Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Cryptographer, Shutterstock.com

Foto: Cryptographer, Shutterstock.com

Těsto na štrúdl můžete připravit za pár minut. Pochutnáte si na sladké, nebo slané variantě? Záleží na vás!

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 záviny
Těsto
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 balení měkkého tvarohu
  • 1 kostka másla
  • 2 ks vejce
Sladká náplň
  • 100 g měkkého tvarohu
  • 80 g cukru moučka
  • 2 ks hrušek
  • 1 hrst rozinek namočených v rumu
Slaná náplň
  • 100 g sýru s modrou plísní
  • 200 g tuňáka
  • 3 lžíce ostrého kečupu
Článek

Postup

01.

Nejprve si připravte univerzální těsto (lze plnit sladkou i slanou náplní). Ve větší míse smíchejte mouku, tvaroh, máslo a vajíčka, která jste nechali chvíli stát při pokojové teplotě. Je dobré si máslo nakrájet na menší kousky, jde to pak lépe. Těsto je hotové, když je vláčné, nesmí lepit a musí být pevné. Kdyby bylo hodně měkké a lepilo se, nebojte se přisypat trochu víc mouky. Bochánek zakryjte fólií a dejte na 30 minut odpočinout do ledničky.

02.

Pak těsto rozdělte na dva díly. Oba rozválejte na pomoučeném vále na placky asi 3 milimetry tenké. Jednu naplňte tvarohem, který poklaďte hruškami nakrájenými na plátky a rozinkami, druhý směsí z nastrouhané nivy a tuňáka spojenou ostrým kečupem.

03.

Obě těsta zaviňte jako klasický štrúdl a potřete rozšlehaným vajíčkem. Můj tip je, že těsto propíchnu z vrchu asi třikrát vidličkou, aby nepraskalo. Pečte tak půl hodiny na 180 stupňů, ale každý podle své trouby. Sladký štrúdl můžete podávat se šlehačkou.

Z tvarohového těsta můžete uvařit i výborné ovocné knedlíky.

Reklama

Související témata:

Načítám