Hlavní obsah

Srdce v ohrožení aneb Pro muže jsou hádky větší zdravotní nebezpečí

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štve vás, tak si to s ním prostě vyříkáte? Tahle přirozená věc, která občas vede i ke slastnému usmiřování, však vašeho muže ohrožuje na životě. Teď záleží, jestli je to pro vás dobrá, nebo špatná zpráva…

Článek

V pondělí je to pasta v umyvadle, v úterý pozdní příchod, ve středu dítě zapomenuté ve školce. Důvody, proč se partneři hádají, nejdou snad ani spočítat. Peníze, volný čas, potomci, rodinné vazby, péče o domácnost... Ať doma debatujete o čemkoli, rizikový je převážně čtvrtý den pracovního týdne, tedy čtvrtek – a konkrétně čas okolo osmé hodiny večerní. Právě v tuto dobu podle průzkumu realizovaného společností Betterbathrooms si páry vjíždějí do vlasů tak nějak víc než normálně. Víte ale, komu takové debaty ubližují víc? Tentokrát děkujte za to, že máte prsa!

Já ti ukážu!

Při výzkumu, který trval dvě desetiletí, výzkumníci z americké Severozápadní univerzity požádali několik desítek manželských párů o spolupráci – partneři docházeli do laboratoře každých pět let a uskutečnili pár společných hovorů před kamerou. Experti tyto dialogy studovali, přičemž si všímali výrazů obličeje, řeči těla a tónu hlasu. Zaměřili se i na pozorování srdečního tepu a dalších životních funkcí. Jak šel čas a shromažďovaly se nové a nové informace, získali vědci podezření, že jedno z pohlaví snáší hádky hůř než to druhé. Čekali byste to?

Pánská laxnost? Možná předstíraná

Osmdesát procent mužů, kteří se během hádek před kamerou rozzlobili, vykazovali sklony ke kardiovaskulárním problémům. Všichni si po jiskřivé debatě dokonce stěžovali na bolesti na hrudi, bušení srdce a dušnost. „Na to jsme ani nepotřebovali přístroje. Krevní tlak u rozrušených subjektů stoupá, tepová frekvence se zrychluje. Bohužel, všechny tyhle symptomy srdce den po dni opotřebovávají,“ nechává se slyšet psycholožka a zároveň autorka studie Claudia Haase ze zmíněné univerzity s tím, že srdce není to jediné, co (leckdy i smrtelně) ohrožuje zdraví mužů.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Bolí ho na hrudi a má vysoký tlak? Možná jste se právě pohádaliFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Staré dobré počítání do deseti

Podle psycholožky muži zaznamenali i svalové napětí a bolesti zad, které se v průběhu trvání výzkumu staly chronickými. „Během hádek tělo tuhne, a to zejména v oblasti krku a ramen. Tím se časem zhoršují i bolesti v těchto oblastech,“ objasňuje Claudia Haase. Má nějakou radu, jak vyjmenovaným zdravotním problémům předejít? Něco by tu bylo. Ale máte na to nervy?

Podle psycholožky je nejlepší zachovat si při výměně názorů chladnou hlavu. V žádném případě však – třeba v zájmu zachování dobrého fyzického stavu vašeho milého – nemlčte a souhlasně neklopte hlavu. To také není dobře – a pro změnu by to udělalo paseku zase ve vašem organismu. Podle psychologů a vztahových koučů jsou hádky nedílnou součástí partnerství.

Dva vítězové

I americká psychoterapeutka a mediální osobnost Wendy Walsh říká, že spory mezi milenci jsou naprosto normální. „Jen musejí být konstruktivní a věcné. Když si to mezi sebou s partnerem vyříkáte tak, že oba z hádky odejdete spokojení, je to jedině dobře. Dokonce vás to může i sblížit,“ uvádí na svém blogu s tím, že cokoli máte na jazyku, musí (i když obezřetně) ven. V této souvislosti poukazuje na zajímavou studii Michiganské univerzity – odhalila, že manželé, kteří potlačují svůj hněv, zemřou dřív než ti, kteří se pravidelně hádají.

A jak hádky snášíte vy?

Reklama

Načítám