Hlavní obsah

To hlavní, co muži potřebují? Romantika ve vztahu!

Foto: Profimedia

Současní muži prahnou po romantice ve vztahu. Jak to má váš partner?Foto: Profimedia

Reklama

Že vám nikdy nenapsal píseň, nedal prstýnek s rytinou, nebo vás nevzal na projížďku kočárem? Co není, může být. Muži totiž dávno převálcovali ženy a v oblasti vyjadřování citů jsou o dost napřed!

Článek

Necita. Zabedněnec. Flegmatik. Jak často tohle ženy na adresu svých partnerů říkají! Je to ale opravdu tak? Jsou pánové, objektivně vzato, „labilní“ na romantiku, něhu nebo komunikaci? Bývávalo! Americká psycholožka, socioložka a sexuoložka Yvonne Kristin Fulbright si myslí, že v tomhle směru došlo během několika let ke změnám.

O krok vpřed

„Nedávná studie provedená na Kinseyho institutu při univerzitě Indiana, které se zúčastnilo více než 1000 párů z pěti zemí, naznačuje jediné. První kroky k romantickým gestům dělají z velké většiny muži,“ vyjádřila se odbornice na svém osobním blogu s tím, že ženy už nepatří k těm romantičtějším.

„Výzkum ukazuje na to, že pro muže je líbání, mazlení, doteky a něha obecně mnohem důležitější, než se zdálo. Čím dál víc pánů hlásí, že jsou partnersky i sexuálně víc spokojeni, pokud je v jejich svazcích prostor pro výmluvná osobní gesta a fyzickou i citovou blízkost,“ dodává Yvonne K. Fulbright s dodatkem, že tohle všechno opravdu zpochybňuje tradiční genderové role.

Foto: Profimedia

Něžné doteky, projevy lásky... To již dnes patří i k pánůmFoto: Profimedia

City se již neskrývají

Dřívější tvrzení, že ženy jsou orientované na něhu a důkazy lásky, zatímco muži prahnou jen po sexu, se pomalu, ale jistě vytrácejí. „Je nutné zmínit i to, že oproti ženám třikrát víc mužů spáchá sebevraždu poté, co prožijí rozchod, nebo se jim ve vztahu stane něco katastrofálního,“ ještě dodává zmíněná odbornice s radou, že pokud žijete ve vztahu, ve kterém romantika není na denním pořádku, měly by se pokusy o její vzkříšení a doplňování stát hlavním záměrem.

Co servírovat místo večeře?

Večeře, pikniky, sledování hvězd, společné houpání v pohodlné síti, osobní vzkazy psané rtěnkou na zrcadlo… I když Petr, Roman nebo Pepa říká, že nic takového nepotřebuje, opak je pravdou.

Podle psycholožky a sexuoložky totiž mnoho lidí nepřiznává, že touží po něžné lásce a péči, ačkoli o takovou pozornost ve skrytu duše žádá – a to v „pravidelných intervalech“. S tím souhlasí i biologická antropoložka Helen Fisher, která v americké talk show Start Talk tuto skutečnost potvrdila.

Foto: Profimedia

Souhlasíte s tím, že muži jsou romantičtější než dříve?Foto: Profimedia

Budoucnost všech milenců

„Muži jsou romantičtější. Zamilovávají se rychleji, protože reagují na vizuální podněty všeho druhu. Navíc speciálně oni potřebují pravidelnost, chtějí víc, chtějí veřejné projevy náklonnosti,“ uvedla s tím, že hormony, jako je testosteron, se vyvíjely miliony let a v podstatě na muže i ženy působí tak, aby jim v rámci evoluce pomohly přežít. A je to tady. Ženy možná „zdrsněly“, muži naopak ukazují svoji citlivější stránku.

Však jistá studie uveřejněná v magazínu Journal of Personality and Social Psychology s konečnou platností vyvrátila další mýtus ohledně zamilovanosti. Muži totiž jako první říkají „miluji tě“ a jsou nesmírně šťastní, skoro až opilí láskou, když tato slova poprvé slyší od své nové partnerky.

A jak to bude se ženami?

Muži současnosti jsou tak nejspíš opravdu empatičtější, citlivější a potřebují romanticky „dobíjet“. A to je pravděpodobně důvod, proč sitkomy typu Jak jsem poznal vaši matku (ne Jak jsem poznala vašeho otce) slaví takové úspěchy. Karty se obrací. Budou ženy každý pátek chodit na pivo, řešit technické novinky a po večerech sledovat porno? No, za pár let se ukáže.

A jak se na romantiku díváte vy? Myslíte, že je potřebná až nutná?

Reklama

Načítám