Hlavní obsah

Souboj receptů: Tipy pro jarní detox

Foto: Jakub Jurdič

I jídla, která můžete jíst během detoxu, mohou být opravdu dobrá!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Jaro je nenávratně tady, a tak se spousta z vás rozhodla pustit se do jarního detoxu. Že se při něm nesmí jíst vůbec nic? Omyl! Vyzkoušejte některý z našich tipů!

Článek

Naše redaktorka přes sport a zdraví Blanka si to dneska v souboji rozdala s Klárou! Obě se pustily do pokrmů ze surovin, které mají pozitivní vliv na zdraví a zároveň skvělé detoxikační účinky. Které to jsou? Například zázvor, česnek, listová zelenina nebo koriandr! Takže nebojte, ani při procesu detoxikace nemusíte nutně hladovět a přežívat na neperlivé vodě!

Klářina polévka z rajčat a řepy

Na 4 porce potřebujete:1 řepu o průměru asi 15 cm, 400 g rajčat bez slupky, 1 litr zeleninového vývaru, 2 jarní cibulky, 2 stroužky česneku, 2 lžíce balzamikové redukce, lžíci olivového oleje, sůl, pepř, snítku čerstvého rozmarýnu a tymiánu, 100 g čerstvého sýru

Foto: Jakub Jurdič

Sýr polévku krásně zjemní a osvěžíFoto: Jakub Jurdič

Postup:Na olivovém oleji opečte cibulky nakrájené najemno. Řepu očistěte a nakrájejte na stejně velké kostičky o průměru asi 1 cm. Přisypte ji k cibuli a pozvolna opékejte asi 10 minut. Pak vložte pokrájená rajčata nahrubo, vylisovaný česnek a nasekané bylinky, promíchejte a společně opékejte dalších 5 minut.

Celou směs zalejte vývarem, přiveďte k varu a nechte vařit, dokud není řepa měkká. Poté oheň vypněte a polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Dochuťte solí, pepřem a balzamikem a podávejte posypané nadrobeným čerstvým sýrem.

Detoxikační účinky řepy: Červená řepa je zásaditá potravina. Zvyšuje imunitu, ničí bakterie a viry, je zdrojem mnoha vitaminů a minerálů a je významným antioxidantem. Navíc má antimykotické vlastnosti a zbavuje mozek nebezpečných kovů.

Detoxikační salát s pomerančem podle Blanky

Na 4 porce potřebujete:100 g rukoly (nebo polníčku), 1 ledový salát, 200 g čínského zelí, 2 pomeranče, 170 g sušených rajčat, balzamikové glazé, 3 lžíce olivového oleje, hrst slunečnicových semínek

Foto: Jakub Jurdič

Salát kombinuje hned několik detoxikačních potravinFoto: Jakub Jurdič

Postup:Ledový salát a čínské zelí nakrájejte nahrubo, přisypte rukolu a promíchejte. Listové saláty položte na talíř, posypte najemno nasekanými rajčaty a zasypte nasucho opraženými slunečnicovými semínky. Pro osvěžení a zvýraznění salátu přidejte nakrájené pomeranče, dochuťte balzamikovým glazé, nechte aspoň 20 minut odležet a podávejte.

Tip: K salátu je možná ještě kaše z obiloviny, které se říká slzovka. Ta má skvělé detoxikační vlastnosti, napomáhá funkci sleziny a čistí organismus od nánosů z živočišných potravin a tuků!

Detoxikační účinky listových salátů: Saláty obecně posilují imunitní systém, zvyšují výkonnost svalů a posilují srdce. Také zvyšují přísun kyslíku do buněk. Rukola obsahuje mnoho vitaminů, vápník, hořčík a železo. Má močopudné a mírně projímavé účinky.

Procházíte na jaře detoxem? Máte rádi řepu? A vyzkoušíte dnešní tipy?

Reklama

Načítám