Hlavní obsah

Suchý vzduch může těhulce ublížit

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Suché počasí je vhodné pro tvorbu roztočůFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Velké bříško přes zimu má tu výhodu, že se těhulka tolik nepotí a není jí špatně z horka. Ale má to i jednu nevýhodu - spoustu těhotných právě v tomto období postihne tzv. roztočová alergie ze sucha.

Článek

Těhotná maminka obvykle v posledních měsících před porodem více odpočívá a polehává, ale málokterá si uvědomí, že většina alergických zárodků je právě v matracích. To může mít neblahý vliv na vývoj dítěte. Přitom právě zima a suchý vzduch jsou ideálním prostředím pro rozvoj roztočové alergie.

Ach ty breberky!

Zdravotní problémy a návštěva u alergologa vám nikdy nic neříkaly až do doby, než jste otěhotněla? Přitom se tak děje až u 35 % těhotných žen, které začaly trpět příznaky rýmy. Jedná se o atopické onemocnění, kam spadá nejenom astma, ale i častá roztočová alergie. Po narození trpí touto dispozicí přes 20 % dětí a projevit se může i v dospělém věku.

Chlad a sucho roztoči milují

Zimní období se suchým vzduchem je nejhorší možná kombinace pro výskyt alergických reakcí především na roztoče. Příznaky jsou zřetelné, venku je zima a v teplé místnosti je nižší relativní vlhkost vzduchu - suché klima. Odtud už je jenom krůček k hromadění alergenů a roztočů, kteří toto suché prostředí vyhledávají. Dráždění, vysušování sliznice jsou symptomy suchého klimatu.

Miminko alergik?

Jistota, že vaše miminko zrovna nebude alergik, když vy žádné takové problémy nemáte, není samozřejmostí. Prvopočátek vzniku alergií u dětí je totiž už v době těhotenství. ,,Obzvláště nastávající maminky by se měly více soustředit na pokoje, kde tráví hodně času," vysvětluje alergoložka MUDr. Blanka Haindlová a dodává: „Kombinace suchého vzduchu a nečistot dokáží své. Za vše může konzumní doba, kdy trávíme převážně čas v práci, u televize, počítačů."

Reklama

Související témata:

Načítám