Hlavní obsah
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

I když se dnes dá i přes zimu sehnat spousta čerstvého ovoce, takové třešně nebo švestky jsou stále sezonní záležitostí. V tomto ohledu tak trochu naštěstí jsou tu ale kompoty! Vyzkoušejte péct s kompotovaným ovocem.

10 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
  • 1 plát listového těsta
    1
  • 4 lžíce strouhanky
    1
  • 4 lžíce ořechů
    8
  • 500 ml švestkového kompotu
  • 500 ml mléka
    7
  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 ks vejce
    3
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Těsto položte na pečicí papír a narovnejte ho do kulaté dortové formy (tak, aby vám vznikla jakási mistička z těsta). Na její dno nasypte dvě lžíce strouhanky, na ni naklaďte scezené a pecek zbavené švestky. Vše zalijte horkým pudinkem, který jste připravili z prášku, mléka a cukru.

02.

Pak už zbývá jen koláč posypat směsí dvou lžic strouhanky a ořechů. Kraje těsta, které vyčnívají nad okraj povrchu, přehněte elegantně směrem dovnitř, abyste koláč "uzavřeli", a potřete rozšlehaným vejcem. Koláč pečte 35 minut v troubě při 180 stupních Celsia a podávejte. Je dobrý jak teplý, tak vychlazený.

Energetická hodnota celkem pro 1 koláč
Energie9 910,37 kJ
Bílkoviny50,46 g
Tuky105,26 g
Sacharidy304,24 g
Sůl4,52 g
SAFA49,34 g
Vláknina11,16 g
Cukry133,18 g
Související témata:

Načítám