Hlavní obsah

Souboj receptů: Osvěžující saláty do parných dnů

Foto: Jakub Jurdič

Obě dvě (zleva Klára a Andrea) máme rády zdravá jídla, takže příprava salátů nás opravdu bavíFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V létě přijde každé osvěžující jídlo vhod. Už ale nevíte, co si připravit? Inspirujte se dnešním soubojem a připravte si některý ze dvou opravdu chutných salátů.

Článek

Zelenina je báječná, v syrovém stavu navíc osvěží, takže byste ji neměli vynechat ze svého jídelníčku, obzvláště pak, když jsou venku tropické teploty. Jestli vás už klasické míchané saláty nudí, zkuste se osvěžit buď báječnými studenými polévkami (tyhle tři tipy nepřehlédněte!), nebo vyzkoušejte některý z našich dnešních salátových tipů – jsou originální a hned hotové!

Klářin salát s vepřovou panenkou a švestkami

Na 2 porce potřebujete: 100 g rukoly, 300 g vepřové panenky, plnou hrst sušených švestek, hrst plátků mandlí, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíci balzamikové redukce (v supermarketech je běžně k dostání), 1 lžíci vinného octa, sůl, pepř

Foto: Jakub Jurdič

Šťavnaté maso, křupavé oříšky a sladké švestky k sobě prostě ladí!Foto: Jakub Jurdič

Postup:Panenku bohatě osolte a opepřete a nechte chvíli odpočinout. Troubu předehřejte na 160 stupňů. Na pánvi rozpalte lžíci olivového oleje a panenku na něm vcelku zprudka opečte ze všech stran tak, aby zezlátla. Pak ji dejte dopéct do předehřáté trouby asi na 7 minut.

Zatímco se panenka dopéká, omyjte rukolu a dejte ji do velké misky. Mandlové plátky dejte na sucho opražit na pánev tak, aby trochu zhnědly a začaly vonět, a sušené švestky nasekejte najemno. Ve skleničce smíchejte zbylý olivový olej, balzamikovou redukci, vinný ocet, sůl a pepř a zálivku nalejte do salátu. Vše důkladně promíchejte. Když je panenka hotová, nechte ji chvíli odpočinout, pak ji nakrájejte na plátky a položte na salát.

Salát s kozím sýrem od Andrey

Na 2 porce potřebujete: 150 g libovolné směsi salátů, 150 g kozího sýru, dvě hrsti kuliček hroznového vína, 2 lžíce balzamikového octa, lžičku medu, sůl, pepř

Foto: Jakub Jurdič

Kozí sýr je tak výrazný, že jej stačí doplnit trochou ovoce a kombinací listových salátůFoto: Jakub Jurdič

Postup: Saláty nakrájejte na stejně velké kusy a promíchejte. Hroznové víno omyjte a rozkrojte na půlky. Ostrým nožem nakrájejte kozí sýr na kousky o velikosti 1 x 1 cm. Všechny ingredience promíchejte tak, aby byl sýr a kuličky vína v celém salátu. Ve skleničce smíchejte balzamikový ocet a med, zálivku vmíchejte do salátu a podle chuti osolte a opepřete.

Jaké saláty si připravujete doma? Jaká je vaše tajná ingredience, aby saláty neměly chybu? A co vaše oblíbená zálivka?

Reklama

Načítám