Hlavní obsah

Souboj receptů: Neobvyklé omáčky k masu

Foto: Greta Blumajerová

Zvítězí citronová, nebo pomerančová omáčka?

Sladká a slaná chuť dohromady? Ano! A tato kombinace je dokonce velice chutná. Nevěříte? Tak vyzkoušejte jeden z dnešních dvou receptů na ovocné omáčky k masu!

Článek

Pod pojmem „omáčky k masu“ si vybavíte pepřovou nebo hořčičnou omáčku? A co takhle zkusit něco nového?

Tématem dnešního souboje jsou ovocné omáčky k masu a Jana s Klárou si obě vybraly omáčky z citrusů. Jestli nemáte rádi maso na sladký způsob, asi vás dnešní souboj neosloví. Pro milovníky neobvyklých kombinací je ale jako dělaný! Vyhraje omáčka citronová, nebo z pomerančů?

Janina citronová omáčka

Na 4 potřebujete: ¾ litru chladného masového vývaru, 1 větší citron, 3 polévkové lžíce hladké mouky, 1 polévkovou lžíci másla, hrst čerstvé petržele, sůl, pepř, špetku muškátového květu

Foto: Greta Blumajerová

Petržel citronovou omáčku vyzdvihne a krásně zvýrazní její chuť!

Postup: Tato omáčka je skvělá ve své jednoduchosti, a hlavně mnohostrannosti – můžete ji dát k drůbeži, vynikající je ale i k rybám či mořským plodům!

V hrnci se širším dnem si připravte z mouky a másla jíšku, tu zalejte chladným vývarem a dobře rozmíchejte. Přidejte jemně nastrouhanou kůru a šťávu z jednoho citronu, nejlépe bio nebo opravdu dobře omytého. Vařte asi 30 minut na mírném plameni, občas zamíchejte, aby se omáčka nepřichytila. Potom přidejte špetku muškátového květu, nasekanou petržel, dosolte, opepřete nebo ještě přikyselte dle vlastní chuti. Podle chuti můžete eventuálně i dosladit.

Tip:Na závěr je možné omáčku zjemnit smetanou, ale pak je nutné ji dobře promíchat.

Pomerančová omáčka podle Kláry

Na 4 porce potřebujete:3 hezké pomeranče, 200 ml suchého bílého vína, 3 šalotky, 200 ml masového vývaru, 50 ml smetany na vaření, 1 lžíci másla, sůl, pepř

Foto: Greta Blumajerová

Omáčka z pomerančů? Vyzkoušejte ji a uvidíte, že je skvělá!

Postup: Tato omáčka se nejlépe hodí ke kachnímu masu, s prsy je absolutně neodolatelná. Skvěle ale chutná i ke kuřeti, vepřové pečeni nebo panence.

Nejprve na mírném ohni rozpusťte máslo a opečte na něm najemno nasekanou šalotku. Ze dvou pomerančů vymačkejte šťávu, třetí oloupejte, jeho dužinu nakrájejte na kostičky a kůru nastrouhejte najemno.

Kostičky pomeranče přidejte k šalotce, zasypejte kůrou z jednoho pomeranče a společně chvíli opékejte. Pak zalejte vínem, ze kterého nechte vyvařit alkohol, přidejte pomerančovou šťávou a vývar a nechte pozvolna probublávat. Asi po 10 minutách oheň stáhněte, omáčku propasírujte, dosolte, opepřete a zjemněte smetanou.

Máte rádi maso nasladko? Jaké jsou vaše oblíbené omáčky k masu?

ynezorPumanzeSaNyknalC