Hlavní obsah

Švestky s masem jsou dokonalá kombinace: Zkuste tyto 3 výborné recepty!

Foto: Marcel Rozhoň

Roláda s křupavým kabátkem, kuřecí pánev i šťavnaté plátky chutnají božsky!Foto: Marcel Rozhoň

Reklama

Jemná a sladká chuť švestek se skvěle hodí k přípravě různých masových dobrot. Ať už sáhnete po povidlech nebo sušených švestkách, nebudete litovat. Tahle kombinace zkrátka chutná skvěle!

Článek

Švestky jsou skvělé ve všech podobách. Někdo je má rád jen tak utržené ze stromu, jinému lahodí v koláči a v neposlední řadě i v tekuté formě. Jako sladká povidla jsou výborné do buchet, vdolků nebo bramborových taštiček. A co teprve k masu! Kromě našich receptů dodají šmrnc kachně i uzenému masu. Mimo jiné prospívají i nervům, srdci i trávicímu systému.

Vepřové plátky se švestkovou omáčkou

Na 4 porce potřebujete: 8 plátků vepřové pečeně, 4 lžíce povidel, 100 g slaniny, 1 cibuli, vývar podle potřeby, sůl, pepř, olej

Foto: Marcel Rozhoň

Jednoduché, rychlé a lahodné!Foto: Marcel Rozhoň

Postup: Maso naklepejte, osolte a opepřete. Plátky pak z obou stran na oleji opečte dozlatova. Dejte je stranou a udržujte teplé. Ve výpeku pak opečte nadrobno nakrájenou slaninu a cibuli. Přidejte povidla, promíchejte a zalejte vývarem tak, aby vznikla středně hustá omáčka. Krátce ji povařte, osolte, opepřete a podávejte s plátky masa.

Tip: Omáčka bude chutnat i k plátkům kuřecího masa nebo krůtím medailonkům. Ideální přílohou jsou šťouchané brambory.

Plněné kuřecí roládky

Na 4 porce potřebujete: 4 kuřecí prsní řízky, 20 sušených švestek, 1 sýr Cottage, 8 plátků slaniny, 150 ml bílého vína, 200 ml vývaru, sůl, pepř, olej

Foto: Marcel Rozhoň

Díky slanině je maso krásně šťavnatéFoto: Marcel Rozhoň

Postup: Maso naklepejte, osolte a opepřete. Každý plátek položte na 2 vedle sebe rozložené plátky slaniny. Maso potřete vrstvou sýra Cottage a na každý plátek pak dejte 5 sušených švestek. Pak vše zatočte a závitky svažte provázkem. Na oleji je opečte ze všech stran do křupava. Do pánve přilejte víno a nechte ho trochu odpařit. Přidejte vývar a vše nechte chvíli pod pokličkou. Hotové závitky podávejte s rýží.

Tip: Na každý plátek masa před přidáním sýra položte pár lístků šalvěje.

Kuřecí pánev

Na 4 porce potřebujete: 12 kuřecích paliček, 500 g brambor, hrst cherry rajčátek, hrst sušených švestek, 4 lžíce olivového oleje, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, vývar podle potřeby, 2 lžíce másla

Foto: Marcel Rozhoň

Žádné hory nádobí, vystačíte si s jednou nádobou!Foto: Marcel Rozhoň

Postup: Maso dejte do mísy, osolte, opepřete, přilejte olej a přidejte prolisované stroužky česneku. Důkladně promíchejte, aby se chuť dostala na každý kousek masa. Paličky pak vyskládejte do pekáčku nebo hlubší pánve, kterou můžete vložit do trouby. Přidejte sušené švestky, oloupané brambory, rajčata a vše ještě osolte. Podlejte trochou vývaru, navrch poskládejte kousky másla a pečte, dokud nemá maso zlatavou barvu. Trvá to asi hodinku. V průběhu pečení občas vše přelejte výpekem.

Tip: Do směsi můžete přidat i na kousky nakrájenou slaninu.

Jak chutnají nejvíc švestky u vás doma?

Reklama

Načítám