Hlavní obsah

Souboj receptů: Úžasné lilkové ragú a středomořské těstoviny

Foto: Mona Martinů

Holky nám prozradily svoje oblíbené recepty z lilku: zvítězí svěží krémové těstoviny, nebo spíš orientální ragú?

Dnešní souboj receptů je opět ve znamení sezonní zeleniny – lilku. A abychom si i jídlem navodili tu správnou letní atmosféru, úkolem bylo vytvořit nějaké Středomořím inspirované a voňavé jídlo.

Článek

Tohoto zadání se rády chopily naše kolegyně Jana F. a Greta, protože se nám tak mohly pochlubit svými oblíbenými recepty – lilkovým ragú se sušenými meruňkami a oříšky a krémovými těstovinami s cuketou, rajčaty a právě baklažánem. Tak se pojďte podívat, který z receptů to nakonec vyhrál!

Gretiny krémové těstoviny s cuketou a lilkem

Na 4 porce potřebujete: olivový olej, 1 lilek, 1 cuketu, 2 čerstvé chilli papričky, 3 stroužky česneku, plechovku loupaných krájených rajčat, 200 g ricotty, čerstvou bazalku, 50 g pecorina, 300 g špaget, sůl, pepř

Foto: Mona Martinů

Kombinace letní zeleniny, bazalky a sýra provoní vaši kuchyni Itálií

Postup:Na dostatečném množství oleje opečte dohněda plátky lilku a nechte je na papírové utěrce okapat. Na stejné pánvi pak osmažte i plátky cukety a opět dejte stranou. Rozehřejte poslední část oleje s nakrájenými chilli papričkami, po chvíli přidejte nasekaný česnek, krájená rajčata a lžičku soli a asi 10 minut povařte.

Mezitím si v dostatečně osolené vodě uvařte špagety. Do omáčky vmíchejte opečenou zeleninu, a pokud není úplně měkká, ještě chvíli povařte. Vmíchejte hrst čerstvé bazalky, ricottu a nastrouhaný sýr, až vznikne hezky krémová omáčka. Podle chuti osolte a opepřete a vmíchejte uvařené špagety.

Lilkové ragú se sušenými meruňkami od Jany F.

Na 4 porce potřebujete:600 g lilku, 400 g cibule, 250 g sušených meruněk, 400 ml zeleninového vývaru, 2–3 lžičky sladké papriky, 2 lžičky mletého římského kmínu, 1 lžičku skořice, pár snítek tymiánu, sůl, pepř, olivový olej, vlašské ořechy na posyp

Foto: Mona Martinů

Šťavnaté lilkovo-meruňkové ragú doplňte křupavými opraženými oříšky

Postup: Lilky nakrájejte na kostičky, posolte a nechte „vypotit". Osušte papírovou utěrkou. Cibuli si nakrájejte nadrobno a nechte zesklovatět na trošce olivového oleje. Poté přidejte nakrájený lilek a pomalu restujte asi 5 minut. Mezitím si na menší kousky pokrájejte sušené meruňky (nezapomeňte ale míchat lilek!), přidejte je k zelenině a opékejte ještě asi 3 minuty.

Poté přilejte vývar, přiveďte k varu a přiklopte. Lilek duste zhruba 10 minut do změknutí, poté nechte hrnec odklopený, aby směs zhoustla, a než si ho na chvíli zase přestanete všímat, lilek dosolte, lehce opepřete, přidejte římský kmín, papriku a skořici. Za asi 5 minut by měla být směs hotová. Na závěr ještě vmíchejte trochu čerstvého tymiánu a ragú posypejte nasekanými, ideálně opraženými, vlašskými ořechy. Podávat můžete třeba s rýží.

Který z receptů na „středomořský lilek“ by to vyhrál u vás?

ynezorPumanzeSaNyknalC