Hlavní obsah

Maďarská čalamáda

Hodnocení:
(89)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
1 hodina
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Způsobů, jak konzervovat zeleninu, je spousta a čalamády patří k těm nejlepším. Užijete do nich zeleninu, kterou máte zrovna po ruce, a když ji správně naložíte, nemusíte ji ani zavařovat. Recept přinášíme na obě verze: zavařenou i jen naloženou.

Ingredience pro:
5 zavařovacích sklenic
Na zavařovanou verzi
  • 900 g hlávkového zelí
  • 1 salátová okurka
  • 3 cibule
  • 300 g paprik
  • 150 g celeru
  • feferonka
  • 1 lžička celého černého pepře
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička kmínu
  • 200 g cukru krupice
  • 150 ml octa 8%
  • 30 g soli
Na verzi bez zavařování ještě
  • 1/2 lžičky kyseliny citronové
  • 1/2 lžičky borkénu
Článek

Postup

Krok 1: Všechnu zeleninu očistěte a nakrájejte na proužky, zelí můžete nakrouhat. Kromě zmíněné zeleniny přidejte klidně také například mrkev, cuketu nebo kousek dýně. Feferonky použijte podle svého uvážení – žádnou anebo třeba tři. Není potřeba je krájet, stačí je nechat s naloženou zeleninou. Přidejte koření, sůl, cukr a ocet a dobře promíchejte. Nechte do druhého dne odstát, aby zelenina pustila šťávu – žádný přidaný lák není potřeba.

Krok 2: Zeleninu přiměřeně napěchujte do sklenic, zalijte šťávou, kterou zelenina pustila (někdo do ní přimíchává i zhruba 1 dl oleje, ale není potřeba), a dobře uzavřete. Na dno velkého hrnce dejte starou utěrku, aby o sebe nádobky tolik nebouchaly, narovnejte na ni naplněné sklenice a zalijte vodou asi dva centimetry pod víčko. Přiveďte téměř k varu (teplota by měla být do 90 °C) a nechte asi 20 minut zavařit.

Krok 3: Nechcete-li čalamádu zavařovat, pořiďte si (nejen) v Maďarsku tradičně používané siřidlo borkén. Chemicky se jedná o dvojsiřičitan draselný, a když dodržíte dávkování, jedná se o naprosto bezpečné aditivum běžně používané také na síření vína nebo moštů. Seženete jej ve vinařských potřebách nebo hypermarketech, balíček (který vám na nakládání zeleniny vystačí na půlku života) stojí zhruba 20 korun. Do nakrouhané zeleniny pak spolu s kořením přidejte i kyselinu citronovou a borkén. Směs nechte klasicky odstát, napěchujte do sklenic a zalijte zbylým nálevem. Sklenice uzavřete a je hotovo. Takto konzervovaná čalamáda vydrží asi dva roky.

Jakou zeleninu dáváte do čalamády vy? Už jste vyzkoušeli domácí ajvar?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama