Hlavní obsah

Souboj receptů: Ty nejlepší silvestrovské chuťovky!

Foto: Jakub Jurdič

Na Silvestra má každý rád něco jiného, z našich tipů si vyberete ale určitě i vyFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Chystáte zítra silvestrovský večírek? Ať už se bude konat u vás doma, na horách nebo u přátel, trocha dobrého občerstvení se určitě bude hodit. Takhle vypadají ty nejlepší tipy z naší redakce.

Článek

Jak Michal a Klárka, tak i já rádi pořádáme domácí večírky. I když letošní silvestrovskou noc budeme i my tři slavit různě, o svoje letošní horké favority na něco k snědku se s vámi rádi podělíme!

Chuťovky s tapenádou z oliv

Na 2 talíře jednohubek potřebujete: 4 rohlíky, 100 g černých oliv, 4 lžíce másla, 7 větších sušených rajčat naložených v oleji, sůl a pepř, hrst cherry rajčátek, stroužek česneku a 4 lžíce olivového oleje

Foto: Jakub Jurdič

Olivovorajčatová tapenáda je rychlá na přípravuFoto: Jakub Jurdič

Postup: Cherry rajčátka nakrájejte na půlky, položte do pekáčku, osolte, opepřete a pokapejte olejem. Dejte je péct do trouby při 180 stupních Celsia asi na 15 minut. Pak je nechte vychladnout. Do misky dejte olivy, sušená rajčata, máslo, sůl, pepř a česnek a vše rozmixujte. Tapenádu namažte na jednohubky, na každou položte polovinu upečeného rajčátka a podávejte.

Játrová paštika s brusinkami

Na 2 talíře jednohubek potřebujete: 250 g kuřecích jater, 180 g másla, olivový olej, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, snítku rozmarýnu, hrst sušených brusinek, 3 lžíce zavařených brusinek, sůl, pepř a na podávání bagetu a kousek pórku na ozdobení

Foto: Jakub Jurdič

Paštiku z jater si zamilujeteFoto: Jakub Jurdič

Postup: Játra očistěte a odstraňte z nich všechny blanky. Cibuli a česnek nakrájejte najemno a osmahněte je na pánvi na olivovém oleji dozlatova (trvá to asi 10 minut). Poté přidejte celá játra a opečte je z obou stran, z každé asi 3 minuty. Játra by měla být zvenku krásně hnědá, ale vevnitř stále růžová. Kdybyste je příliš propekli, mohla by být paštika ve finále zrnitá. Celou směs vyndejte, nechte trochu vychladnout, a poté rozmixujte. Přidejte máslo, sůl, pepř a mixujte, dokud není paštika úplně hladká. Nakonec vložte hrst sušených brusinek a dvě kávové lžičky brusinkové zavařeniny. Promíchejte a nechte aspoň 2 hodiny odpočívat v lednici. Podávejte s bagetkou, trochou brusinkové zavařeniny a posypané čerstvým pórkem.

Jarní závitky s mletým masem

Na 20 závitků potřebujete: 20 rýžových papírů (1 balení a ještě vám zbude), 50 g vlasových rýžových nudlí, 400 g vepřového mletého masa, hrst sušených hub jidášovo ucho, 1 větší mrkev, 1 cibuli, 1 kedlubnu, podle chuti a slanosti sójovou omáčku, 1 velké vejce, listy čerstvého koriandru, 1 lžíci hladké mouky a trochu vody na těstíčko a olej na smažení

Na omáčku potřebujete: 3–4 stroužky česneku, 1 chilli papričku, 2–3 lžíce rýžového octa a trochu vody – poměr si upravte podle svých chutí a preferencí, použít můžete i obyčejnou chilli omáčku

Foto: Jakub Jurdič

Smažené závitky jsou před pitím alkoholu dobrý základFoto: Jakub Jurdič

Postup: Výhoda vietnamské kuchyně spočívá v tom, že když nějakou surovinu nemáte, stačí pro ni zaběhnout do nejbližší večerky. A když ji zrovna nemají, rádi vám ji přivezou! Stroužky česneku nakrájejte na plátky, chilli papričku nasekejte najemno a vše dejte do misky, do které přidejte i rýžový ocet a vodu, chutě se musí vyluhovat a propojit.

Jidášovo ucho namočte asi na 20 minut do vlažné vody a nechte houby nabobtnat, pak je nakrájejte na malinké kousky. Cibuli nakrájejte najemno, mrkev a kedlubnu na velmi tenké nudličky. Rýžové nudle chviličku spařte vroucí vodou, sceďte je a párkrát prokrojte, aby nebyly tak dlouhé. Do mísy k nudlím přidejte připravenou zeleninu, maso, sójovou omáčku, nakrájené houby, nasekaný koriandr a vejce a promíchejte.

Trochu hladké mouky smíchejte v mističce s trochou vody – musí vzniknout hustější těstíčko. Jednotlivé listy rýžového papíru vždy namočte do teplé vody, nechte je změknout, pak je vyndejte, lehce osušte (s mokrými se hůř manipuluje) a do horní části doprostřed dejte váleček masové směsi. Vrchní okraj potřete těstíčkem, krajní části překlopte přes maso (teď vám vznikla dlouhá nudle, v jejíž horní třetině je schovaný onen váleček masa). Spodní lem potřete těstíčkem a od vrchu srolujte – vznikne tak úhledné psaníčko. Díky těstíčku list papíru lépe drží pohromadě.

Takto připravené závitky smažte ve středně rozpáleném oleji (ve fritéze 160–170 stupňů) ze všech stran, celkem asi 4 minuty. Hotové závitky podávejte horké nebo studené spolu s omáčkou, ve které se namáčí. A že jsou mastné? To už je úděl smažených závitků. Jako základ při večírku, na kterém se pije alkohol, se to ale naopak může dost hodit!

Jak budete Silvestra trávit vy? A jaké dobroty máte letos v plánu?

Reklama

Související témata:

Načítám