Hlavní obsah
3,0
(203)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Dovolená je od slova dovolit si a já si v létě také ráda dovoluji zkoušet různé nové kuchyně a restaurace. Jenomže! Pořád se najdou oblasti, kde je vrcholem gastronomie mastný langoš s kečupem, případně stejně mastná klobása na tácku. A i když znám vtipy o českých turistech se zavařeným masem a ponožkami v sandálech, domácí vepřovku jsem dávno rehabilitovala. Po dlouhé túře nasytí hordu hladovců téměř okamžitě a chuť se s kupovanou konzervou nedá srovnat. Je výborná za studena s krajícem dobrého chleba a poslouží i jako základ na přípravu rychlé teplé večeře.

15 min.
Příprava
3 hod., 20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 lahve
Budete potřebovat:
  • 1 000 g vepřové plece
  • 1 000 g bůčku
  • 1 palice česneku
  • 2 lžičky soli
Článek

Postup

01.

Omyjte a osušte maso a nakrájejte ho na kostky asi 4 x 4 cm. Osolte ho a vložte do pekáčku, máte-li kůže a kosti, vložte je do pekáčku také, šťáva bude silnější. Neoloupanou palici česneku překrojte příčně napůl a přidejte k masu. Podlijte vodou a pečte při 160 °C asi hodinu a půl až dvě hodiny do měkka. Během pečení podlévejte vodou.

02.

Sklenice a víčka řádně vypláchněte vařící vodou a nechte volně oschnout. Z upečeného masa odstraňte případné kosti a kůže a česnek (měkké stroužky můžete vytlačit a použít do pomazánky nebo jenom tak na kousek opečeného chleba). Maso napěchujte do sklenic asi do dvou třetin. Výpek přeceďte a podle potřeby buď zredukujte, nebo naopak doplňte vodou. Zalijte maso, otřete okraje skleniček pořádně je uzavřete.

03.

Sklenice vložte do vodní lázně, voda musí dosahovat přibližně do dvou třetin. (Víte, že zavařovat se dá i v myčce?) Zavařujte hodinu při přibližně 100 stupních (voda mírně pobublává). Hotové vepřovky vytáhněte a nechte vychladit, neobracejte je ale víčkem dolů. Skladujte je v chladu, ideálně v lednici, a spotřebujte do dvou měsíců, maso poté šedne a ztrácí na kvalitě.

Zavařené maso není jediná pochoutka léta. Nakládaný hermelín jako z hospody je bezkonkurenční. A k tomu kvašená zelenina, to je ten správný vyprošťovák po letní grilovačce! 

Související témata:

Načítám