Hlavní obsah

Spolu až do smrti? Každý týden na rande, radí odborníci

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do května, měsíce lásky, je sice ještě daleko, ale vždycky existuje mnoho dobrých důvodů, proč ve vztahu udržovat romantiku. Kdy jste měli naposledy příjemnou chvilku jen sami pro sebe? Už včera bylo pozdě!

Článek

Do práce, z práce, nakoupit, vyzvednout děti ze školy, připravit večeři, spát. Vypadá váš týdenní rozvrh nějak podobně? Tak to si zaděláváte na pořádné problémy. Romantická schůzka by totiž měla patřit k párovému rituálu číslo jedna.

Romantikou proti rozvodům

„Manželské či partnerské rande by pro každou dvojici mělo představovat okamžik, na který se oba aktéři nadšeně těší. V podstatě se jedná o zvláštní chvíli v hektickém životě, která není spojena se stresory, ke kterým patří například práce nebo péče o děti (potraviny, které pomáhají snižovat stres). Studie navíc ukazují, že partneři, kteří společně dělají nové a zábavné věci, jsou si blíž než ti ostatní,“ píše newyorská psychoterapeutka Rachel Sussman na svém blogu s tím, že v takových něžných chvílích je mozek zaplaven množstvím čerstvých informací, začne vytvářet nové synapse a dvojici to umožní hlubší propojení.

Jak často romantickou schůzku podnikat? Pokud máte čas jednou za týden, je to fajn. Jste rádi, že se s protějškem potkáte v polovině měsíce? Ani to není k zahození. Přinejhorším by se však měl dodržovat harmonogram aspoň jedné schůzky měsíčně. A pozor, nikdo tu nemluví o sexu!

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Romantická schůzka není o sexu, k němu nemusí vůbec dojítFoto: nd3000, Shutterstock.com

Co všechno spolu můžete podnikat?

„Nechoďte jen na večeři nebo do kina. Zapište se na kurz společenského tance, jděte na živý koncert oblíbené kapely, navštivte seminář o vaření, zúčastněte se sportovní události, zahrajte si tenis nebo squash, objednejte se na párovou masáž. Zkrátka a dobře dělejte to, co s partnerem skutečně máte rádi a dělá vám to radost,“ doplňuje Rachel Sussman. Chcete důkazy, že i muži potřebují ve vztahu romantiku? 

Souhlasí s ní i další odborníci, například kalifornský psychoterapeut Barton Goldsmith, který pro portál Psychology Today vyjmenoval několik činností, kterými se dá romantika řádně podpořit i v mezičase, kdy vám nevyjde hlídání nebo se zdržíte v práci.

„Zajistěte, aby váš ranní čas byl výjimečný tím, že partnerovi donesete šálek kávy, zatímco ještě spí. Posnídejte spolu a povídejte si. Oba získáte pocit, že jste milováni. Také si na konci pracovního dne věnujte pár vteřin času. Obejměte se a vroucně se polibte. Ostatně líbání patří k báječným neverbálním způsobům, jak říci ‚miluji tě‘. Věřte, že tahle malá gesta každému udělají dobře,“ popisuje Barton Goldsmith a zároveň upozorňuje na novodobý párový nešvar telefonů a tabletů, který se s láskou neslučuje.

I úcta je znakem romantiky

„Kdykoliv můžete, věnujte čas tomu, aby váš partner získal sto procent vaší pozornosti, když chce být s vámi nebo vás požádá o rozhovor. Nedržte v ruce dálkový ovladač, neobracejte oči směrem k technickým vymoženostem. Dáváte tak najevo, že pro vás protějšek není důležitý.“ Podle Goldsmitha je při budování romantiky důležitá nejen ona pozornost, ale i spontánnost (jak svádět vlastního muže).

„Chcete tip na párový zážitek? Pronajměte si kabriolet, uneste svého partnera z práce a vezměte ho na oběd nebo večeři. To je nádherně romantická a velmi jednoduchá věc, která se dá při troše štěstí spojit i s nocí v nějakém hezkém penzionu.“ Říkáte si, že tohle všechno je hezké, ale manžel nebo přítel vaše nadšení pro pravidelné schůzky sdílet nebude? Nejste sami, kdo má podobný problém!

Ženy jsou akčnější než muži

„Ženy si mi často stěžují, že jejich drahé polovičky nikdy nevynaloží žádné úsilí, nechce se jim nic plánovat a vymýšlet. V takovém případě radím, aby klientky přesvědčily svého partnera k nějaké přednášce o partnerských vztazích. Může totiž leckomu otevřít oči. Mnohdy ale stačí podívat se na romantický film a následně diskutovat, co se vám na něm líbilo nejvíc (6 romantických filmů, které přežije i on). To gesto, které udělal hlavní hrdina ve chvíli, kdy poslíček jeho vyvolené předal působivý vzkaz? Zmiňte se, že vám by se něco takového taky líbilo,“ radí Rachel Sussman. A co se týče sexu, tak ten si klidně zapište do kalendáře. Plánování milování v době plné stresu rozhodně není na škodu!

A jak často se vy s protějškem scházíte jen sami dva?

Reklama

Načítám