Hlavní obsah

Švestkové dobroty? Teď je na ně pravá chvíle!

Foto: Greta Blumajerová

Někdo už má na zahradě švestky zralé, jiný dobře pořídí v obchodě. Tak na co čekáte? Hurá k troubám!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Jak využít modré plody? Kromě slivovice můžete švestky proměnit ve skvělé podzimní koláče. Jen nečekejte, že vám doma dlouho vydrží. Zapráší se po nich okamžitě!

Článek

Když jsem krátce po focení přinesl jeden z koláčů do redakční kuchyňky s tím, že jen sejdu zpět do atelieru a přinesu další dva kousky, netušil jsem, že až se vrátím, bude ten první kynutý koláč pryč. Budiž to důkazem, že dnešní várka švestkových dobrot stojí za zkoušku!

Kynutý švestkový koláč s mákem

Na formu o průměru 28 cm potřebujete: 250 g polohrubé mouky, 20 g čerstvých kvasnic, 125 ml mléka, 40 g másla, 30 g cukru krupice, 1 vejce. Na náplň: 250 ml mléka, 200 ml smetany, 180 g mletého máku, 40 g bramborového škrobu, 1 žloutek, 140 g cukru krupice, kůru z jednoho citronu,40 g másla, 600 g švestek

Foto: Greta Blumajerová

Spojení máku a švestek je nesmrtelnéFoto: Greta Blumajerová

Postup:Vlažné mléko, lžičku cukru a kvasnice dejte do hrníčku, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Do velké mísy mezitím odvažte mouku, přidejte zbytek cukru, vejce a rozpuštěné máslo. Doplňte kvásek, těsto promíchejte, vařečkou uhněťte a dejte na 30 minut kynout.

Tento čas využijte k přípravě náplně. Švestky rozkrojte na půlky a vypeckujte. Do hrnce nalejte mléko, smetanu, přisypte mák a směs 10 minut vařte. Pak přidejte škrob, žloutek, cukr, kůru z citronu a máslo, krátce nechte probublat a odstavte z plotny. Troubu předehřejte na 180 stupňů. A jde se kompletovat! Koláčovou formu vyložte pečicím papírem, kynuté těsto vyválejte na plát vysoký asi 4 mm a rozprostřete ho po formě. Vyplňte makovou směsí, vtlačte do ní švestky a dejte péct do trouby na 35 minut.

Obrácený koláč s marcipánem

Na koláč o průměru 24 cm potřebujete:75 g třtinového cukru, asi 12 švestek, 100 g marcipánu, balení křehkého těsta na koláč (nebo si ho připravte doma podle tohoto receptu), moučkový cukr na válení

Foto: Greta Blumajerová

Pokud máte rádi vyloženě sladší koláče, tento vás dostaneFoto: Greta Blumajerová

Postup:Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Na dno koláčové nebo široké dortové formy rozložte pečicí papír. Posypte ho třtinovým cukrem. Švestky rozkrojte na půlky, vypeckujte, a rozložte po formě naříznutou stranou dolů. Marcipán vyválejte na ploše posypané moučkovým cukrem do tvaru kruhu o velikosti formy a rozprostřete ho po švestkách. Z křehkého těsta vytvarujte o něco větší kruh, pokryjte jím marcipánovou vrstvu a přesahy na stranách dobře přitlačte k formě. Pečte dozlatova asi 30 minut.

Klasický kynutý koláč

Na 1 plech potřebujete:125 g hrubé mouky, 175 g hladké mouky, 50 g rozpuštěného másla, 1 vejce, špetku soli, 125 ml vlažného mléka, 21 g kvasnic, 50 g cukru krupice. Navrch: 750 g švestek. Na drobenku: 75 g polohrubé mouky, 75 g hladké mouky, 75 g cukru moučka, 100 g másla

Foto: Greta Blumajerová

Pátráte-li po dobrém receptu na kynutý koláč, tento vás nezklameFoto: Greta Blumajerová

Postup: V mléce rozpusťte lžičku cukru, kvasnice a nechte vzejít kvásek. Mezitím v míse smíchejte mouku, zbytek cukru, máslo, vejce i sůl. Doplňte kvásek a vařečkou nebo ručním hnětačem vypracujte hladké těsto. To musí teď 30 minut kynout na teplém místě.

Poté rozpalte troubu na 180 stupňů. Švestky vypeckujte a nakrájejte na kousky. Připravte si ještě drobenku, která vznikne smícháním všech uvedených surovin. A jde se kompletovat! Vykynuté těsto vyválejte na tenkou vrstvu a vyložte jím plech (s pečicím papírem). Poklaďte švestkami, bohatě zasypte drobenkou a pečte asi 30 minut, dokud nejsou okraje zlatavé.

Jaké švestkové moučníky vedou u vás? Podělte se o ně v rubrice Vaše recepty!

Reklama

Načítám