Hlavní obsah

SOS pro vlasy: 5 pravidel, za která vám v létě poděkují

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O prázdninách, a zejména v čase dovolených, dostávají vaše vlasy nejvíc zabrat. Proto jim věnujte dostatečnou péči. Poradíme vám, jak na to, a které produkty jsou na léto i po něm ideální.

Článek

„Stejně jako je v létě potřeba chránit pleť, zaslouží si vaši pozornost i vlasy a vlasová pokožka. Jejich ochrana je nutná kvůli škodlivému UV záření, ale i kvůli dalším agresivním složkám v životním prostředí,“ uvádí Martina Neradová, korektivní dermatoložka z Medicom Clinic a dodává, že vlasům škodí zejména mořská voda, chlór a vysoké letní teploty. Navíc jim neprospívá ani časté pocení a stahování gumičkami do drdolů a copánků. Vlasy se tím lámou a vysušují.

1. Používejte speciální kosmetiku

Přes léto byste měly používat kvalitní produkty v podobě speciálních šamponů, kondicionérů, masek i vlasových olejů či sprejů. Některé značky označují tuto kosmetiku jako „sluneční“.

Jako prevence i dostatečná hydratace vám poslouží například lehounké sérum, které můžete používat přes den i na noc, nebo sluneční sérum, které chrání vlasy před chlorovanou i mořskou vodou a slunečním zářením.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Antonin .B Ceramide Enriched Desert sérum 20 ml (prodává Ladybio), 900 Kč; bio péče Yarok 29 ml (prodává Ladybio), 929 KčFoto: Archiv firem

Lesk, pevnost i hloubkovou hydrataci dodá vašim vlasům i všestranná bioaktivní látka D-panthenol či zpevňující sérum proti lámání vlasů.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Nobilis Tilia D-panthenol 50 ml, 479 Kč; Yves Rocher zpevňující sérum na vlasy 30 ml, 189 KčFoto: Archiv firem

Speciální produkty si můžete zakoupit i podle barvy vlasů. Blondýnky jistě ocení set šamponu a kondicionéru pro zářivou blond barvu a potlačení oxidace a žloutnutí odstínu. Tmavovlásky zase ocení kúru s dýňovým olejem.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Malibu Blondes Enhancing Collection (prodává Salonpro), 795 Kč; Nobilis Tilia, revitalizační kúra na tmavé vlasy s bio dýňovým olejem 200 ml, 299 KčFoto: Archiv firem

2. Nesušte vlasy fénem

„Velmi agresivní je zejména kombinace mokrých vlasů od slaného moře a přímého slunečního záření. Proto se vám po koupání v moři vždycky vyplatí vlasy omýt vlažnou vodou, třeba pod sprchou na pláži, a následně je nechat volně proschnout,“ doporučuje dále Martina Neradová, podle níž je přes den nutná pokrývka hlavy.

Po příchodu z pláže je ideální vlasy šetrně propláchnout už šamponem a nechat rovněž volně proschnout. Rozhodně však nechoďte spát s mokrými vlasy, nedělá jim to dobře a pak se zbytečně krepatí. Pokud se neobejdete bez fénu, sušte vlasy alespoň na nízkou teplotu. Žehlení a kulmování se snažte také raději vyhýbat.

3. Vsaďte na regeneraci po umytí

Co je však povoleno, je používání přípravků na snadnější rozčesávání i hloubkovou regeneraci a hydrataci po umytí vlasů. K nim patří různé spreje, masky i kondicionéry. Hydratační masku můžete aplikovat 1x týdně, spreje a kondicionéry na snadnější úpravu použijte po každém umývání vlasů šamponem.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Regenerační sprej pro lepší rozčesávání Gliss Kur Summer Repair, 189 Kč; Ryor vlasový keratin sprej pro hloubkovou regeneraci i lepší rozčesávání 250 ml, 189 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firmy

Na foto: oboje Revalid, revitalizující šampon i kondicionér 250 ml, 169 Kč, 199 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Vlasová maska beology Repair Schwarzkopf, 269 Kč; Antonin B. Intenzivní medové máslo 30 ml na výživu i styling, (prodává Ladybio), 850 KčFoto: Archiv firem

4. Zkuste detox i peeling

Máte pocit, že vaše vlasy už jsou poničené, ztratily lesk a potřebují v půlce léta nutnou dávku regenerace? Zbavte je nečistot, prachu i přebytečné mastnoty a dopřejte jim pořádný detox. K tomu vám skvěle poslouží různé šampony i vlasový peeling, který obsahuje přírodní sůl, přírodní exfoliační složky a vyživující bázi, která chrání vlasy. Zrnka soli se při kontaktu s vodou okamžitě rozpustí a chrání tak i barvené vlasy.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): detoxikační peeling Yves Rocher 150 ml, 189 Kč; čisticí peeling na vlasy Kérastase Chronologiste 200 ml, od 649 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Ryor, konopný šampon se zklidňujícím efektem 200 ml, 183 Kč; detoxikační micelární šampon Yves Rocher 300 ml, 109 KčFoto: Archiv firem

5. Dopřejte si olejový zábal

Na lámavé vlasy vyzkoušejte rakytníkový olejový extrakt, na vysušené vlasy bio arganový či makadamiový olej a s vypadáváním vlasů po létě vám pomůže zábal či revitalizační kúra s dýňovým olejem.

A jak takový zábal připravit? „Před umytím naneste na vlhké vlasy rostlinný olej lisovaný za studena, například jojobový, makadamiový či olivový, a následně zabalte vlasy do igelitu a ručníku. Udrží se tak déle vlhkost a olej vyživuje vlas do hloubky. Zábal ponechte nejméně 20 až 30 minut, případně přes noc. Poté důkladně smyjte olej šamponem,“ radí Jiří Harašta, majitel firmy Saloos s tím, že zábaly se doporučují aplikovat nejdřív v cyklu 3x za týden, potom 2x týdně a následně 1x za týden.

Foto: Archiv firem

Na foto: oboje Saloos, bio jojobový olej 50 ml, 147 Kč; bio kokosový olej 250 ml, 240 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto: oboje Havlíkova apoteka, bio arganový olej 30 ml, 292 Kč, bio avokádový olej 30 ml, 128 KčFoto: Archiv firem

A jak pečujete v létě o své vlasy vy?

Reklama

Načítám