Hlavní obsah

Šumivé tablety do koupele z jedlých surovin. Zkuste je také!

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Libujete si ve voňavé napěněné koupeli? Na trhu je spousta přípravků. Nic vám ovšem nebrání, abyste si „bublinkovací“ přísadu do vany sami vyrobili, navíc bez použití chemie.

Článek

Dospělí, ale zejména děti milují dovádění ve vaně naplněné až po okraj. A když jsou v ní ještě ke všemu bublinky, jsou přímo v sedmém nebi. Má to ovšem pár háčků, lépe řečeno pořádných háků. Dětská pokožka je velmi citlivá, takže pěny do koupele je nutné vybírat velmi obezřetně. Faktem je i to, že v populaci přibývá alergiků, a průmyslově vyráběné přípravky obsahují i látky, které bouřlivou reakci organismu můžou odstartovat. Navíc pěny nebývají levné, a ještě tu je ekologické hledisko, to když vodu vypouštíte.

Což takhle vyrobit si vlastní a ryze přírodní koupelové přísady? Není to tak složité, jak by se mohlo zdát. Domácí bublinkovou lázeň si určitě užijete a buďte velkorysí, přece vás nerozhodí nějaká kapka, která „vypadne“ z vany. Pravda, vodní radovánky dětí můžou skončit menší potopou, ale jejich rozzářený pohled za vytření koupelny rozhodně stojí. Ostatně pěnivá koupel může být pro vaši ratolest třeba stylovou tečkou za dětskou narozeninovou party.

Foto: Irina Bort, Shutterstock.com

Foto: Irina Bort, Shutterstock.com

Zásady při výrobě šumivých koulí

Aby přípravek do koupele opravdu šuměl, ale zároveň nepoškozoval pokožku, musíte použít takové suroviny, které jsou „jedlé“. Osvědčená kombinace jedlé sody a kyseliny citronové se využívá například i v šumivých nápojích, takže je bezpečná i pro pleť. Podmínkou úspěchu je, že jsou tyto suroviny velmi jemně rozemleté, tedy bez hrudek a velkých krystalů. Pamatujte i na to, že při míchání nesmějí přijít do kontaktu s vodou, protože ta by ono šumění předčasně odstartovala.

Dalším oříškem je dát sypké směsi tvar a udržet jej pohromadě. To zajistí nezávadný, ale zároveň lepivý materiál, který vytvoříte smícháním kukuřičné mouky s jedlým olejem. Obzvlášť olivový, případně v kombinaci s bambuckým máslem, je v poslední době velmi populární. Místo oleje můžete použít i glycerin. Důležité je potřebné suroviny důkladně smíchat, aby vznikla tuhá pasta. Toho nejsnáz docílíte tak, že budete olej přidávat až na konec a po malých kapkách. A základ šumivé směsi máte hotový.

Hrátky s tvary, barvami a vůněmi

Záleží jen na vašem vkusu či náladě, jaké další ingredience přidáte. Jde jen o to, aby použitá potravinářská barviva, parfémy a esence působily příznivě na vaši pokožku, což už určitě máte vyzkoušené. Osvědčenou fintou je, že tyto složky smícháte s olejem ještě před tím, než ho budete přidávat k dalším surovinám.

Samostatnou kapitolou je formování šumivé hmoty. Můžete z ní vyválet obyčejné kuličky, ale dobře vám poslouží nejrůznější formičky a tvořítka. Před použitím je však raději lehce vystříkejte olejem ve spreji. Hmotu do nich napěchujte vidličkou a na závěr případně uhlaďte prsty. Platí stejné pravidlo jako při pečení vánočního cukroví: dejte pozor, abyste formičky nepřeplnili, protože by se nedaly tak snadno vyklopit.

Finální výrobky nechte důkladně proschnout na vzduchu. Pokud je hned nehodláte použít, každý zvlášť zabalte do celofánu nebo potravinářské fólie, aby nenavlhly.

Foto: MACVON_¨, Shutterstock.com

Foto: MACVON_¨, Shutterstock.com

Voňavé tablety do vany s olivovým olejem

Budete potřebovat: 8 lžiček jedlé sody, 4 lžičky kyseliny citronové, 4 lžičky kukuřičného škrobu, 3 lžičky olivového oleje, 20 kapek přírodního éterického oleje bazalka levandulová, levandulové květy

Postup: Ve větší misce z umělé hmoty smíchejte jedlou sodu, kyselinu citronovou a kukuřičný škrob. V šálku si odměřte olivový olej a do něj nakapejte olej éterický. Zamíchejte a pomalu přidávejte do hmoty v misce. Tu promněte rukama podobně, jako když připravujete drobenku na koláč. Na dno formiček na vánoční cukroví vložte pár kvítků levandule a na ně napěchujte šumivou směs. Nechte ji v suchu ztuhnout a pak „tablety“ opatrně vyklopte.

Přírodní šumivá bomba s glycerinem

Budete potřebovat: 6 lžiček jedlé sody, 3 lžičky kukuřičného škrobu, 3 lžičky kyseliny citronové, 60 kapek glycerinu (koupíte ho v lékárně) , potravinářské barvivo

Postup: Ve středně velké misce smíchejte jedlou sodu s kukuřičným škrobem a kyselinou citronovou. Potom přidejte glycerin a několik kapek libovolného potravinářského barviva. Směs míchejte tak dlouho, dokud se nespojí a nebude úplně hladká. Potom z ní vytvarujte kuličky o velikosti golfového míčku. Každou zvlášť zabalte do celofánu a nechte přes noc ztvrdnout.

Zbývá už jediné. Napustit si vanu, přidat „šumítka“ a relaxační koupel si pořádně užít.

Reklama

Související témata:

Načítám