Hlavní obsah

Souboj receptů: Dejte si pečeni s omáčkou!

Foto: Ondřej Hošt

Která Jana dnes zvítězila? Čtěte dál!

13. 11. 2012

Klasická pečeně je oblíbeným pokrmem nejen při nedělních návštěvách příbuzenstva. Na dnešek pro vás máme tipy na srnčí pečeni se šípkovou omáčkou a hovězí pečeni s omáčkou, která se jmenuje prapodivná.

Článek

V období zvěřiny jsme šípkovou omáčku nemohli vynechat a prapodivná omáčka si také říká o vyzkoušení. Nemyslíte?

Prapodivná omáčka

Anuše Kejřová: Zlatá úsporná kuchařka; Motto, Praha 2009

Foto: Greta Blumajerová

Základem prapodivné omáčky je omáčka cibulová

Na 4 porce potřebujete:ingredience jako na omáčku cibulovou (viz dále), špetku citronové kůry, 6 celých pepřů, 3 nová koření, 1 bobkový list, 1 sardelku, 2 dkg másla a 2 lžíce vína nebo 1 lžičku citronové šťávy.

Postup: Upravíme nejdříve omáčku cibulovou, jak je uvedeno v předcházejících předpisech. (Vy recept na ni i na to, jak připravit hovězí pečeni, najdete v článku Babiččiny recepty: Hovězí pečeně s cibulovou omáčkou). Pak do ní přidáme špetku strouhané citronové kůry, 6 celých pepřů, 3 nová koření, 1 bobkový list a necháme omáčku povařit. Do hotové přidáme jednu kostí zbavenou, s kouskem másla utřenou sardelku a dvě lžíce bílého stolního vína nebo lžíci citronové šťávy. Pak omáčku dobře promícháme, procedíme, dle potřeby dosolíme a hodně teplou podáváme na stůl.

Pečeně ze zvěřiny se šípkovou omáčkou

Jitka Rákosníková: Česká domácí kuchařka, díl II.; Mladá fronta, Praha 2011

Foto: Greta Blumajerová

Srnčí se šípkovou je podzimní klasikou české kuchyně

Na 6–8 porcí potřebujete: 1 kančí, daňčí nebo srnčí kýtu, vykostěnou na plát o váze celkem asi 1,5 kg, bílé víno na marinování, 300 g anglické slaniny, 3 lžíce rostlinného oleje nebo másla, případně směs obou, kousek cibule, mrkve, petržele, celere, pórku, sůl, tymián bobkový list, nové koření celý černý pepř na dochucení, vývar na podlévání.

Na omáčku: 1 lžíci másla, 1 lžíci hladké mouky, 200 g šípkové zavařeniny, 250 ml vývaru, 250 ml červeného vína, sůl, 4 hřebíčky, kousek citronové a skořicové kůry.

Postup:Maso z kýty nechte jeden den odležet, pokropené bílým vínem a v chladu. Plát masa stočte, obalte plátky slaniny a zajistěte kuchyňským provázkem.

Ve velkém těžkém pekáči s víkem rozehřejte olej, případně máslo. Vsypte zeleninu pokrájenou na nudličky, opečte, vložte maso, lehce osolte. Přikryté vložte do trouby vyhřáté na 180 ˚C a za občasného podlévání pečte doměkka.

Zatímco se maso peče, připravte z másla a mouky světlou jíšku, rozmíchejte v ní šípkovou zavařeninu, zřeďte vývarem, vložte koření, zalijte vínem a povařte zvolna do zhoustnutí. Vyjměte koření, omáčku protřete sítem, aby byla jemná a hladká, a dochuťte – můžete použít i trochu cukru. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou a růžičkami z bramborové kaše opečenými na troše másla.

Který recept se dnes líbil více vám?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.