Hlavní obsah

Souboj receptů: Svačiny na cesty, které ocení děti i dospělí

Foto: Mona Martinů

Vsadím se, že tyhle svačiny „padnou" nejpozději ve vlaku po cestě TAM

Letní prázdniny jsou v plném proudu, a to pro mnohé z nás znamená vymýšlení, co praktického a přitom dobrého s sebou připravit na cestu. Zkuste tipy našich redaktorek, které si zamilují děti i dospělí!

Článek

Ať už posíláte děti na tábor, nebo i vy někam vyrážíte, dobrá svačina „do vlaku“ se vždycky hodí. Naše redaktorka Renča doporučuje syté zapečené housky, které mají oproti klasickým tu výhodu, že se z nich nic nevytrousí, máslo nerozpustí a dobře drží pohromadě. Já zase připravila zdravou alternativu fastfoodu – kuřecí wrapy se špenátem, které si získají vás i vaše děti. Tak kam to bude?

Zapečené housky s kukuřicí

Na 5 porcí potřebujete: 5 housek (dle volby, lze i celozrnné), 100 g eidamu, 100 g krůtí šunky, 1 mozzarellu, hrnek mrazené kukuřice, 2 vejce, 1 rajče, sůl, koření dle chuti

Foto: Mona Martinů

Žluťounkou kukuřici děti prostě milují! A my jsme zase rádi, že z takovéto housky po cestě nic nevytrousí

Postup: Housky rozkrojte tak, aby zůstala jen tenká „poklička“ a vyšší spodek. Ze spodní části pak vydlabejte střídku a dejte ji do misky dost velké na to, aby v ní šly smíchat všechny suroviny. Ke střídce přidejte vajíčka, nastrouhaný eidam, na kostičky pokrájenou mozzarellu, šunku i rajče, přisypte kukuřici, okořeňte a vše smíchejte. Hmotou pak naplňte housky a bez vrchní části je dejte zapéct. Vršek do trouby nedávejte, byl by příliš tvrdý. Pečte při 180 stupních asi 15 minut, až hmota zpevní a zezlátne. Pak přiklopte, nechejte vychladnout a můžete vyrazit směr nádraží!

Kuřecí wrap se špenátem

Na 4 porce potřebujete: 4 celozrnné tortilly, 2 kuřecí prsa (ale použít můžete i zbytky grilovaného kuřete), 2 lžíce oleje, lžičku grilovacího koření, lžíci sójové omáčky, 4 plátky slaniny, 120 g čerstvého sýra (Lučina, Buko, Fénix), lžíci majonézy, lžičku citronové šťávy, sůl, bílý pepř, 100 g čerstvého špenátu

Foto: Mona Martinů

Do wrapu klidně přidejte i rajče, strouhaný sýr nebo vařené vejce. Ale pozor, aby šla tortilla ještě zamotat!

Postup: Kuře naložte do marinády z oleje, grilovacího koření a sójové omáčky (nejlépe několik hodin předem) a pod grilem z obou stran opečte. Na stejný plech dejte zároveň s masem na sucho vyškvařit i slaninu, tu ale sundejte o něco dříve, aby se nespálila. Sýr smíchejte s majonézou, citronovou šťávou, solí a bílým pepřem (přidat můžete i oblíbené bylinky nebo nasekanou jarní cibulku) a potřete s ním celý povrch tortill, jen po okrajích nechte centimetr volný. Přes sýr rozdělte špenát, plátky kuřete a kousky slaniny. Dolní a horní okraj tortilly ohněte dovnitř, a pak ze strany zamotejte. Překrojte napůl a zabalte zvlášť (i když pochybuji, že si někdo druhou půlku nechá „na potom“ :-)).

Zkusíte tohle léto svačiny podle našich redaktorek?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama