Hlavní obsah

Souboj receptů: Třešně, jak je (ne)znáte

Foto: Greta Blumajerová

Třešňové koláče jsou klasika, zkuste ale i omáčku k masu!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Taky jste nedočkavě chodili kolem třešní v okolí či na zahradě a čekali, kdy už konečně budou krásně červené? Pak už víte, že třešňová sezona je tu. Sníst je samozřejmě můžete i pod stromem. Ale mnohem lepší bude, když si z nich připravíte některý z dnešních receptů.

Článek

S postupujícím létem jsou tu kromě melounů (skvělé recepty na dobroty z nich najdete zde.), meruněk a jahod také lahodné třešně. Takže nezbývá než říct jediné: Pusťte se do nich!

Hrnečková rychlobublanina od Lucky

Na 1 plech potřebujete:4 vejce, ¾ hrnku pískového cukru, jeden hrnek oleje, jeden prášek do pečiva, dva hrnky hladké mouky, asi 2 dcl mléka, kokos na vymazání plechu a dostatek třešní na pokladení.

Foto: Greta Blumajerová

Lucčina třešňová bublanina byla krásně nadýchanáFoto: Greta Blumajerová

Postup:„Celá vejce, cukr, hladkou mouku, prášek do pečiva a olej vymíchejte tak, aby vám vzniklo hladké těsto. Těsto pak podle potřeby rozřeďte mlékem, které přilévejte postupně a raději po menších dávkách. Potřebujete hladké a tekuté těsto, abyste ho mohli snadno nalít do předem vymazaného a kokosem vysypaného plechu (pokud nemáte kokos, stačí samozřejmě klasická hrubá mouka či strouhanka, ale kokos bublaninu příjemně ovoní). Když máte těsto nalité na plechu, hojně ho poklaďte třešněmi. Já je vypeckovávám, ale pokud nemáte doma malé děti, můžete si práci ulehčit a dát na těsto třešně celé. Pečte na 180 stupňů Celsia zhruba 20 minut.“

Kuřecí maso s třešňovou omáčkou od Sabiny

Na čtyři porce potřebujete:4 kuřecí řízky, 4 hrsti vypeckovaných třešní, 4 lžičky provensálského koření, 2 lžíce solamylu, 200 ml zakysané smetany, dle chuti mletou pálivou papriku, špetku soli, 2 lžíce olivového oleje. Jako příloha se hodí pečené či americké brambory.

Foto: Greta Blumajerová

Omáčka z třešní a zakysané smetany je zajímavé zpestření jídelníčkuFoto: Greta Blumajerová

Postup: „Tenhle recept mám ráda proto, že je dle mě dosti netradiční. Nejdříve si omyjte a vypeckujte třešně a pokrájejte je na čtvrtinky (kdo má radši větší kousky, může jen na poloviny). Kuřecí prsa nakrájejte na kousky, posolte, posypte je v misce provensálským kořením, přidejte solamyl, zakapejte olejem a promíchejte. Směs nechte chvíli odležet. Poté ji vložte do hlubší nepřilnavé pánve a asi 10 minut restujte. Hotové maso vyjměte z pánve, dejte ho stranou a do pánve vsypte třešně, poprašte pálivou paprikou a chvilku míchejte. Pak přidejte zakysanou smetanu, a máte hotovo. Na připravené talíře naservírujte takto: maso přelité omáčkou a k tomu opečené či americké brambory. Přeji vám jemně pikantní chuť!

Sabina maso nasladko zkouší ráda, vyzkoušejte také její bůček s karamelovou omáčkou!

Třešňový koláč s čokoládou

Na formu o průměru 26 cm potřebujete:5 vajec, 150 g strouhaných mandlí, 100 g čokolády s minimálně 70% podílem kakaa, 125 g másla, 2 velké hrsti vypeckovaných třešní, 1 vanilkový cukr a moučkový cukr na posypání.

Foto: Greta Blumajerová

Janin třešňový koláč je plný hořké čokoládyFoto: Greta Blumajerová

Postup: „V poslední době jsem se zamilovala do moučníků bez mouky, a tohle je další z nich. Změklé máslo vyšlehejte se žloutky a vanilkovým cukrem dohladka, přidejte dotuha vyšlehaný sníh, a nakonec vmíchejte nastrouhané mandle a jemně nastrouhanou čokoládu. Těsto nalijte do koláčové formy, poklaďte vypeckovanými půlkami třešní a dejte péct při 170 stupních Celsia asi na 60 minut. Hotový koláč posypejte moučkovým cukrem, a je hotovo.“

Skvělý sladký recept bez mouky najdete také v článku Recepty od čtenářů: Osvěžující mandlový moučník.

A pokud máte chuť na třešně, tady jsou další tři skvělé Michalovy recepty!

Na co všechno třešně používáte vy a co z nich pečete? Napište nám do diskuse pod článkem a podělte se s ostatními!

Reklama

Související témata:

Načítám