Hlavní obsah

Stop kuchyňským nehodám!

Foto: Thinkstock

Také se vám občas něco v kuchyni nepovede?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak vyšlehat sníh z bílků tak, aby byl opravdu tuhý? Jak docílit toho, aby se vám omáčka nesrazila nebo párky při ohřívání nepopraskaly? To a mnoho dalšího se dozvíte v dnešním článku. Pevně doufáme, že našich 7 tipů pomůže nejen začínajícím hospodyňkám!

Článek

Na mnoho postupů si každý musí přijít sám, aby je vypiloval přesně podle svých chutí. Jsou ale záležitosti, které dokážou vaření pořádně znepříjemnit. Jak se tedy vyvarovat „hrncových nehod“?

1. Vyšlehejte pevný sníh!

Sníh z bílků je nedílnou součástí mnoha pokrmů. Pevného sněhu docílíte několika drobnostmi. Jednak si dávejte dobrý pozor, aby ve sněhu nebyl ani kousek žloutku. Žloutek od bílku proto oddělujte nad hrníčkem, a čisté bílky teprve potom dávejte k sobě. Bílky by měly mít pokojovou teplotu (kolem 20 stupňů Celsia), a aby se opravdu našlehaly, přidejte do nich špetku soli. Když obrátíte misku se sněhem vzhůru nohama, sníh by v ní měl perfektně držet!

2. I brambory jsou věda

Brambory jsou základem kuchyně. Škrábejte je vždy jen škrabkou z nerezavějící oceli a dbejte, abyste vždy škrábali jen co nejtenčí vrstvu. Právě pod slupkou mají totiž nejvíce vitaminu C a dalších zdraví prospěšných látek. Pokud potřebujete brambory uvařit co nejrychleji, přidejte k nim na počátku varu lžičku másla nebo trochu světlého piva. Pokud potřebujete brambory opéct na másle či oleji, obalte je nejdříve v polohrubé mouce. Opečou se krásně do růžova, a navíc budou křehčí.

Foto: Thinkstock

Na brambory používejte škrabku z nerezavějící oceliFoto: Thinkstock

3. Konec rozpraskaných párků

Máloco otráví jako uzenina, která během ohřívání popraská. Tomu zabráníte tak, že vodu nejdříve zahřejete (na 70–80 stupňů Celsia), a pak do ní teprve uzeninu vložíte. Párky neohřívejte déle než 7 minut, silnější uzenky déle než 12 minut. Voda se ale nesmí vařit! Jakmile voda začne vřít, můžete sporák úplně vypnout a hrnek jen přikrýt pokličkou, aby párky „došly“.

4. Uvařte si knedlíky bez pochyb

Pokud se vám knedlíky neustále lepí ke dnu hrnce, položte na něj talířek nebo dřevěnou destičku. Už se to nestane! Komu vadí slizký povrch knedlíku, přidejte do těsta trošičku jedlé sody. Sliz na jejich povrchu už víckrát neuvidíte! Jestli preferujete bramborové knedlíky, přidejte do těsta na drobné kostičky nakrájený rohlík. Knedlíky budou světlejší a kypřejší. Jestliže řešíte problém s rozvařenými knedlíky, přidejte příště do vody, v níž se vaří, trochu hladké mouky. Dopadnou určitě lépe!

5. Mléko k nezaplacení

Mléko je skvělé nejen k pití. Pozor ale na vaření! Mléko snadno uteče a mýt sporák po připáleném mléce není nikterak zábavné, pominete-li ten strašný zápach. Utečení mléka zabráníte potřením okraje hrnku tukem. Pokud vám oschl a ztvrdl sýr, namočte jej na hodinu či dvě do mléka, které jej vrátí do původního stavu. A mléko vám pomůže vyřešit i problém s přesolenou polévkou, bramboráky s mlékem v těstě budou křehčí a také uchová bílou barvu květáku při vaření.

Foto: Thinkstock

Bílky musíte pečlivě oddělit od žloutkůFoto: Thinkstock

6. Pár rad při vaření omáček

Pokud chcete připravit smetanovou omáčku, do smetany – byť třeba zakysané – přidejte vždy lžičku cukru. Smetana se pak nesrazí. Pokud potřebujete jakoukoli omáčku ztmavit, přidejte trošku zkaramelizovaného cukru. Jestliže se vám podařilo omáčku přesolit, přidejte do ní oloupanou syrovou bramboru – ta sůl „vytáhne“. A poslední rada: jestli stejně jako já nesnášíte škraloupy, napíchněte na vidličku kousek másla a potřete jím povrch omáčky.

7. Jak na těsta?

Těst je nespočet druhů a každé si zaslouží trochu jiné zacházení. Pokud chcete z bramborového těsta tvarovat třeba knedlíky, vložte jej nejdříve na chvíli do ledničky, aby ztuhlo a tolik se nelepilo. Stejně je dobré potřít si ruce troškou oleje. Také při kynutí těsta je potřeba dodržovat několik zásad: těsto přikryjte utěrkou a uložte na teplé místo, kde nebude průvan. Jestliže je potřeba do těsta přimíchat mléko, pak musí být vlažné! Jinak těsto zničíte. Při pečení listového těsta ho nezapomeňte potřít rozšlehaným vejcem, aby bylo lesklé. Lesk ještě zvýšíte, když ho asi deset minut před koncem pečení pocukrujete moučkovým cukrem, který na něm pak zkaramelizuje.

A jaké triky používáte v kuchyni vy? Napište nám do diskuse pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám