Hlavní obsah

Tajné zpovědi hvězd divadelního nebe

Foto: nakladatelství XYZ

Jednou z hrdinek knihy je Dana MedřickáFoto: nakladatelství XYZ

Reklama

Dana Medřická, Irena Kačírková, Karolína Slunéčková. Tři nádherné a talentované herečky, které když vstoupily při představení na prkna Divadla na Vinohradech, jako by jim celé patřilo. Spisovatelka a publicistka Michaela Zindelová se vrhá do české historie s důrazem na divadlo a líčí osudy všech tří hereček.

Článek

Mistryně portrétů slavných osobností PhDr. Michaela Zindelová se tentokrát zaměřila na tři slavné osobnosti Divadla na Vinohradech. A proč právě z tohoto divadla? Už v úvodu knihy prozrazuje, že představení v onom divadle navštěvovala nejen v roli nadšeného diváka, ale nějaký čas se i jako studentka pohybovala v zákulisí v roli statéra. A právě tam potkávala jak Danu Medřickou, tak i Irenu Kačírkovou. Karolínu Slunéčkovou na jevišti sama nikdy neviděla. V průběhu let se vztah spisovatelky k divadlu ještě zintenzivnil - za doby ředitelování Jiřiny Jiráskové v něm působila jako tisková mluvčí.

Její kniha nese podtitul Tři na forbíně. Proč autorka zvolila tento název, vysvětluje hned v úvodu: „Herec je zde v přímých kuželech světel takřka na dosah diváků." A takový pocit máte i při čtení této knižní novinky. Michaela Zindelová si všímá zdánlivě nepodstatných detailů, které nám však ve výsledku pomohou vytvořit si v myslích ucelený obraz o třech skvělých dámách. Jejich životní příběhy vypráví s neuvěřitelnou lehkostí, taktem a láskou.

Foto: xyz-knihy.cz

Kniha o ženských hvězdách Divadla na VinohradechFoto: xyz-knihy.cz

Dana Medřická ztvárnila několik velkých divadelních rolí, mezi těmi nejzajímavějšími např. Lenu v představení Vévodkyně valdštejnských vojsk. Přivdala se do herecké rodiny Vydrů a v roce 1956 porodila zdravého klučíka, dnes populárního českého herce Václava Vydru. Irena Kačírková (ztvárnila např. princeznu Drahomíru ve filmu Byl jednou jeden král) byla jakousi femme fatale padesátých let. Avšak poté, co onemocněla, se stáhla do ústraní. Za ideál krásy byla ve své době považována i třetí divadelní hvězda Karolína Slunéčková. Autorka v knize popisuje její nelehké dětství a slibnou hereckou kariéru. Osudy všech tří hereček jsou navíc komentovány dalšími slavnými herci té doby!

Díky knize Tři na forbíně dohlédnete až do srdcí těchto dam s velkým „D". Kniha pro příjemné večery plné překvapení a vzpomínek.

Michaela Zindelová: Dana Medřická, Irena Kačírková, Karolína Slunéčková Vydalo nakladatelství XYZ v roce 2009 294 stran, 269 Kč

Reklama

Související témata:

Načítám