Hlavní obsah

Závin: Sladká a slaná varianta z tvarohového těsta

Hodnocení:
(0)
Foto: Ondřej Kroutil
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Těsto na štrúdl můžete připravit za pár minut. Pochutnáte si na sladké, nebo slané variantě? Záleží na vás!

Ingredience pro:
2 záviny
Těsto
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 balení měkkého tvarohu
  • 1 máslo
  • 2 vejce
Sladká náplň
  • 100 g měkkého tvarohu
  • 80 g moučkového cukru
  • 2 hrušky
  • rozinky namočené v rumu
Slaná náplň
  • 100 g nivy
  • 200 g tuňáka
  • ostrý kečup
Článek

Postup

Krok 1: Nejprve si připravte univerzální těsto (lze plnit sladkou i slanou náplní). Ve větší míse smíchejte mouku, tvaroh, máslo a vajíčka, která jste nechali chvíli stát při pokojové teplotě. Je dobré si máslo nakrájet na menší kousky, jde to pak lépe. Těsto je hotové, když je vláčné, nesmí lepit a musí být pevné. Kdyby bylo hodně měkké a lepilo se, nebojte se přisypat trochu víc mouky. Bochánek zakryjte fólií a dejte na 30 minut odpočinout do ledničky.

Krok 2: Pak těsto rozdělte na dva díly. Oba rozválejte na pomoučeném vále na placky asi 3 milimetry tenké. Jednu naplňte tvarohem, který poklaďte hruškami nakrájenými na plátky a rozinkami, druhý směsí z nastrouhané nivy a tuňáka spojenou ostrým kečupem.

Krok 3: Obě těsta zaviňte jako klasický štrúdl a potřete rozšlehaným vajíčkem. Můj tip je, že těsto propíchnu z vrchu asi třikrát vidličkou, aby nepraskalo. Pečte tak půl hodiny na 180 stupňů, ale každý podle své trouby. Sladký štrúdl můžete podávat se šlehačkou.

Z tvarohového těsta můžete uvařit i výborné ovocné knedlíky.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama