Hlavní obsah

Stojan na šperky, který zvládne každý? Pusťte se do něj!

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zamotané korále, náramky na hromádce… kdo se v tom má vyznat? Vyrobte si jednoduchý stojan na šperky. Všechno bude přehledně zavěšené a ještě poslouží jako zajímavá dekorace. Pusťte se do toho!

Článek

Řetízky nebo náramky můžete mít uložené v čemkoli. Někomu stačí polička, jiný si pořídí speciální šperkovnici. Přehlednost a uspořádání jsou zde hlavním požadavkem. Ale proč nevyužít barevných „cetek“ i k dekoraci? Vždyť hezky zavěšené šperky mohou ozvláštnit třeba prázdný kout v koupelně nebo ložnici. Navíc si barvu a velikost přesně přizpůsobíte vlastním potřebám.

Výroba originálního stojanu na šperky vám nezabere ani hodinu a většinu potřebných věcí najdete doma. Jen pro větvičky musíte vyrazit ven: rozhlédněte se na zahradě nebo zajděte rovnou do parku.

Že nevíte, Kam uložit náušnice a prsteny? Vyrobte si šperkovnici na míru! Tipů najdete hned několik. A kdybyste se vám přece jen nechtělo do tvoření, tak máme i pár tipů na koupi krásných krabiček nebo stojánků.

Foto: Greta Blumajerová

Připravte si vyšší skleněnou nádobu, dekorační písek a skleněné pecky, barvu, štětec, větvičky a zahradní kleštěFoto: Greta Blumajerová

Jako základ stojanu poslouží jakákoli nepoužívaná váza s širším, těžkým dnem. Důležité je, aby její základna byla opravdu stabilní. Větve, které z ní budou vyčnívat, docela silně zatížíte, takže vratká nádoba by se mohla převrátit.

Když najdete vázu skleněnou, bude samozřejmě zajímavější si pohrát s dekorováním vnitřního prostoru. Keramickou zase můžete ozdobit zvenčí. My jsme použili skleněné Bladet a Rektagel vázy (obě Ikea, stojí shodně 99 Kč).

K vyšší stabilitě stojanu dopomůže dekorativní výplň. Pokud chcete ušetřit, nasbírejte zajímavé kameny, oblázky nebo třeba kačírek. Službu udělá i obyčejný písek nebo sůl, ale pokud chcete stojan sladit s okolím, zvolte barevný dekorační písek (koupíte v hobbymarketu nebo v „korálkových“ e-shopech, 750 g přijde na zhruba 35 korun).

Efektní je také doplnit základní výplň něčím blýskavým. My jsme pro kontrast použili skleněné pecky. Pořídíte je také v e-shopech s korálky, někdy i v květinářství. Za 50 kusů většinou zaplatíte 50 korun. Využití zde najdou mušličky a korály přivezené z dovolené nebo třeba přírodniny podle sezony, teď třeba šišky a žaludy.

K obarvení větviček máte několik možností: možná doma najdete temperové nebo akrylové barvy. Drží dobře a nemusí se ředit. Prodávají se i samostatné tuby (ve výtvarných potřebách, cena od 22 korun). Funkční bude i jakákoli latexová barva. A kdyby se vám do interiéru více hodil metalický odlesk, pak si kupte univerzální stříbrný sprej (v hobbymarketech přijde zhruba na 100 korun). Odstín opět volte podle interiéru.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

K zavěšení šperků budou sloužit větvičky – připravte si tři až pět kusů. Vyberte ty o síle zhruba jednoho centimetru, které mají co nejvíce odnoží. Zbavte je listí a ostříhejte všechny výhonky asi na tři prsty od větvení. Vzniklé tyčky by měly připomínat starobylou kvedlačku. Kůru můžete na dřevě nechat, bude ve výsledku dělat zajímavý dekor.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Jednotlivé větvičky pečlivě nabarvěte ze všech stran. Tempera ani akryl nestékají, dobře drží i na hrbolaté kůře. Loupající se kůru však raději strhněte, mohla by později opadávat. Nechte nátěr dobře zaschnout.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Na základní barvu (dobře zaschlou) můžete aplikovat metalický nástřik. Se sprejem se vám bude pracovat trošku hůře, ale pomůže třeba krabice od pizzy. Dvě otevřené sesadíte k sobě víky a vzniklý roh poskytne prostor pro sprejování, aniž by barva byla všude kolem. Podobně vypomůže i obyčejná krabice od bot.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Nádobu naplňte dekorací, kterou jste si vybrali. Barevné písky můžete po vrstvách kombinovat.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Pak zapíchejte větvičky ze všech stran co nejhlouběji, aby měly řádnou oporu. V tomto okamžiku tvoříte výsledný tvar stojanu. Někdy se při zavěšení těžkých šperků může některá z větviček posunout, ale čím lépe budou „zasazeny“ do základu, tím lépe.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Můžete se pustit do věšení šperků. Na jedné odnoži můžete mít i vícero šperků, chce to ale „oddělovač". Tím může být gumička nebo stužka omotaná kolem konce větvičky.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

A na světě je parádní stojánek na šperky, přesně podle vašich představ.

Načítám