Hlavní obsah

Souboj: Redakční štrúdl 5x jinak!

Foto: Ondřej Kroutil

Do dnešního souboje jsme vyrazily se svými štrúdlyFoto: Ondřej Kroutil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrúdl neboli hezky česky jablečný závin. Oblíbený zákusek snad v každé české domácnosti, i když pochází z Rakouska. Dokonce je tak populární, že už má i svou stránku na Facebooku. A tak není divu, že se dnes nepeče jen s klasickou náplní z jablek, rozinek a skořice, ale existuje mnoho jiných variant. Včetně těch slaných! V redakci jsme jich pár vyzkoušeli. Jak to dopadlo?

Článek

Minulý týden proběhl v redakci souboj domácích bábovek, tentokrát jsme se rozhodli uspořádat klání štrúdlů! Na zteč se postavily ostřílené redaktorky Míša Čapková, Pavla Drlíková a Magda Krajmerová. A pekly se jak sladké, tak slané štrúdly, i když některé na poslední chvíli. Magda se totiž nestíhala na soutěž doma řádně připravit, a tak jako jediná upekla své štrúdly přímo v redakci ještě ráno před focením. Všechny nás to příjemně navnadilo, protože to všude krásně vonělo. Po focení se přešlo k ochutnávání. A soudě podle toho, jak se po závinech zaprášilo, si každý našel svého příznivce. Tentokrát zůstává stav celkem vyrovnaný. I když asi nejrychleji zmizel z talířů ten Magdin s klobásou a kysaným zelím. Shodli jsme se v redakci, že je to taková zelňačka překlopená do listového těsta.

Magda i Míša použily kupované listové těsto, a tím si ulehčily práci. Dnes už to tak ale dělá většina žen. Je to určitě rychlejší a navíc listové těsto chutná výborně se sladkou i slanou náplní. V obchodech ho pořídíte za pár korun a dá se i koupit rovnou rozválené na placku smotané v pečicím papíru. Takže doma jen rozmotáte a rovnou plníte náplní, aniž byste vytáhli váleček. „Snaživka“ Pavla však měla na mateřské trochu víc času, a tak připravila záviny z domácího tvarohového těsta: „Jeho příprava ale také moc času nezabere, měla jsem ho zpracované do deseti minut. Recept na něj jsem si kdysi někde přečetla a je tak jednoduchý, že ho mám v hlavě.“

A co budeme péct příště? Buchtu na plech! Jaký je ten váš recept? Máte raději sladkou nebo slanou variantu štrúdlu? Těšíme se na vaše příspěvky.

Související témata:

Načítám