Hlavní obsah

Tyhle karbanátky nemají chybu! Kuřecí, s chilli i rybí si zamilujete

Foto: David Háva

Které karbanátky vyzkoušíte dřív?Foto: David Háva

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není karbanátek jako karbanátek. Pokud vám klasika už nevoní, zkuste to jinak. Kuřecí s rukolovou omáčkou, pikantní z hovězího a vepřového masa nebo rybí vonící po kopru vám určitě zachutnají!

Článek

Karbanátek můžete klidně zařadit do zdravějšího jídelníčku. Ten klasický, do kterého se obvykle přidává ještě slanina a podává se obvykle s bramborovou kaší, můžete snadno vyměnit za rybí nebo kuřecí. Navíc je můžete upéct v troubě téměř bez oleje. Pak už stačí podávat s kopcem zeleninového salátu a vaše chuťové buňky si přijdou na své.

Kuřecí s rukolovou omáčkou

Na 4 porce potřebujete: 500 g mletého kuřecího masa, 2 vejce, 100 g ovesných vloček, 100 ml mléka, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 1 lžíci dijonské hořčice, 1 lžičku mletého koriandru, ½ lžičky nastrouhané kůry z citronu, sůl, pepř, olej na smažení

Na omáčku: 250 g rukoly, 3 lžíce vody, 3 lžíce jablečného octa, 4 lžíce olivového oleje, sůl

Foto: David Háva

Milujete kuře? Pak je tato kombinace těch nejlepších surovin vhodná přímo pro vásFoto: David Háva

Postup: Mleté maso promíchejte s vejcem a ovesnými vločkami. Přidejte vlažné mléko a směs důkladně propracujte. Nadrobno nakrájenou cibuli smíchejte s prolisovaným stroužkem česneku, hořčicí, koriandrem a citronovou kůrou a přidejte k masu. Nakonec směs podle chuti osolte a opepřete. Nechte ji asi půl hodinky uležet v chladu. Vytvarujte karbanátky a na oleji je usmažte dozlatova.

Na omáčku rozmixujte rukolu s vodou, octem a postupně přidávejte olej. Pak ji podle potřeby osolte.

Tip: Karbanátky můžete vyskládat na plech, malinko pokapat olejem a péct v troubě.

Pikantní s chilli

Na 4 porce potřebujete: 500 g míchaného mletého masa (50 procent vepřového a 50 procent hovězího), 1 šalotku, 1 lžičku lístků tymiánu, 1 chilli papričku, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, 1 vejce, 2 lžičky nasekané petrželky, ¼ lžičky drceného římského kmínu, olej na smažení

Foto: David Háva

Tato variace je nej pro milovníky ostrých chutíFoto: David Háva

Postup: Maso dejte do mísy a promíchejte ho s vejcem. Přidejte tymián a petrželku, nadrobno nasekanou chilli papričku a šalotku, prolisovaný stroužek česneku, kmín a vše době promíchejte. Nakonec podle potřeby osolte a opepřete. Směs nechte půl hodinky uležet a pak vytvarujte karbanátky. Smažte je na oleji dozlatova.

Tip: Podávejte s bramborovou kaší a pečenými rajčaty.

Rybí s koprem

Na 4 porce potřebujete: 500 g filetů z tresky, 1 cibuli, 1 lžíci čerstvého nasekaného kopru, ½ lžičky nastrouhané citronové kůry, 1 vejce, strouhanku na zahuštění, sůl, vejce, hladkou mouku a strouhanku na obalování, olej na smažení

Foto: David Háva

Se zeleninovým salátem chutnají skvěle!Foto: David Háva

Postup:Rybu pomocí vidličky roztrhejte nadrobno nebo nasekejte nožem. Dejte ji do mísy a promíchejte s vejcem, koprem, citronovou kůrou a nasekanou cibulí. Důkladně promíchejte, osolte a podle potřeby směs zahustěte strouhankou. Nechte chvíli uležet a pak vytvarujte menší karbanátky. Obalte je v trojobalu a usmažte na oleji dozlatova. Hotové karbanátky skládejte na papírové ubrousky, aby se z nich odsál přebytečný tuk. Můžete je upéct i v troubě, v tom případě je stačí jen pokapat olejem.

Tip: Stejným způsobem můžete karbanátky připravit i z nilského okouna.

A jaké karbanátky vedou u vás? Děláte klasiku, nebo experimentujete?

Reklama

Související témata:

Načítám