Hlavní obsah

Nejlepší nakládané okurky: Takhle zůstanou krásně křupavé!

Hodnocení:
(13)
Foto: zannaz, Shutterstock.com
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
55 minut
Náročnost
nízká

Chtěli byste si letos připravit domácí nakládačky, ale nevíte jak? Nebo se vám okurky nikdy nepodařilo připravit správně ochucené, a hlavně pěkně křupavé? Zkuste léty ověřený recept s podrobným popisem a vaše šance na úspěch se podstatně zvýší! Okurky vybírejte co nejpevnější a raději menší.

Ingredience pro:
4 zavařovací sklenice
  • 1600 g okurek nakládaček
  • 1 l vody
  • 300 ml octa 8%
  • 80 g cukru krupice
  • 30 g soli
  • 12 kuliček celého černého pepře
  • 8 kuliček celého nového koření
  • 4 bobkové listy
  • 2 lžičky hořčičných semínek
  • 8 koleček cibule
  • 8 snítek čerstvého kopru
  • 8 vinných listů
  • 2 mrkve nakrájené na kolečka
  • 8 koleček čerstvého křenu
  • 4 stroužky česneku
  • 1 čerstvá chilli paprička
Článek

Postup

Krok 1: Sklenice a víčka omyjte saponátem a dvakrát je v čistém dřezu prolijte vroucí vodou. Během práce s nimi pak zacházejte opatrně, abyste se nedotkli jejich okrajů a vnitřků. Nejméně hodinu předem okurky namočte do studené vody, aby se zbavily nečistot. Poté je kartáčkem opatrně odrhněte.

Krok 2: Na dno sklenic rozdělte pepř, nové koření, bobkový list a hořčičné semínko a podle chuti přidejte kolečka cibule, kopr či vinný list, plátky mrkve, stroužky česneku, chilli papričky a křen. Okurek do lahve naskládejte co nejvíce, aby mezi nimi nebylo moc volného místa – nejdříve svisle a poté přes ně případně vodorovně pokládejte ještě další, menší. Zeleninu prokládejte dalšími pochutinami, aby v láhvi i pěkně vypadaly.

Krok 3: Vodu svařte s cukrem a solí, přidejte ocet a ještě horkým nálevem okurky zalijte. Pevně uzavřete a můžete se pustit do zavařování. To můžete dělat buď klasicky v hrnci, nebo si jako já usnadnit práci s troubou, ve které nemusíte tak bedlivě hlídat teplotu. Troubu vyhřejte asi na 50 °C, okurky do ní vložte na pekáči s trochou vody, teplotu zvyšte na 85 °C a dopřejte jim 55 minut, aby se pořádně prohřály. Druhá možnost je klasická sterilace: sklenice vložte do hrnce s horkou vodou, zahřejte je na 85 °C (to trvá asi 25 minut) a poté ještě půl hodiny sterilujte.

Krok 4: V obou případech je pak zásadní sklenice co nejdříve ochladit, aby okurky zůstaly pěkně křupavé a neměkly. Horké lahve přemístěte do dřezu s trochou horké vody a postupně tam připouštějte studenou vodu tak, aby nestříkala na sklenice (mohly by popraskat).

Tip: Jestli vám okurky přerostly nebo jste sehnali jen salátové, jistě oceníte recept na nakládané okurkové řezy. Okurky pokrájejte na řezy (pokud už mají semeník, nejdříve je podélně rozřízněte a semínka odstraňte) a vyskládejte na koření a ostatní přísady stejné jako v předchozím receptu. Nálev připravte ze 400 ml octa, 30 g soli a 100 g cukru krupice na litr vody (měl by být silnější, protože ho bude v lahvi méně) a dále postupujte stejně jako u klasických nakládaček. V obou případech pak nechte okurky ještě alespoň dva týdny odležet, aby se chutě pěkně propojily.

ynezorPumanzeSaNyknalC