Hlavní obsah

Souboj receptů: Netradiční marinády a dipy k masu

Foto: Mona Martinů

Vyzkoušejte na příští grilovačce něco nového a naložte maso podle našich redaktorůFoto: Mona Martinů

Základem každého správného rožnění je nejen dobře naložená společnost, ale i maso. Pusťte se s námi do dvou nezvyklých marinád, díky kterým budete sklízet ovace ještě dlouho po zhasnutí grilu!

Článek

Jana se s námi podělila o neuvěřitelně jednoduchý recept přítele Rafaela Morena Roblese z Chile, kde maso tradičně naloží do velkého množství cibule, která ho geniálně ochutí. Michal nám zase předvedl, že whisky je dobrá nejen k pití, ale i do úžasné sladko-kyselé marinády s jablkem. A který recept to vyhrál?

Chilská cibulová marináda a banánový dip

Na 4 porce potřebujete: 4 kuřecí prsa (ale použít můžete i vepřové řízky nebo krkovici), 1 kg cibule, sůl

Na banánový dip: 2 banány, 1 meruňku, sůl, drcené chilli

Foto: Mona Martinů

Nevěřili byste, jak obyčejná cibule maso provoní! Spolu s pikantním ovocným dipem dokonalá kombinaceFoto: Mona Martinů

Postup: Maso naklepejte nebo prorazte křehčicím razítkem, rozprostřete na dno vyšší nádoby a zasypejte jej hromadou oloupané a nahrubo nakrájené cibule – maso vůbec nesmí koukat ven. Přes cibuli rovnoměrně nasypejte asi 2 polévkové lžíce soli a nechejte ji pod pokličkou nebo alobalem propotit do masa. Trvá to tak 2 hodiny, déle nevadí. Maso grilujte oklepané od kousků cibule. Udrží si krásně šťávu. Já už ho ani nepepřím, prostě nic.

Dip: Rozšlehejte banány a vypeckovanou meruňku, dle chuti směs přisolte a přidejte chilli.

Marináda a dip z whisky

Na 4 porce potřebujete: 2 šalotky, 2 rajčata, lžičku cukru, půl jablka, 40 ml skotské whisky, lžičku worcesteru, 2 lžíce oleje, lžičku dijonské hořčice, pepř, sůl, hovězí maso na naložení

Foto: Mona Martinů

Steak pro pořádného chlapa? No přece s whisky!Foto: Mona Martinů

Postup: Šalotku a jablko nakrájejte najemno, rajčata na kostičky. V pánvi rozehřejte olej, osmahněte šalotku, zasypte ji cukrem a přidejte rajčata i jablko. Nechte krátce probublat, doplňte hořčici, whisky, worcester, pepř a krátce provařte. Směs nechte zchladnout. Část jí dejte stranou, osolte a použijte jako dip. Do zbytku naložte přes noc hovězí plátky.

Také rádi zkoušíte netradiční způsoby nakládaní masa?

Reklama