Článek
Grilování je u nás v redakci velice častá činnost a pochoutky z grilu patří mezi naše nejoblíbenější (přesvědčit se o tom můžete třeba v článku Osvědčené dobroty z grilu). Proto jsme se už podruhé rozhodli vypátrat, kdo je vlastně u grilu nejlepší kuchař (poprvé si to rozdali Jana F., Jana N. a Michal v tomto souboji) a Kamila s Janou N. vytáhly svoje nejsilnější zbraně. Dáte přednost krkovici se salsou verde, nebo šťavnatým kuřecím souvlaki?
Kamiliny krkovice s italskou salsou verde a salátem
Na 4 porce potřebuejte:800 g vepřové krkovice, olivový olej, čerstvě mletý pepř, sůl, dvě hrsti bazalky, dvě hrsti listové petrželky, dvě lžičky posekané pažitky, dvě lžíce opláchnutých kapar, čtyři stroužky česneku nasekané na malé kousky, 30 g balení ančoviček, lžičku dijonské hořčice, šťávu z půlky citronu
Na salát: 1 ledový salát, 1 svazek ředkviček, strouhaný parmezán podle chuti, čerstvě mletý pepř, sůl
Postup: Krkovičky jsem netrápila žádnou marinádou – je to tak dobré maso, že nejlíp chutná úplně samotné. Pár hodin před grilováním je nechte při pokojové teplotě odpočívat potřené olivovým olejem a zlehka opepřené. Na chatě přidávám ještě šalvěj a černé pivo, ale teď jsem vzhledem k tomu, jak ostrá je salsa verde, zvolila tuhle variantu. Krkovice ugrilujte a na konci grilování opepřete a osolte hrubozrnnou solí.
Na salsu verde budete potřebovat hmoždíř. Samozřejmě ji můžete i rozmixovat, ale výsledek zdaleka nebude tak dokonalý. Její výhodou je senzační chuť, nevýhodou fakt, že z hromady ingrediencí vám zůstane malá mistička salsy. Bylinky natrhejte, a pak je pokrájejte na jemno. V hmoždíři k nim přijdete kapary, ančovičky a česnek, trochu olivového oleje a rozemílejte a rozemílejte.
Nakonec přidejte pepř a dijonskou hořčici dle chuti – já jsem dala hořčice jen lžičku, protože některé kolegyně ostré nerady, a já jsem Janu prostě chtěla porazit! Je to těžká soupeřka, na své zahrádce griluje jako o život :o). Nakonec směs zalejte šťávou z půlky citronu, případně ještě přidejte některou z ingrediencí, aby výsledná chuť byla opravdu podle vašich představ.
Ke grilovanému masu mám nejradši úplně obyčejný salát – natrhejte ledový nebo jiný oblíbený salát, přidejte třeba polníček. Nakrájejte ředkvičky, zalejte olivovým olejem, posypte mletým pepřem, solí a strouhaným parmezánem. Promíchejte a podávejte.
Janina kuřecí souvlaki
Na 2 porce potřebujete: 2 větší kuřecí prsa, špejle na špíz
Na marinádu: 100 ml olivového oleje, 50 ml bílého vína (použila jsem opravdu dobré suché víno), 4 lžičky citronové šťávy, hrst oregana nebo rozmarýnu, kávovou lžičku mletého pepře, kávovou lžičku soli, 3 stroužky nasekaného česneku
Postup:Do marinády ponořte na kousky nakrájená kuřecí prsa a nechte minimálně 2 hodiny marinovat. Já je nechala naložená přes noc, měla jsem strach, že zhořknou, ale vůbec to chuť neovlivnilo. Pak napíchejte maso na předem do vody namočené dřevěné špejle, případně na špízové jehly. Do souvlaki se nedává kromě masa nic. Asi po 10 minutách na grilu otočte na druhou stranu. Maso podávejte se zeleninovým salátem (báječně chutná třeba okurkový, na který naleznete recept zde), čerstvým chlebem a omáčkou nebo dipem podle vaší chuti.
A jaké dobroty nesmí chybět při vašem grilování?