Hlavní obsah

Domácí zavařené vepřové maso: Jednoduchý návod, jak na to!

Hodnocení:
(142)
Foto: Autorka
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
3 hodiny 20 minut
Náročnost
nízká

Dovolená je od slova dovolit si a já si v létě také ráda dovoluji zkoušet různé nové kuchyně a restaurace. Jenomže! Pořád se najdou oblasti, kde je vrcholem gastronomie mastný langoš s kečupem, případně stejně mastná klobása na tácku. A i když znám vtipy o českých turistech se zavařeným masem a ponožkami v sandálech, domácí vepřovku jsem dávno rehabilitovala. Po dlouhé túře nasytí hordu hladovců téměř okamžitě a chuť se s kupovanou konzervou nedá srovnat. Je výborná za studena s krajícem dobrého chleba a poslouží i jako základ na přípravu rychlé teplé večeře.

Ingredience pro:
4 lahve
Budete potřebovat:
  • 1000 g vepřové plece
  • 1000 g vepřového bůčku bez kosti
  • 1 palice česneku
  • 2 lžičky soli
Článek

Postup

Krok 1: Omyjte a osušte maso a nakrájejte ho na kostky asi 4 x 4 cm. Osolte ho a vložte do pekáčku, máte-li kůže a kosti, vložte je do pekáčku také, šťáva bude silnější. Neoloupanou palici česneku překrojte příčně napůl a přidejte k masu. Podlijte vodou a pečte při 160 °C asi hodinu a půl až dvě hodiny do měkka. Během pečení podlévejte vodou.

Krok 2: Sklenice a víčka řádně vypláchněte vařící vodou a nechte volně oschnout. Z upečeného masa odstraňte případné kosti a kůže a česnek (měkké stroužky můžete vytlačit a použít do pomazánky nebo jenom tak na kousek opečeného chleba). Maso napěchujte do sklenic asi do dvou třetin. Výpek přeceďte a podle potřeby buď zredukujte, nebo naopak doplňte vodou. Zalijte maso, otřete okraje skleniček pořádně je uzavřete.

Krok 3: Sklenice vložte do vodní lázně, voda musí dosahovat přibližně do dvou třetin. Zavařujte hodinu při přibližně 100 stupních (voda mírně pobublává). Hotové vepřovky vytáhněte a nechte vychladit, neobracejte je ale víčkem dolů. Skladujte je v chladu, ideálně v lednici, a spotřebujte do dvou měsíců, maso poté šedne a ztrácí na kvalitě.

Zavařujete maso na dovolenou nebo dáváte přednost kupovaným výrobkům?

ynezorPumanzeSaNyknalC