Hlavní obsah

Starý byt jinak: Obývák je u stropu, v posteli se vyspí tři!

Foto: Archiv firmy Czech Deco Team (14x)

Kuchyňská linka byla zakoupena v Siko (se spotřebiči asi za 80 tisíc Kč). Je jednoduchá, elegantní a praktická. A hlavně plně vyhovuje. Schodiště vytvořilo příjemné a estetické zátišíFoto: Archiv firmy Czech Deco Team (14x)

Reklama

Bydlení v činžovních domech z minulého století má svůj půvab i nevýhody – vysoké stropy a hůře přizpůsobitelné prostory. Tady skloubili vše tak, že vznikl velmi osobitý a úchvatný interiér!

Článek

Možná někomu tento byt 2+kk ve starší bytové zástavbě v Praze 10 připomene studentské časy. Co do rozlohy má okolo 50 m2, přesto se podařilo umístit na danou plochu vše, co potřebují dva lidé ke kvalitnímu žití. Majitelé si totiž rekonstrukci a vybavení bytu „na klíč“ objednali u ateliéru A-R-V. Dnes soudí, že to byl dobrý nápad: interiér prokoukl, je moderní a funkční a oni mají vše, co potřebují. Tomu se říká trefa do černého.

Foto: Archiv firmy

Pohled do obývacího pokoje. Modrá stěna televizní obrazovce docela sluší, nemyslíte? Se schodištěm tvoří zajímavé zátišíFoto: Archiv firmy

Místo komory je šatna

Byt sice prošel rekonstrukcí, ale původní dispozice zůstala zachovaná: obývací pokoj s kuchyní a ložnice, vstupní chodba, koupelna a toaleta jsou na svém místě. Pouze místnost, která předtím sloužila jako komora, se změnila na šatnu. Aby se co ušetřilo místo, dvoje klasické jednokřídlé dveře byly nahrazeny posuvnými, které zabírají méně místa. Vyměněna byla i parketová podlaha, v ložnici je původní, ale repasovaná. Prostor celého bytu tak byl sladěn.

Foto: Archiv firmy

Šatna je na místě dřívější komory, byla vyrobena na míruFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Jako odpočinková zóna slouží majitelům patro, kde jsou matrace na povalování, pod ním vznikly příjemné úložné prostoryFoto: Archiv firmy

Návrat ke stolu, tradici předků

Majitelé mají rádi jednoduchý styl, to je vidět i na tom, že v bytě není jediný koberec ani záclona, a parkety tak vynikly v plné kráse! Nový interiér je zařízen v minimalistickém stylu, což kontrastuje s prvky tehdejší výstavby. Tato kombinace původního nábytku s moderním je to, co bytu dodává jiskru a osobitost a odlišuje ho od průměru. Centrem místnosti je zde stůl, symbol rodinného života a tady i návratu k tradici.

Foto: Archiv firmy

Ložnice je ve stejném duchu jako zbytek bytu. Střízlivá šedobílá barevná kombinace vynikne v kontrastu s dřevěnou podlahou. Atypická knihovna je vyrobena na míruFoto: Archiv firmy

Svěží řešení je praktické

„Vzhledem k tomu, že majitelé nechtěli byt příliš zastavět nábytkem a chtěli zachovat prostor, nemají tradiční sedací soupravu. Jako odpočinkové místo slouží pohovky na vybudovaném patře, které se dá využít i pro spaní,“ vysvětluje autor projektu David Bartoušek, architekt ze studia A-R-V a člen sdružení Czech Deco Team, neziskové organizace podporující architekty v ČR. A proč ne, řešení je to funkční a praktické, navíc svěží a originální.

Foto: Archiv firmy

Svítidlo v ložnici byla zakoupeno v Ikea. Dekorativní fíkus benjamín se sem vyloženě hodíFoto: Archiv firmy

Harmonická symfonie? Tady ano.

Pro ukládání věcí a šatů je v bytě řada vestavných skříní. Byly vyrobeny na míru, stejně jako většina nábytku v bytě, a najdete je v obývacím pokoji, ložnici i předsíni. Ladí s barevnými nikami, dřevěnou podlahou a s okolím. „Skříně se vyráběly na míru i proto, aby se využil prostor vysokých místností, stropy jsou tu okolo 3 metrů,“ dodává David Bartoušek. Zbývající nábytek je z obchodů Ikea a Siko.

Navštívit takový byt je luxusní zážitek, protože je to symfonie architektury 30. let minulého století, tradičních prvků a moderního pojetí.

Foto: Archiv firmy

Koupelna je nově udělaná. Obklady i sanita byly zakoupeny v prodejně Siko. Vzhledem k místu je tu jen sprchový kout, ale majitelé jsou s ním spokojeniFoto: Archiv firmy

Líbí se vám takové řešení? Přijde vám dostatečně útulné? Chtěli byste v takovém bytě bydlet? Diskutujte pod článkem!

Reklama

Načítám