Hlavní obsah

Souboj receptů: Vepřové plátky na 3 způsoby

Foto: Petr Makovička

Máte rádi vepřové? Tak vyzkoušejte recepty od Jany a SabinyFoto: Petr Makovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud máte chuť na červené maso a nechce se vám zdlouhavě dusit hovězí, není nic jednoduššího než vyzkoušet naše tři tipy na skvělé vepřové kotlety. Nepotřebujete nic než pár plátků tohoto jasně růžového masa a trochu fantazie!

Článek

Úprav vepřových kotlet nebo jiných plátků je nepřeberné množství, o tom vás už přesvědčil Michal ve svém článku Rychlá večeře? Vepřové plátky na tři způsoby!. Proto neváhejte a vyzkoušejte také mé dva tipy a jeden od Sabiny!

Mé vepřové maso s bazalkovým pestem

Na 4 porce potřebujete: 4 silnější kotlety (nejlépe bez kosti), 6 lžiček bazalkového pesta, 3 lžíce mascarpone, 4 lžíce strouhaného parmezánu, sůl, pepř, olivový olej a čerstvou bazalku na dozdobení.

Foto: Petr Makovička

Lahodná kombinace chutí, v níž se mísí parmazán s bazalkovým pestem, všechny ochutnavače potěšilaFoto: Petr Makovička

Postup: „Vzhledem k tomu, že mi zbylo půl skleničky pesta z jednoho z minulých soubojů, který byl na téma plněná zelenina, rozhodla jsem se zužitkovat je i tento týden – pesto se přece jen poměrně rychle kazí. Kotlety jsem zbavila kostí, zlehka jsem je naklepala, osolila a opepřila. V misce jsem smíchala polovinu bazalkového pesta s mascarpone.

Kotlety jsem pak z boku nařízla, aby vznikla kapsa, a tu jsem naplnila ochuceným mascarpone – dobře poslouží ale třeba i žervé nebo jiný sýr. Kapsu jsem pak ‚prošila‘ párátkem, aby se neotvírala, maso z obou stran potřela zbytkem pesta a nechala jsem ho asi 30 minut odležet, aby do sebe natáhlo chuť bazalky. Pak jsem kotlety opekla z obou stran na olivovém oleji. Pro tuto příležitost se hodí grilovací pánev, ale jde to i bez ní. Pokud vám přece jen trocha mascarpone vyteče, naservírujte je spolu s kotletami k bramborám, vše posypte parmezánem a dozdobte čerstvou bazalkou. Rychlé a skvělé!“

Kotlety na špagetovém lůžku od Sabiny

Na 2 porce potřebujete: 2 vepřové kotlety bez kosti, trochu oleje na smažení, sůl, zelený pepř, na přílohu 250 g špaget, olivový olej, sůl, 2 lžíce strouhaného parmezánu, dle chuti cherry rajčata, jednu čerstvou chilli papričku a 2 stroužky česneku.

Foto: Petr Makovička

Skvělé Sabininy špagety s neméně dobrými plátky vepřového vytvořily opravdovou dobrotuFoto: Petr Makovička

Postup: „Vepřové maso mám moc ráda, tak jsem se s chutí přihlásila do tohoto souboje. Můj recept je totiž velmi jednoduchý a rychlý, vše zvládnete, než se uvaří špagety. Takže dejte vařit v osolené vodě špagety a mezitím si připravte vše ostatní. Cherry rajčata nakrájejte na půlky či třetinky, chilli papričku zbavte semínek a nakrájejte na malé kousky, česnek na plátky. Z obou stran naklepejte kotlety a osolte je.

Asi pět minut před tím, než jsou hotové špagety, rozpalte dvě pánve, na té hlubší v troše olivového oleje orestujte česnek, za chvilku přidejte rajčata i chilli papričku a vše prohřejte. Cíl je, aby rajčata držela tvar, ale byla hotová. Poté pánev stáhněte z plotny. Ve druhé pánvi rozehřejte olej a vložte maso, vcelku zprudka opečte po obou stranách asi 2 minuty. A máte skoro hotovo! Nyní slijte špagety, přidejte je k česneku a rajčatům s papričkou, bohatě posypte parmezánem a vše důkladně promíchejte. Rozdělte na talíře, navrch položte maso a opepřete čerstvě namletým zeleným pepřem.“

A ještě mé kotlety s omáčkou ze sušených meruněk, brusinek a vína

Na 4 porce potřebujete: 4 kotlety, asi 4 lžíce olivového oleje, hrst sušených meruněk, hrst sušených brusinek, 1 středně velkou cibuli, 2 lžíce másla, 3 dl červeného vína (já jsem použila cabernet sauvignon), sůl a pepř.

Foto: Petr Makovička

Že se Jana nebojí experimentů, jasně dokázala touto omáčkouFoto: Petr Makovička

Postup: „Tahle omáčka je k masu trochu netradiční, vy kteří se ale nebojíte nových chutí, ji musíte vyzkoušet! Kotlety naklepejte, osolte, opepřete, potřete trochou olivového oleje a nechte v lednici asi hodinu odležet, aby maso zkřehlo, můžete se ale bez toho i obejít. Mezitím si meruňky nakrájejte na nudličky, brusinky nasekejte nahrubo a oboje zalijte vodou, aby ovoce nabobtnalo.

Když je maso odleželé, opečte je na oleji, ve kterém bylo naložené, na pánvi. Zároveň s ním si v kastrolku vedle připravte omáčku. Cibulku nakrájejte najemno a zpěňte ji na másle. Přidejte změklé meruňky a brusinky a vše ještě asi 2 minuty restujte. Pak přilijte trochu vína a nechte je odvařit. Takhle to udělejte celkem asi 3krát, pak přilijte zbytek vína, aby omáčka získala správnou konzistenci, a stáhněte z plotny. Touto dobou by se vám měly dodělávat plátky masa, takže nezbývá než vše servírovat, nejlépe s hranolky nebo opečenými bramborami.“

Jak doma připravujete vepřové vy? Používáte spíš kotlety, nebo plátky z kýty či krkovici? A co je vlastně u vás doma „rychlá masitá večeře“? Svoje tipy nám pište do diskuse nebo na e-mail jana.ch@prozeny.cz.

Související témata:

Načítám