Hlavní obsah

Super výlet? Zkuste Štramberk!

Foto: Eva Obůrková

Dominantou Štramberka je zřícenina hraduFoto: Eva Obůrková

Reklama

1. výlet – Zabavit děti o víkendu, dovolené, o prázdninách! To je to, oč nám v našem novém seriálu půjde. A protože se blíží jaro, čas výletů, každý týden vám představíme místo v Česku či na Moravě, kde pro rodiny s dětmi mají super atrakce i poznávací historické dominanty. Náš první cíl? Štramberk a Kopřivnice na Moravě.

Článek

Kde je Štramberk?

Starobylé město Štramberk, okouzlující svou dřevěnou architekturou a půvabnými uličkami, je rozloženo na svazích tří vrchů – Zámeckého kopce, Kotouče a Bílé hory nedaleko Nového Jičína na Moravě. Někdy se mu říká Moravský nebo Valašský Betlém. Až budete procházet křivolakými uličkami historického centra a obdivovat nádherné valašské roubenky z 18. a 19. století, pochopíte proč.

Atrakce pro celou rodinu

Rozhledna Trúba.Podrobnější prohlídku města můžete zahájit třeba pohledem z ptačí perspektivy z mohutné válcové věže zvané Trúba, která se hrdě vypíná nad městem a dnes slouží jako rozhledna (35 m vysoká, vyhlídková plošina ve výšce 17 m, 159 schodů). Zbytek hradu jménem Stallenberg obestírá poněkud záhadný původ, historii navíc vylepšují nejrůznější legendy a pověsti. Jedna z nich uvádí, že hrad měl původně stát na protějším vrchu Kotouči, stavbu však překazili trpaslíci z jeskyně Čertova díra.

Rozhledna Bílá hora. Další vyhlídková věž svým tvarem připomíná model struktury DNA. Z města od sochy Panny Marie na konci Bělohorské uličky k ní vede spirálovitá Sluneční stezka, lemovaná dvanácti znameními zvěrokruhu.

Vápencový lom. Ten najdete pod vrcholem Bílé hory. Je zajímavý tím, že v něm pozvolna vzniká botanická zahrada a arboretum. Kolem vápencového mokřadu a jezírek na dně lomu se rozrůstají mokřadní a suchomilné vegetace, je tu i neobvyklý kamenný labyrint.

Za pozornost stojí i vrch Kotouč, který spolu s Radhoštěm, Pradědem a Hostýnem tvoří čtveřici moravských mytických hor. Na jeho severní straně je 45 m dlouhá krasová jeskyně Šipka, původně zvaná Šípová díra. Roku 1880 v ní byly při archeologickém průzkumu objeveny fosilní kosti jeskynních medvědů, lvů, mamutů a dalších zvířat a především pak část spodní čelisti neandrtálského dítěte.

Pro malé i velké kluky

Minizoo Aqua Terra. Pokud máte doma nadšeného akvaristu nebo teraristu, tak musíte navštívit místní minizoo Aqua Terra.Jde o stálou výstavu tropických ryb, hadů, ještěrů a drápkatých opiček. Školním i oddílovým výletům nebo dalším předem objednaným skupinám tady zajistí výklad, ukázky krmení anebo možnost osobního kontaktu s některými živočichy.

Muzeum kopřivnického rodáka Zdeňka Buriana. To najdete v centru města na hlavním náměstí, sídlí zde i informační centrum.

Foto: mapy.cz

Štramberk najdete nedaleko Nového JičínaFoto: mapy.cz

Pro dcerky a maminky

Relax. V přívětivé roubené chaloupce na rohu štramberského náměstí objevíte Relax v podhůří Beskyd. V domku sídlí kromě dalšího infocentra Muzeum starých tisků a lidové keramiky a jedinečné Panoptikum s řadou figurín, které vám představí významné osobnosti tohoto kraje. Medovou stezkou, která vede kolem replik starých včelích úlů, pak dojdete ke kavárně Perníkovka, kde poodhalíte tajemství výroby tradičních Štramberských uší a dalších laskomin, vonících badyánem, medem a skořicí. K vidění jsou i staré dřevěné a měděné panikářské formy nebo ručně kované kleště na oplatky.

Foto: Eva Obůrková

Starý vápencový lom skrývá mnoho zajímavostíFoto: Eva Obůrková

Kopřivnice

Kopřivnice (cca 3 km od Štramberka) asi bude spíše pro ty rodiny, které obdivují technické zázraky a rychlá kola. Ve městě, které proslavil Emil Zátopek a automobily značky Tatra, totiž najdete Technické muzeum Tatra, založené v roce 1947. Ale nejen...

Pro kluky – modeláře a sběratele

Technické muzeum Tatra sídlí v moderní budově přímo v centru města, před jejímž vstupem vás uvítá naše nejslavnější a nejvydařenější motorová jednotka Slovenská strela, která v rekordním čase zajišťovala ve třicátých letech 20. století dopravu mezi Prahou, Brnem a Bratislavou. Obdivovat tu můžete rozsáhlou sbírku osobních i nákladních vozů Tatra a dalších exponátů, uspořádaných v nápaditých expozicích. Jsou tu aerodynamické vozy, které svým designem ovlivnily celosvětový vývoj, vozy se vzduchem chlazeným motorem, prototyp motorových saní, osmiválcový tankový motor, akrobatický dvouplošník, podvozky, karosářské studie a ceny z řad soutěží a závodů z celého světa. Samozřejmě nesmí chybět vůbec první automobil v Rakousku-Uhersku zvaný Präsident, Tatrovky, které se účastnily závodu Paříž – Dakar nebo atraktivní závodní automobily. A spousty dalších informací získáte pomocí audiovizuálních boxů, nechybí ani místa pro odpočinek a prodejna suvenýrů, kde zajásají všichni modeláři, sběratelé a fandové.

Foto: Martin Kahánek

Navštivte Technické muzeum TatraFoto: Martin Kahánek

Celá rodina v Kopřivnici

Fojtství je zděná budova z roku 1789, nejstarší dochovaná stavba v Kopřivnici. Roku 1850 zde Ignác Šustala otevřel malou dílnu na výrobu bryček, z níž se později vyvinula automobilka Tatra. Muzeum zobrazuje historii Kopřivnice jako řeku času, ve stodole je vystaveno pár saní, kočárů a vozů, podkroví slouží jako galerie k příležitostným výstavám.

Stálá expozice Emila a Dany Zátopkových představuje slavnou olympijskou dvojici. Prohlédnete si například Zátopkovo startovní číslo z legendárních olympijských her v Londýně, reprezentační bundu, původní fotografie, životopisy, výsledkové listiny, trofeje, medaile a upomínkové předměty.

Lašské muzeum v Šustalově vile dokumentuje 150 let dlouhou historii kopřivnické továrny na hliněné zboží. K vidění je sbírka keramických talířů, hrníčků, džbánů, kachlů a především nádherná bohatě zdobená majoliková kamna. Druhá část expozice, mapující život a dílo kopřivnického rodáka, malíře a ilustrátora Zdeňka Buriana, je věnovaná pravěku a indiánům. V podkrovním ateliéru se obměňují zajímavé výstavy.

Krásné jaro!

Reklama

Související témata:
Štramberk

Načítám