Hlavní obsah

Tahle žena je super matka. Vychovává 16 dětí

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolik dětí je už podle vás moc? Pro někoho jsou hraniční počet tři, někdo možná zvládne čtyři. To je ale pořád nic proti Američance Lyette Reback (44) a jejímu manželovi Davidovi (49). Vychovávají 16 dětí – 12 vlastních a čtyři adoptované.

Článek

Běžné rodiny mívají tři až čtyři členy, ty početnější pět či šest. Ve srovnání s rodinou Rebackových jsou to ale jen žabaři. Lyette totiž s manželem Davidem, realitním makléřem, vychovává 16 dětí: deset dívek a šest chlapců ve věku od dvou do dvaadvaceti let.

Takhle jsme to chtěli

Lyette strávila v podstatě deset let svého života jako těhotná. Dvanáctkrát rodila, vždy přirozenou cestou. Ke svým dvanácti biologickým dětem další čtyři adoptovali. Přesto prý ani jedno dítě není žádný omyl či neplánované překvapení.

„Už když jsme měli jen pět malých holčiček, tak se na nás lidé shovívavě usmívali a vtipkovali ve smyslu ‚proboha, vy snad nemáte v ložnici televizi nebo co‘,“ popisuje Lyette. Mnozí si o Rebackových mysleli, že jsou blázni, kteří vůbec netuší, co dělají. „Cítila jsem z nich nedůvěru, snad pocit, že jsme hloupí. Ale my hloupí nejsme,“ vypráví hrdá matka.

Všechny svoje ratolesti pokládají za dar. „Byli jsme s manželem požehnaní a jsme přesvědčení, že není nic lepšího a úžasnějšího než mít děti a vychovávat je. Je to úžasná možnost dělat něco, co má opravdu smysl,“ říká Lyette.

Foto: Profimedia.cz

Mít a vychovávat děti je podle Lyette něco, co má opravdu smysl (nejstarší potomek chybí, studuje mimo domov)Foto: Profimedia.cz

Některé děti už jsou dnes v podstatě dospělé a s životem si poradily velmi dobře. Studují na univerzitách a daří se jim. „Chápu, že pro většinu lidí jsme divní, ale nám to takhle funguje. Nic bychom neměnili. Každé ráno se vzbudím a říkám si, kolik štěstí mě v životě potkalo a že není nic lepšího než být máma,“ dodává Lyette. A to prý i přesto, že je to většinou dost velká dřina.

Organizovaný chaos

Sama přiznává, že není jediný den, který by se dal nazvat normálním či poklidným. Je to prý vždy chaos, ale pevně organizovaný.

Lyette vstává každý den v půl šesté ráno. Začíná modlitbou a následně seznamem úkolů pro daný den. Pak se věnuje výuce části dětí, které vzdělává doma. Učí je matematiku, angličtinu, přírodopis, dějepis a umění. Samozřejmostí jsou i nejrůznější sportovní a zájmové kroužky, jichž děti dohromady navštíví týdně 88.

O povinnosti v domácnosti se dělí celá rodina, a to podle pevného pracovního plánu. Například přípravu jídel pro všechny má na starosti třináctiletá Trinity a pomáhá jí jedenáctiletá Liberty. A že toho spořádají celkem dost – týdně je to přes 45 litrů mléka, až sto vajec, více než 18 kilo kuřecího masa a až 22 kilo brambor či rýže.

Foto: Profimedia.cz

Jednou týdně se vždy skoro všichni sejdou a pouštějí si oblíbené filmyFoto: Profimedia.cz

Dvanáctiletý Courson s bratry má zase na starosti prádlo, tedy praní, sušení, skládání a uklízení čistých věcí do skříní. Týdně se jedná zhruba o 42 várek! Všechny děti pak obecně pomáhají i s úklidem domu, sklízením nádobí po jídle a podobně.

Jsme rodina

Přestože rodina nemá žádnou hospodyni ani nikoho, kdo by jí pomáhal, nakonec se vždy vše zvládne. „Někdy jsem tak unavená, že ani nevím, jak se jmenuju, ale na konci dne jsem šťastná, že děti jsou uložené a dům uklizený, a říkám si, že není nic lepšího než vědět, že s láskou vedete svoje děti k samostatnosti a zodpovědnosti,“ tvrdí Lyette.

A co je nejúžasnější, i přes velký počet členů rodiny, z nichž každý má samozřejmě své osobní koníčky, se celá rodina setká u většiny jídel. Jednou týdně se také všichni sejdou na takzvaný rodinný filmový večer, kdy si promítají nějaký film. A na co je Lyette asi nejpyšnější: každý večer zvládá každé dítě jednotlivě (podle věku a potřeb samozřejmě) uložit a popřát mu dobrou noc.

Foto: Profimedia.cz

Co říkáte na takto velkou rodinu vy?Foto: Profimedia.cz

Zvládli byste tohle?

Reklama

Související témata:

Načítám