Hlavní obsah

Svěží jídla s čerstvým špenátem

Foto: Greta Blumajerová

Tři jídla se špenátem - a jedno je lepší než druhé!Foto: Greta Blumajerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, že je ve špenátu spousta síly, ví od dob Pepka námořníka každé dítě. Trochu té zelené energie, která navíc úžasně chutná, si dnes s námi můžete dát i vy – v našich lahodných receptech, ve kterých hraje špenát prim.

Článek

Pokud chodíte na trhy, tak jste si nemohli nevšimnout krásně zelených svazků špenátu. Nyní má svou nejlepší sezonu, a tak jsme se rozhodli po roce vyzkoušet zase nějaké nové recepty. Loni jsme pro vás připravili tři recepty z našich domácích kuchyní (najdete je zde) a letos jsme se pustili do jídel neméně dobrých!

Špenátový koláč se sýrem Cottage a řapíkatým celerem

Na 4 porce potřebujete:1 balení (200 g) křehkého těsta na koláč (pokud si chcete udělat domácí, recept najdete v článku Tip na večeře: Tři slané koláče z křehkého těsta, jako bonus můžete vyzkoušet i tamější recept na špenátový koláč s ricottou a vejci), 200 g (1 svazek) čerstvého špenátu, 1 kelímek (180 g) přírodního sýru Cottage, 1 vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek, 1 malou cibuli, 2 stroužky česneku, 2 stonky řapíkatého celeru, 50 g másla a 2 lžíce olivového oleje.

Foto: Greta Blumajerová

Malé vydání slaných koláčů se hodí i jako svačina do práceFoto: Greta Blumajerová

Postup:Horkovzdušnou troubu zapněte na 180 stupňů Celsia a pusťte se do přípravy náplně. Špenát zbavte řapíků a důkladně ho vyperte od hlíny. Na pánvi rozpalte lžíci olivového oleje a orestujte na něm najemno nasekaný česnek. Pak přidejte opraný špenát a nechte ho spařit. Na pánvi rozpusťte kousek másla a zpěňte na něm jemně nakrájenou cibuli a stejně jemně nakrájený řapíkatý celer. Hotový špenát smíchejte se sýrem Cottage, vajíčkem, cibulí a celerem a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Vyválené křehké těsto rozdělte na 4 části a vystelte jím 4 malé, olejem vymazané porcelánové formičky (třeba ty na muffiny nebo crème brûlée). Pokud chcete udělat jeden velký koláč, je to také možné, ale množství surovin na náplň zvětšete o polovinu, jinak byste měli náplně málo. Připravený koláč (koláčky) vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 30–35 minut dozlatova.

Skvělý špenátový krém s ricottou

Na 4 porce potřebujete:400 g čerstvého špenátu, 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru, 1 cibuli, 70 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 kelímek (250 g) sýru Ricotta, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, muškátový květ a parmezán na posypání.

Foto: Greta Blumajerová

Jedna z mnoha variant špenátového krému je ta s ricottouFoto: Greta Blumajerová

Postup:Tahle polévka je vážně jednoduchá a přitom zdravá a výživná! Špenát zbavte řapíků a důkladně ho vyperte, nikdo přece nechce chroupat písek :-). V hrnci rozpusťte kousek másla a zpěňte na něm jemně nakrájenou cibuli. Když začne chytat zlatou barvu, zaprašte ji trochou mouky a usmažte světlou jíšku. Tu pak zalijte vývarem, přidejte dva rozmáčknuté stroužky česneku a nechte asi 10 minut provařit. Do nachystaného základu přidejte očištěný špenát a nechte ho ještě asi 4 minuty povařit. Polévku dochuťte solí, pepřem a muškátovým květem a rozmixujte ji dohladka. Vraťte ji zpět na plotnu, zahřejte a rozpusťte v ní kelímek ricotty. Polévku podávejte posypanou parmezánem s opečenou bagetkou nebo toastovým chlebem.

Brambory dušené ve smetaně se špenátem a zapečené se sýrem

Na 4 porce potřebujete:600 g nových brambor, 70 g másla, 1 malou cibuli, 250 ml 12% sladké smetany, 300 g špenátu, sůl, bílý pepř a 300 g sýru (který vybrat, se dozvíte níže!).

Foto: Greta Blumajerová

Brambory dušené ve smetaně se skvěle doplňují se špenátem a sýremFoto: Greta Blumajerová

Postup: Kdo se řídí heslem, že krása se skrývá v jednoduchosti, ten bude tímhle receptem nadšený! Brambory očistěte (stačí drátěnkou na nádobí) a nakrájejte je na asi 5 mm silné plátky. Cibuli nakrájejte najemno a spolu s bramborami ji vložte do kastrůlku s rozpuštěným máslem. Vše duste za občasného promíchání tak dlouho, dokud se brambory nezačnou přichytávat ke dnu, trvá to asi 10 minut. Pak brambory zalijte částí smetany a duste je, dokud se smetana neztratí, pak postup opakujte s druhou částí smetany. Touhle dobou už by brambory měly být skoro měkké. Přidejte opraný špenát a nechte ho spařit a brambory duste teď už i se špenátem dál, dokud se neodpaří přebytečná voda ze špenátu, vše dohromady trvá asi 20 minut. Teď přichází čas na zapečení. Troubu vyhřejte na 200 stupňů Celsia, brambory se špenátem přendejte do zapékací misky a posypte nastrouhaným sýrem.

Podávat můžete jako hlavní jídlo nebo jako netradiční přílohu k masu. Dušené brambory vám z obyčejného jídla udělají gurmánský požitek. Zkusit můžete také recept na brambory dušené v zeleninovém vývaru s artyčoky a vepřovým masem, recept najdete v článku Tři rychlé večeře z jedné pánve.

Máte rádi špenát? Pokud máte nějaký skvělý recept, pošlete mi ho spolu s vaší fotografií a několika větami o vás na e-mail jana.ch@prozeny.cz. Nejlepší z nich zveřejníme a odměníme hedvábným šátkem ProŽeny.cz by Jakub Polanka.

Načítám