Hlavní obsah

Souboj receptů: Dva džemy, kterým se těžko odolává

Foto: Greta Blumajerová

Klára i Michal džemy zavařují každoročněFoto: Greta Blumajerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srpen se přehoupl do své druhé poloviny, tedy nastal ideální čas na výrobu domácích marmelád a džemů. Meruněk je letos dost, a navíc jsou tu už i švestky a jablka. Uvidíte, že to zvládnete i vy!

Článek

Jestliže jste domácí džem nikdy nezkoušeli, je na čase, abyste se pustili do výroby své první sklenky. Nemusíte ho dělat moc, množství si můžete uzpůsobit a připravit jen dvě tři skleničky na aktuální spotřebu a ochutnání přátelům. Dva lehce netradiční tipy z tradičního ovoce si pro vás připravili i Michal s Klárou. Ostatně, taková sklenička domácího džemu může být i krásným dárkem k narozeninám či Vánocům!

Michalův meruňkovo-hruškový džem s mandlemi

Na 1 dávku (asi 1 l) potřebujete: 500 g meruněk, 250 g hrušek, 250 g želírovacího cukru a hrst plátků mandlí

Foto: Greta Blumajerová

Meruňky a mandle se tak dokonale doplňují, že spolu musí být i v džemu!Foto: Greta Blumajerová

Postup:Meruňky v marmeládách a džemech miluju a tenhle recept je další ze skvělých nápadů, jak ho udělat jinak! Hrušky zbavte stopek a jádřinců a nakrájejte je na malé kousky. Meruňky vypeckujte a většinu (asi 3/4) nakrájejte na kostičky. Zbylou část přidejte k hruškám a rozmixujte je na kaši. Tu dejte do hrnce, přisypte kostičky meruněk a želírovací cukr, vše velmi krátce – asi 5 minut – povařte a můžete plnit sklenice!

Klářin džem ze švestek, jablek a máty

Na 1 dávku (asi 1,4 l) potřebujete: 500 g švestek, 500 g jablek, 1–2 lžičky mletého koriandru, 3–5 lístků máty, 100 g medu, podle sladkosti ovoce 300–400 g cukru krupice a 1 gelfix 2 : 1

Foto: Greta Blumajerová

Džem ze švestek a jablek zaujme i neobvyklou svěžestí mátyFoto: Greta Blumajerová

Postup: Nejprve si připravte ovoce. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte nahrubo. Švestky omyjte, vypeckujte a rozmixujte. Ovoce smíchejte, přidejte 1 až 2 kávové lžičky mletého koriandru – podle toho, jak se chuť této atypické bylinky těší vaší přízni. Nakonec vmíchejte najemno pokrájené lístky máty.

Připravenou směs dejte do hrnce, přidejte 1 sáček gelfixu a na mírném ohni za občasného promíchání přiveďte k varu. Když začne směs probublávat, přidejte med a cukr. Za stálého míchání nechte minimálně 3 minuty vařit, aby se všechny chutě spojily. Ještě teplou směs nalijte do sklenic, pevně zavřete a aspoň na 5 minut je otočte dnem vzhůru a zatěžkejte je.

A co vy? Děláváte domácí džemy, nebo se spoléháte na ty kupované či od babičky?

Načítám