Hlavní obsah

Nakládané houby 3x jinak: tradiční, v oleji nebo ve víně

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Všimli jste si, jak ve vás zavařování probouzí staré sběračské pudy? Když skončíte a vidíte vyrovnané skleničky se svými výtvory, pravidelně se totiž dostavuje blažený pocit z právě vytvořených zásob.

Článek

Zavařování hub je jednou z nejoblíbenějších disciplín českých chatařů, a není vůbec divu: hlavní surovinu si sami nasbíráte, hub je nespočet druhů a i jejich nakládání může být pokaždé jiné. Dejte si ale pozor, abyste sbírali ty jedlé. Kromě základního receptu na houby v octě, které ani nemusíte sterilovat, můžete zkusit letos i s bílým vínem a po italsku s česnekem a olivovým olejem. Jaký recept vyzkoušíte vy?

Základní recept na nejlepší nakládané houby v octu

Na 1 skleničku potřebujete: oblíbené houby (počítejte s tím, že jiné houby než lišky dost zmenší objem), lihový ocet, vodu, sůl, cukr krupici, 4 kuličky pepře, 1 malý bobkový list, 1–2 kuličky nového koření (u lišek vynechejte)

Foto: Eva Malúšová

Léty oveřený recept na lahůdku, kterou si sami nasbíráte v leseFoto: Eva Malúšová

Postup: Skleničku a víčko vymyjte saponátem a ve dřezu dvakrát (hlavně víčko a hrdlo láhve) prolijte vařící vodou. (Jestli si se zavařováním ještě nevíte moc rady, zkuste tyto triky.) Opatrně vylijte vodu a nechte oschnout. Omyté houby pokrájejte na menší kousky, pokud to jde, u hřibovitých odstraňte roušky a 10 minut je bez pokličky povařte v osolené vroucí vodě.

Foto: Eva Malúšová

Horké houby stačí ve vyčištěné skleničce zalít lákem a zavíčkovatFoto: Eva Malúšová

Mezitím si svařte lák: ocet nařeďte vodou tak, aby vám vycházel 2,5–3procentní roztok (osmiprocentní ocet tedy zřeďte vodou v poměru 1 : 2), osolte, přidejte pepř, bobkový list, nové koření a asi lžičku cukru. Pět minut povařte a ještě horké scezené houby plňte do 2/3 skleničky. Dávejte pozor, abyste se ničím nedotkli hrdla láhve, pokud se to stane, otřete ho čistým ubrouskem. Houby zalijte lákem i s kořením a pořádně utáhněte víčko. Skleničku otočte, aby se ocet dostal i k víčku a hezky se s houbami promíchal. Nejlepší je nechat ještě alespoň 2 týdny rozležet.

Tip: K houbám můžete přidat i kolečka mrkve, plátky cibule či česnek. V tom případě ale skleničky 25 minut sterilujte, aby se zelenina nezkazila.

Naložené houby ve víně

Na 1 skleničku potřebujete: lesní houby (nejlepší jsou hřiby a masáky; počítejte ale s tím, že dost zmenší objem), lihový nebo vinný ocet, bílé víno, lžičku cukru krupice, ½ lžičky soli, 4 kuličky pepře, 1 malý bobkový list, 2 kuličky nového koření

Foto: Eva Malúšová

Bílé víno dodá naloženým houbám úplně nový rozměrFoto: Eva Malúšová

Postup: Skleničku a víčko vymyjte saponátem a dvakrát prolijte vroucí vodou nebo je pár minut zcela ponořené vyvařte. Muchomůrkám (ale jen těm jedlým!) oloupejte kloboučky, z hřibovitých hub odstraňte trubičky (u čerstvých malých houbiček můžete roušky nechat) a pokrájejte je na menší kousky. Vhoďte do osolené vroucí vody a 10 minut povařte.

Sceďte a opatrně, abyste se nedotkli hrdla láhve, naplňte do 2/3 do připravené sklenice a zalijte horkým lákem. Ten připravíte z 1 dílu octa a 2 dílů vína (nám stačilo 50 a 100 ml), cukru, soli, pepře, bobkového listu a nového koření, které společně 5 minut povařte. Otočte, aby se lák dostal i k víčku a před konzumací nechte alespoň 2 týdny odležet.

Tip: Že víno dodá šmrnc i dalším jídlům, se přesvědčte v článku Nevinné vaření s vínem: Servírujte polévku, guláš i cuketovou pomazánku.

Pikantní žampiony v oleji

Na 1 lahvičku potřebujete: 250 g žampionů (nebo jiných hub), olivový olej, 1 chilli papričku, sůl, 1 stroužek česneku, 2 lžíce bílého octa, lžičku rajčatového protlaku, lžíci sekané petržele

Foto: Eva Malúšová

Pikantní žampiony v oleji jsou skvělé do těstovin, sendvičů i jako chuťovka k pivu či vínuFoto: Eva Malúšová

Postup: Houby omyjte a větší kousky překrájejte. Spolu s nasekanou papričkou je dozlatova orestujte na rozpáleném oleji, osolte, přidejte najemno pokrájený česnek a nechte jen chvilku rozvonět. Vmíchejte ocet a protlak  a počkejte, až se odpaří většina tekutiny.

Foto: Eva Malúšová

K orestovaným houbám vmíchejte rajský protlak, ocet a nasekanou petrželFoto: Eva Malúšová

Přidejte nasekanou petržel, naplňte do vyvařené sklenice, zalijte olejem a zavíčkované 30 minut sterilujte. Slouží jako skvělá chuťovka k vínu, do těstovin, sendvičů i na pizzu.

Tip: Nakládání do oleje prospívá i jiným dobrotám: zkuste 3 osvědčené variace na naložený hermelín nebo sezonní pečené papriky, které jsou skvělé do těstovin, sendvičů či kuskusu.

Jak u vás, rostou, nebo nerostou? Pokud ne, nezoufejte, máme pro vás hned 3 houbové recepty, kde využijete i ty kupované, mrazené nebo sušené! A jestli máte více úrody, kterou chcete zavařovat, inspirujte se i dalšími recepty na nakládanou zeleninu či marmelády

Reklama