Hlavní obsah

Souboj receptů: Švestkové tipy? Zkuste jednohubky i plněné maso!

Foto: Mona Martinů

Míša (vlevo) i Valérie použily těžký kalibr, oba recepty jsou totiž úchvatné. Vyhrály nakonec jednohubky, nebo panenka?Foto: Mona Martinů

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte doma hromadu švestek a rozhodli jste se je usušit? Dobře jste udělali! A co s nimi teď? Uvařte si některý z dnešních dvou tipů, jeden je lepší než druhý!

Článek

Dnešní souboj je trochu neobvyklý – rozdaly si to v něm totiž dvě čtenářky, Valérie a Míša. Děvčata jsou kamarádky, obě rády vaří, a tak pro ně byl souboj v našem seriálu výzvou. Obě si vybraly recepty, ve kterých se sušené švestky kombinují s masem, a obě opravdu zazářily. Vyhrála Míša s netradičními jednohubkami, nebo Valérie a její vepřová panenka?

Míšiny švestkové jednohubky po moravsku

Na 20 kousků potřebujete: 1 malý chléb, 500 g libového vepřového bůčku, 20 sušených švestek, 4 lžíce hořčice, kousek čerstvého křenu (asi 15 cm), kmín, pepř, mletou papriku, sůl, 4 stroužky česneku

Foto: Mona Martinů

Jednohubky většinu redakce dostaly. Zkuste kombinaci bůčku, křenu a sladkých švestek!Foto: Mona Martinů

Postup: Den předem upečte libovější bůček. Dochuťte ho solí, pepřem, mletou paprikou, kmínem a v neposlední řadě také česnekem. Pokud ho chcete opravdu provonět, můžete jej proložit pomocí nože a malých plátků česneku přímo do pater masa, nebo jen pomocí prolisovaného česneku potřít. Bůček vložte do zapékací mísy, podlejte vodou a pečte celý v kuse na 180° zhruba 2 hodiny dozlatova. Poté maso rozkrájejte na plátky a nechte ještě rozpéct. Maso se provoní a zjemní.

Před servírováním vykrojte chléb do tvaru kolečka, ale pokud upřednostňujete čtverečky nebo jiný tvar, je to na vás, nápadům se meze nekladou. Nechte je na minutku rozpéct v troubě, aby se chléb prohřál, není to však podmínkou. Po vyjmutí z trouby je potřete hořčicí, pro zpestření můžete použít také výraznější francouzskou. Položte na ně plátek masa a sušenou švestku. Na závěr posypte jednohubky strouhaným křenem a podávejte.

Panenka plněná sušenými švestkami podle Valérie

Na 4 porce potřebujete: 800 g vepřové panenky, 100 g anglické slaniny na obalení a 100 g na omáčku, 20 ks sušených švestek, 200 ml červeného vína, 1 lžíci švestkových povidel, 3 šalotky, 200 ml drůbežího vývaru, 2 lžíce řepkového oleje, nasekané mandle na ozdobu, 4 snítky rozmarýnu

Foto: Mona Martinů

Panenka je jemné chutné maso, když ji doladíte nasládlou vychytanou omáčkou, pochutná si každý!Foto: Mona Martinů

Postup:Vepřovou panenku rozkrájejte na 3cm široké špalíčky. Do každého špalíčku nožem vytvořte kapsu a naplňte ji sušenou švestkou (doporučuji švestky předem na pár minut namočit ve vlažné vodě). Každý kousek masa zabalte do plátku anglické slaniny a naložte v oleji s čerstvým rozmarýnem, kde maso nechte uležet alespoň na dvě hodiny. Maso vložte na rozpálenou pánev se 2 lžícemi oleje a několika snítkami rozmarýnu a restujte zhruba 8 minut tak, aby byla slanina na povrchu propečená do červena. Přilejte trochu drůbežího vývaru, přiveďte k varu a poté nechte maso 5 minut odpočinout pod pokličkou.

Pak připravte omáčku. Na oleji osmažte šalotku se zbylou slaninou. Zalejte červeným vínem, přidejte nadrobno nasekané sušené švestky, krátce provařte a zahustěte švestkovými povidly (s povidly opatrně, aby omáčka nebyla příliš sladká). Maso dochuťte solí a pepřem podle potřeby až při servírování, omáčku není třeba solit. Přílohu zvolte podle chuti, my vybrali opečené toastíky, hodí se ale i brambory v jakékoli podobě.

Jaké jídlo připravujete ze sušených švestek doma vy?

Reklama

Načítám