Hlavní obsah

Jezte jako na dovolené: Středomořská strava je ideální

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Proč myslíte, že je vám na dovolené u moře tak dobře? Jistě za to může z velké části odpočinek, pohyb a sluníčko, které vám dobije baterky. Své ale udělá i změna jídelníčku. Proč to tedy nezkusit i doma? Středomořská strava je dobrá, pestrá a velmi zdravá.

Článek

Středomořský jídelníček je nejen chutný, ale navíc se velmi pozitivně podepíše na vašem zdraví. Budete štíhlejší, plní energie a posílíte srdce!

„Tato strava je považována za jeden z nejzdravějších způsobů stravování – zejména ve vztahu ke zdraví srdce a cév. Je bohatá na vlákninu, antioxidanty a zdraví prospěšné mastné kyseliny řady n-3 a mononenasycené mastné kyseliny. Velký důraz je kladen na čerstvost potravin a co nejkratší a nejšetrnější zpracování,“ vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá, Ph.D., odborná garantka Vím, co jím.

Ryby normalizují cholesterol i tlak

Asi v každé středomořské restauraci najdete pestrou nabídku ryb a mořských plodů. Zkuste si je pravidelně dopřát i doma. Obsahují velké množství omega-3 nenasycených mastných kyselin, vitaminů a jodu. Díky tomu významně snižují hladinu cholesterolu v krvi, regulují krevní tlak a stimulují spalování tuků.

„Strava bohatá na ovoce, zeleninu, ryby, mořské plody i olivový olej a omezená konzumace masa a mléčných výrobků se shoduje s výživovými doporučeními v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Jižní národy, především Francouzi, umírají třikrát méně na onemocnění srdce a cév než Češi, přestože patříme v léčbě srdečně-cévních onemocnění ke světové špičce,“ upozorňuje dietoložka MUDr. Kateřina Cajthamlová.

Foto: kobeza, Shutterstock.com

Ryby a mořské plody jsou plné vitaminů i zdravých tuků a prospívají srdciFoto: kobeza, Shutterstock.com

Méně smažení a soli = zdravější srdce 

Rozdíl mezi českou a středomořskou kuchyní je v používání tuků a koření. U nás se příliš solí a hodně smaží, což cévám nesvědčí, ve Středomoří se pokrmy spíš grilují a dochucují bylinkami a olivovým olejem. Ten obsahuje hydroxytyrosol, jeden z nejsilnějších přírodních antioxidantů, a oleocanthal se silnými protizánětlivými účinky. Zkuste to i vy: místo smažení a fritování grilujte „nasucho“ a hotové jídlo zakápněte kvalitním olejem z oliv.

Olivový olej podporuje funkci cév

„Středomořská strava může vést i ke snížení výskytu cukrovky, a to především vynecháním živočišných tuků, jako je máslo a sádlo, a nahrazením olivovým olejem, dále omezením spotřeby sacharidů a navýšením příjmu zeleniny a bílého masa. Olivový olej udržuje zdravé nejen srdce, ale i cévy. Díky obsahu mononenasycených mastných kyselin nezvyšuje hladinu LDL cholesterolu a pomáhá snižovat krevní tlak,“ tvrdí Mgr. Alena Vídeňská, odborná výživová poradkyně a fitness trenérka.

Foto: DUSAN ZIDAR, Shutterstock.com

Olivovým olejem středomořská kuchyně nešetříFoto: DUSAN ZIDAR, Shutterstock.com

Věnujte se jídlu se zájmem a bez stresu

Podle Kateřiny Cajthamlové hrají roli i jiné faktory: „Další nezanedbatelnou odlišností je výběr kvalitních surovin, pravidelná a dostatečně dlouhá doba oběda a řada menších chodů. Na rozdíl od naší praxe – jeden plný talíř a hlavně sníst vše a hodně rychle.“

Čerstvý salát místo knedlíků

Nepřehlédnutelná je i vyšší spotřeba čerstvého ovoce a zeleniny a daleko důslednější používání lokálních potravin. I konzumace červeného masa, hlavně vepřového, brambor a sladkostí je ve Středomoří výrazně nižší než u nás. Místo příloh typu knedlíky si tam dopřávají čerstvé saláty a jako zákusek mívají jogurt s čerstvým ovocem. Podle odborníků je takto nastavený jídelníček pro správnou funkci srdce přímo ukázkový.

Foto: Barbara Dudzinska, Shutterstock.com

Ve Středomoří se k jídlům místo klasických příloh jí spoustu čerstvé zeleniny a salátůFoto: Barbara Dudzinska, Shutterstock.com

Funguje i na demenci a rakovinu

Množství antioxidantů nechrání jen srdce a cévy. „Mezi zdravotní benefity středomořské stravy patří prevence metabolického syndromu a nádorových či neurodegenerativních onemocnění, jako je Parkinsonova či Alzheimerova choroba,“ doplňuje Kateřina Cajthamlová.

Méně solte a věřte bylinkám

Všimli jste si, jak každé středomořské jídlo voní? Bez čerstvých i sušených bylinek by se tamní kuchaři neobešli. Nejčastěji používané bylinky středomořské kuchyně mají i skvělé účinky na zdraví.

  • Tymián - přírodní antibiotikum, dezinfikuje střeva. Ulevuje při průjmech, nadýmání i chronických zánětech žaludku.
  • Oregano - má protizánětlivé účinky a pomáhá proti kašli a při bolestech v krku, zvyšuje vyměšování žluči, čímž zlepšuje zažívání.
  • Bazalka - podporuje trávení a obsahuje éterické oleje a minerály.
  • Šalvěj - pomáhá při nočním pocení, proti křečím a třesu končetin.
  • Rozmarýn - povzbuzuje krevní oběh, prokrvuje orgány, zvyšuje výkonnost organismu a pomáhá při nižším krevním tlaku, zlepšuje paměť a odvrací mentální vyčerpání.
  • Petržel - čistí krev a podporuje krvetvorbu, je silně močopudná.
  • Koriandr - ničí škodlivé bakterie ve střevech a pročišťuje organismus, má afrodiziakální účinky.

Máte rádi středomořskou kuchyni, nebo dáváte přednost české klasice?

Reklama

Načítám