Hlavní obsah

Souboj receptů: Dejte si pečeni s omáčkou!

Foto: Ondřej Hošt

Která Jana dnes zvítězila? Čtěte dál!Foto: Ondřej Hošt

Reklama

Klasická pečeně je oblíbeným pokrmem nejen při nedělních návštěvách příbuzenstva. Na dnešek pro vás máme tipy na srnčí pečeni se šípkovou omáčkou a hovězí pečeni s omáčkou, která se jmenuje prapodivná.

Článek

V období zvěřiny jsme šípkovou omáčku nemohli vynechat a prapodivná omáčka si také říká o vyzkoušení. Nemyslíte?

Prapodivná omáčka

Anuše Kejřová: Zlatá úsporná kuchařka; Motto, Praha 2009

Foto: Greta Blumajerová

Základem prapodivné omáčky je omáčka cibulováFoto: Greta Blumajerová

Na 4 porce potřebujete:ingredience jako na omáčku cibulovou (viz dále), špetku citronové kůry, 6 celých pepřů, 3 nová koření, 1 bobkový list, 1 sardelku, 2 dkg másla a 2 lžíce vína nebo 1 lžičku citronové šťávy.

Postup: Upravíme nejdříve omáčku cibulovou, jak je uvedeno v předcházejících předpisech. (Vy recept na ni i na to, jak připravit hovězí pečeni, najdete v článku Babiččiny recepty: Hovězí pečeně s cibulovou omáčkou). Pak do ní přidáme špetku strouhané citronové kůry, 6 celých pepřů, 3 nová koření, 1 bobkový list a necháme omáčku povařit. Do hotové přidáme jednu kostí zbavenou, s kouskem másla utřenou sardelku a dvě lžíce bílého stolního vína nebo lžíci citronové šťávy. Pak omáčku dobře promícháme, procedíme, dle potřeby dosolíme a hodně teplou podáváme na stůl.

Pečeně ze zvěřiny se šípkovou omáčkou

Jitka Rákosníková: Česká domácí kuchařka, díl II.; Mladá fronta, Praha 2011

Foto: Greta Blumajerová

Srnčí se šípkovou je podzimní klasikou české kuchyněFoto: Greta Blumajerová

Na 6–8 porcí potřebujete: 1 kančí, daňčí nebo srnčí kýtu, vykostěnou na plát o váze celkem asi 1,5 kg, bílé víno na marinování, 300 g anglické slaniny, 3 lžíce rostlinného oleje nebo másla, případně směs obou, kousek cibule, mrkve, petržele, celere, pórku, sůl, tymián bobkový list, nové koření celý černý pepř na dochucení, vývar na podlévání.

Na omáčku: 1 lžíci másla, 1 lžíci hladké mouky, 200 g šípkové zavařeniny, 250 ml vývaru, 250 ml červeného vína, sůl, 4 hřebíčky, kousek citronové a skořicové kůry.

Postup:Maso z kýty nechte jeden den odležet, pokropené bílým vínem a v chladu. Plát masa stočte, obalte plátky slaniny a zajistěte kuchyňským provázkem.

Ve velkém těžkém pekáči s víkem rozehřejte olej, případně máslo. Vsypte zeleninu pokrájenou na nudličky, opečte, vložte maso, lehce osolte. Přikryté vložte do trouby vyhřáté na 180 ˚C a za občasného podlévání pečte doměkka.

Zatímco se maso peče, připravte z másla a mouky světlou jíšku, rozmíchejte v ní šípkovou zavařeninu, zřeďte vývarem, vložte koření, zalijte vínem a povařte zvolna do zhoustnutí. Vyjměte koření, omáčku protřete sítem, aby byla jemná a hladká, a dochuťte – můžete použít i trochu cukru. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou a růžičkami z bramborové kaše opečenými na troše másla.

Který recept se dnes líbil více vám?

Reklama

Související témata:

Načítám