Hlavní obsah

Spolkněte lžičku oleje aneb Zaručené rady, jak se vyhnout kocovině!

Foto: MilanMarkovic78, Shutterstock.com

Foto: MilanMarkovic78, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Nový rok nikdo nechce mít žaludek jako na houpačce a hlavu jako bombu pár vteřin před explozí. Pro pověrčivé by to znamenalo, že budou na kocoviny trpět celý následující rok. Naštěstí pro vás máme plán, jak si užít Silvestra, a druhý den být jako rybička!

Článek

Když se chystáte na pořádný silvestrovský mejdan, většinou se vám ani nechce pomyslet, že byste se měli omezovat v pití. Je to přece jenom jednou do roka, že?! To sice ano, ale každopádně by se zvláště příležitostní pijani měli na tenhle večer trochu vyzbrojit. Nechcete přece Nový rok proležet se zničující kocovinou! Alkoholu se vzdávat nemusíte – to bychom vám ani nikdy neradili. Naopak pro vás máme několik dobrých rad, které vám pomohou prohýřenou noc s hrdostí ustát.

Co udělat před mejdanem

  1. Najezte se něčeho tučného - „Alkohol se vstřebává pomaleji, pokud je konzumován zároveň s jídlem,“ uvádí nutriční terapeutka Mgr. Jitka Laštovičková, odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju, která doporučuje vsadit na mastná, ale i zdravá jídla: „Smažený pokrm náročný na strávení příliš vhodný není. Dejte raději přednost tukům například formou některých ryb, jako je losos, pstruh nebo makrela.“
  2. Spolkněte lžičku olivového oleje - Není sice moc vábné jíst samotný olivový olej, avšak tahle babská rada je prověřená lety. Olivový olej by měl připravit žaludek na alkoholovou spoušť, neboť zdravý tuk pomůže zamezit rychlému vstřebávání alkoholu.
  3. Dejte si vitamin B - Pár hodin před začátkem oslavy užijte vitamin B formou doplňku stravy – v lékárnách seženete nejrůznější B-komplexy. Když tělo metabolizuje alkohol, spotřebovává při tom řadu důležitých živin a bezkonkurenčně nejvíce se alkoholové večery dotknou právě hladiny béčka. Sníží-li se na minimum, bude váš organismus natolik vyčerpaný, že je kocovina celkem jistá.
Foto: bitt24, Shutterstock.com

Dejte si před večírkem kvalitní tučnou rybuFoto: bitt24, Shutterstock.com

Co dělat během mejdanu

  1. Nesnažte se vyzkoušet všechny drinky - Míchání alkoholu a originální kombinace drinků jsou téměř jistou cestou do spárů kocoviny. „Určitě je lepší nekombinovat více druhů alkoholu. Proto také pozor na zrádné míchané koktejly, které zaručí urputnou bolest hlavy,“ komentuje instruktorka zdravého vaření Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně a zároveň dodává: „Při výběru alkoholu by vždy měla vítězit kvalita nad kvantitou.“
  2. Pijte také vodu - „Nepříjemné pocity po vystřízlivění jsou často způsobeny nedostatkem vody a minerálních látek. Nezapomínejte tedy již v průběhu konzumace alkoholických nápojů pít i vodu,“ doporučuje výživová odbornice Jitka Laštovičková. Alkohol tělo dehydratuje neskutečným způsobem – v ideálním případě si proto dejte ke každé skleničce drinku i malý kalíšek vody.
  3. Běžte do světlého - Za kocovinou často stojí látky zvané kongenery. Vznikají při kvašení alkoholu a výslednému nápoji dávají především barvu. Čím tmavší likér je, tím více kongenerů obsahuje. Budete-li tedy celý večer popíjet whiskey, brandy a podobně, budete na tom hůř než váš společník s vodkou nebo ginem.
Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Dopřejte si ke každé sklence alkoholu sklenku vody. Předejdete tak nepříjemné dehydrataciFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Pamatujete si na svoji nejhorší kocovinu v životě?

Reklama

Související témata:

Načítám