Článek
Vzhledem k tomu, jak těžké je si vybrat dobrou kuchařku, pustili jsme se do tohoto složitého úkolu za vás. Tentokrát se Jana Ch. rozhodla podrobit našim přísným měřítkům kuchařku Hezky česky, hravě a zdravě, Kristýna Jílková z obchodního oddělení Seznam.cz zase vyzkoušela 2000 nejlepších receptů z české i zahraniční kuchyně. Který recept nakonec skončil vítězně?
Klasické moravské roládky
Petra Lamschová, Petr Havlíček: Hezky česky, hravě a zdravě! aneb Česká klasika ve zdravém kabátku; Mladá fronta: Praha 2011.
Na 6 porcí potřebujete: 6 větších plátků z hovězí kýty (mohou být i roštěnky), 500 ml hovězího vývaru, 2 menší cibule, sůl, pepř, nit, 1 lžičku oleje na vymazání. Na náplň si nachystejte100 g zauzené šunky, 1 cibuli, 100 g nakládaných okurek, 1–2 lžíce plnotučné hořčice (pro pikantnější variantu použijte hořčici dijonskou), 2 vejce uvařená natvrdo.
Postup: Hovězí plátky lehce naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme z jedné strany hořčicí. Pak na každý plátek položíme 1–2 plátky šunky. Okurky a vajíčka si nakrájíme na špalíčky a položíme na šunku. Maso s náplní stočíme a zamotáme nití. Pak roládky zprudka orestujeme na trošce oleje v pekáči s nepřilnavým povrchem.
Na druhé pánvi orestujeme cibuli dorůžova. Pak k ní přendáme roládky, zalijeme vývarem, zaklopíme poklicí a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečeme pod poklicí doměkka. Poté poklici odkryjeme a necháme lehce dopéct dozlatova – pozor, musí ale zůstat dostatečné množství šťávy. Poté maso vyjmeme, šťávu rozmixujeme ponorným mixérem nebo propasírujeme přes jemné sítko. Dochutíme.
Tip z kuchařky: Podávejte s rýží a ozdobte snítkou petrželky.
Jak recept hodnotí Jana Ch.?„Vzhledem k mé konfekční velikosti jsem nikdy neřešila, jak moc tučné jídlo je a jak by šlo upravit. Touhle kuchařkou jsem ale nadšená. Jednak jsem ptáčky – potupně přiznávám – dělala poprvé v životě a byly vážně luxusní, za druhé s touto kuchařkou všem notorickým dietářům končí argument, že jinou než českou kuchyni nejedí, a proto se jim hubnout nedaří. U každého receptu je jeho výživová hodnota, publikace je doplněná krásnými fotografiemi a celkově je to radost pročítat si ji. Jediné, co nechápu, je těch 500 ml vývaru, podle mě stačí polovina :-).“
Vepřové závitky po italsku
Jana Frolíková: 2000 nejlepších receptů z české i zahraniční kuchyně.
Na 4 porce potřebujete:4 vepřové řízky, 4 plátky šunky, 2 velké žampiony, 2 polévkové lžíce strouhaného parmezánu, 1 lžičku šalvěje, mouku na obalení, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 1 najemno nakrájenou malou cibuli, celerovou nať, 1 utřený stroužek česneku, 3 lžíce vývaru, 70 ml suchého bílého vína, 60 g malých sterilovaných rajčat bez šťávy (šťávu si uschováme), 1 lžičku rajského protlaku, sůl, pepř a 3 lžíce suchého vína Marsala.
Postup: Vepřové řízky naklepeme a na každý položíme plátek šunky. Posypeme parmezánem a šalvějí. Strany řízků přeložíme směrem ke středu, přitiskneme a každý plátek srolujeme. Závitky upevníme párátkem. Každý kousek masa balíme v mouce. Ve velkém kastrole nebo na pánvi rozehřejeme olivový olej a přidáme závitky nejprve spojem dolů. Poté opečeme ze všech stran a rolády vyndáme a udržujeme teplé. Na olej v pánvi položíme cibuli a celerovou nať a smažíme do zahnědnutí. Přidáme česnek a všechny zbylé suroviny až na víno Marsala. Šťávu z rajčat si schováme na pozdější dobu, až ji budeme podle přání moci použít.
Omáčku přivedeme k varu a rajčata rozmícháme na kousky. Závitky vrátíme na pánev, přikryjeme a na středním ohni vaříme asi 15–20 minut, až je vepřové maso zcela hotové. Pokud máme nedostatek tekutiny, přilijeme šťávu z rajčat. Když je vepřové maso uvařené, přendáme ho na mísu a uchováváme teplé. Do omáčky přilijeme víno Marsala a přivedeme k varu. Vaříme 5–10 minut. Omáčku rozmixujeme. Podáváme s polentou či bramborovými hranolky.
Jak recept hodnotí Kristýna? „Příprava závitků byla mojí premiérou a s výsledkem jsem byla naprosto spokojená. Bohužel do receptu se mi nepodařilo sehnat šalvěj, i když jsem oběhla i několik lékáren, a tak jsem ji musela vynechat. Na výsledné chuti to ale, myslím, neubralo. Co se týče kuchařky, nemohu nic vytknout. Recepty jsou srozumitelně napsané a kladem může být pro hodně lidí i to, že je doplněna fotografiemi připravených jídel.“
Jaké závitky děláte doma vy? A chystáte klasické ptáčky, nebo si práci ulehčujete jen „ptáčkovou omáčkou“? Napište nám do diskuse pod článkem!