Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Kromě perfektního osvěžení se vám dnešní recept bude líbit z několika dalších důvodů – skládá se ze zeleniny, takže je zdravý, a navíc díky jeho jednoduchosti nezašpiníte takřka žádné nádobí. Pochutnejte si na svěží okurkové polévce!

20 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 ks okurky
  • 350 g zakysané smetany
  • 500 ml mléka
  • 1 hrst čerstvé máty
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
Článek

Postup

01.

Okurku oškrábejte a nakrájejte na menší kousky, které vhoďte do mixeru a rozmixujte dohladka (podle potřeby můžete přidat trošku mléka, někdy má mixer problém bez tekutiny zeleninu pobrat).

02.

K rozmixované okurce přidejte velkou hrst máty, trochu cukru, citronovou kůru a šťávu, špetku soli, čerstvě mletý pepř a zakysanou smetanu a vše ještě jednou promixujte. Polévku případně ještě dochuťte pepřem, solí či citronovou šťávou a ledově vychlazenou podávejte!

Také máte rádi studené polévky? Pak vyzkoušejte i tu z červené řepy.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 292,58 kJ
Bílkoviny9,44 g
Tuky16,56 g
Sacharidy31,62 g
Sůl1,76 g
SAFA10,13 g
Vláknina4,33 g
Cukry22,28 g
Související témata:

Načítám