Hlavní obsah

Souboj receptů: Skvělé večeře z brambor!

Foto: Greta Blumajerová

Blanka s Janou se do vaření pustily s vervouFoto: Greta Blumajerová

Reklama

V dnešním testu kuchařek se naše redaktorky Jana F. a Blanka pustily do jídel, ve kterých jsou stěžejní surovinou brambory. Připravily skvělou bramboračku a pečenou zeleninu.

Článek

V rámci těchto receptů jsme opět testovali dvě kuchařky – Deník Dity P. a Biokuchařku Hanky Zemanové. Jak v našem redakčním testu obstály?

Bramboračka

Dita Pecháčková: Kuchařka Dity P, Dita Pecháčková, Praha 2012.

Prozrazuju vám nejobyčejnější a největší tajemství naší rodiny. Naši bramboračku.

Foto: Greta Blumajerová

Janina bramboračka podle Dity Pecháčkové neměla chybuFoto: Greta Blumajerová

Na 6–8 porcí potřebujete: 2 hrsti sušených hub, 4 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na kostky, 2 mrkve, 1 vcelku, 1 nakrájenou na kostky nebo kolečka, 1 celý celer, oloupaný a přepůlený, 1 celou cibuli, oloupanou, 1 menší petržel, oloupanou a nakrájenou nadrobno, 1 kostku bujonu (nemusí být), 50 g másla, 50 g hladké mouky, sůl a pepř, majoránku podle chuti, 2 stroužky česneku (nemusí být), 1 vejce a čerstvou petrželku.

Postup: 1. Houby dám do kastrůlku, zaliju asi půllitrem vody a nechám na chvíli povařit. Do velkého hrnce dám brambory a všechnu zeleninu v 1 1/2 litru vody. Přidám předvařené sušené houby s vodou, ve které se vařily, a bujon. Nechám vařit tak 1/4 hodiny a mezitím si udělám jíšku – rozehřeju v kastrůlku máslo, přidám mouku a míchám dozlatova. Ještě horkou jíšku vliju do vařící polévky, osolím, opepřím a přidám majoránku.

2. Nakonec vyndám z polévky celer, cibuli i celou mrkev. Přidám prolisovaný česnek a do bramboračky přes vidličku rozklepnu vejce. Přidám hrstku čerstvé petrželky, a je hotovo.

Jak recept hodnotí Jana F.? „Přiznám se narovinu, že z kuchařek téměř nevařím. Přestože mě baví jimi listovat, nerada dodržuji přesný postup. Recept jako takový byl srozumitelný, jen jsem trochu přemýšlela nad tím, jak mám lít vejce přes vidličku. Osobně bych mohla vynechat vejce, přidat libeček a trochu polévku ‚okyselit‘, ale každý je zvyklý dělat bramboračku jinak. Přestože mě tahle verze až tak nedostala (maminčina je prostě jen jedna :-)), kuchařka se mi líbila moc. Dokonce uvažuji, že bych si ji sama pořídila. Je moc hezky udělaná, líbí se mi, jak je tematicky rozdělená, jsou v ní úžasné fotky, ze kterých se vám budou sbíhat sliny, a dobře se v ní orientuje. Za mě super.“

Pečená zelenina s bylinným pepřem

Hana Zemanová: Biokuchařka Hanky Zemanové; Smart Press, Praha 2012.

Potřebujete: Různé druhy sezonní zeleniny vhodné na pečení: cibuli, mrkev, topinambury, brambory, dýni, cukety či petržel…, mořskou sůl nebo kvalitní sójovou omáčku, koření dle chuti, tymián nebo bylinný pepř (takzvaný peprník z ekofarmy Pollau) a olivový nebo sezamový olej.

Foto: Greta Blumajerová

Blančina pečená zelenina s dýní potěšila nejen chutí, ale i krásnou barvouFoto: Greta Blumajerová

Postup:1. Očištěnou zeleninu nakrájejte na velké kusy a smíchejte se solí, s kořením a olejem. Dejte do trouby vyhřáté na 200 ˚C a pečte doměkka. Je lepší nejprve péct asi 15–20 minut přikryté, a potom dopéct odkryté. Upečení trvá zhruba půl hodiny až hodinu podle velikosti a druhu zeleniny.

2. Fantastická je mrkev s cibulí a bramborami nebo topinamburami. Před pečením osolte, pořádně ochuťte bylinným pepřem a olivovým olejem. Pro změnu zkuste přidat čerstvě umleté atlantské koření Lima nebo utřený česnek.

3. Další moje oblíbená zelenina je dýně Hokkaidó. Nakrájejte ji na plátky i s kůrou, kterou dejte na naolejovanou zapékací misku, podlijte několika lžícemi vody, zakapejte přírodní sójovou omáčkou a posypte čerstvým či sušeným tymiánem. Během pečení občas polévejte sójovou omáčkou s vodou a trochou oleje proti vysušení. Upečte doměkka.

4. Pečené zeleniny servírujte samotné nebo jako přílohu k nějakému svěžímu jídlu či salátu. K pečené zelenině je dobrá jogurtová nebo majonézová omáčka. Zkuste ji z kozího či ovčího biojogurtu nebo ze sójové smetany tak, jak to dělá většina veganů:

5. 250 ml sójové smetany Provamel nebo sójového mléka mixujte a zároveň a zároveň pomalu přilévejte kvalitní olej (asi 120–150 ml nebo i více podle požadované hustoty). Osolte a mixujte. A teď přijde překvapení. Kápněte do krému 1–2 lžíce citronové šťávy nebo jablečného octa a mixujte dál. Najednou máte z tekuté hmoty úžasnou majonézu! Dochuťte podle nálady a sezony a servírujte buď k pečené, nebo k blanšírované zelenině. Když majonézu více naředíte, máte výborný dresink.

Jak recept hodnotí Blanka? „Tenhle recept mě nadchl nejenom jednoduchostí, ale zároveň i tím, že přesně nepřikazoval, kolik čeho a kam. Nabízí možnosti, co za zeleninu si k bramborám vyberete, včetně i tipů, co všechno se dá dochutit. Pak už je volba na vás, jak vás inspiruje... Navíc musím souhlasit s autorkou kuchařky, že základem dobrého jídla není množství a komplikovanost, ale kvalita (stačí zkrátka dobré brambory, sladká dýně, kvalitní sójová omáčka a dobrý kozí sýr) a máte pokrm, který polaská chuťové buňky ;-).“

Který z těchto receptů víc láká vás? Napište nám do diskuse pod článkem!

Reklama

Načítám