Hlavní obsah

Švédské masové kuličky

Hodnocení:
(0)
Foto: Mona Martinů
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
nízká

Známé švédské kuličky? Naučte se je i vy. Už máte při ruce mleté maso?

Ingredience pro:
4 porce
Na kuličky
  • 500 g mletého masa
  • 1 cibule
  • 1 lžíce solamylu
  • 1 hrst strouhanky
  • 2 vařené brambory
  • 2 žloutky
  • 150 ml smetany ke šlehání 30%
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
Na omáčku
  • 250 ml smetany ke šlehání 30%
  • 2 lžičky solamylu
  • 2 lžíce hořčice
  • 150 ml hovězího vývaru
  • 10 lžic brusinkového kompotu
Článek

Postup

Krok 1: Mleté maso rozmixujte. Vařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno, smíchejte s masem, žloutky, smetanou, solamylem, cibulí a kořením (nebojte se kořenit i výrazněji) a důkladně propracujte.

Krok 2: V dlaních vytvořte malé kuličky, čím menší, tím chutnější budou. Hotové kuličky pokládejte na pekáček vymazaný olejem. Pečte 40 minut na 200 stupňů Celsia, v polovině kuličky promíchejte, aby se opekly ze všech stran.

Krok 3: Poté kuličky z výpeku vyjměte, do pekáčku přilijte smetanu, hořčici, vývar a solamyl, nechte prohřát, promíchejte a podávejte s brusinkovým kompotem.

Nejíte maso? Nevadí, usmažte si brokolicové sýrové kuličky.

ynezorPumanzeSaNyknalC