Hlavní obsah

Technika v interiéru podle Feng Shui

Foto: DataConsult CZ

Proudící energii by nemělo nic překážetFoto: DataConsult CZ

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co dělat, abychom dobře fungovaly, byly plné energie a měly srovnané myšlenky i své životy? Číňané mají jasno: uspořádejte si prostor kolem sebe podle starobylého umění Feng Shui. Lze však i moderní techniku, tedy televizi, počítač, rádio... umístit do prostoru tak, aby nenarušovala harmonické proudění energie? Odpověď zní: ano! Poradíme, jak.

Článek

Základní pravidla velí:

Podstata Feng Shui spočívá v jednoduchosti. Jakákoli složitost totiž znamená zmatení, a proto byste se měly snažit všechny technické předměty uspořádat jednoduše, nikde by nemělo být nic přecpané. Podle odborníků je potřeba, aby energie stále proudila v celém prostoru, a proto by jí nemělo v cestě nic překážet, žádný zmatek ani shromáždění nicneříkajících věcí. Předměty by ovšem měly ležet jakoby přirozeně a měly by být prosté.

Tip: Aby energie nestagnovala, můžete rozmístit do místnosti malá (ideálně bodová) světla. Ta energii rozpohybují.

Pohyb energie by měl být i v okolí počítače, televizoru nebo magnetofonu. To umožní např. menší, avšak velmi jasné, světlo. Postačí jednoduchá lampička. Energie „čchi" tak může přirozeně proudit kolem vás, což povzbuzuje mysl a zvyšuje kreativitu, kterou uplatníte třeba při práci na notebooku.

Foto: kenlauher.com

I kancelář se dá zařídit podle Feng ShuiFoto: kenlauher.com

Jaké volit barvy

Při výběru barev se můžete zaměřit na konkrétní cíl. Zelená a žlutá symbolizují růst, přesněji rostliny a sluneční světlo. Aby měly v interiéru význam podle Feng Shui, je důležité i jejich umístění. V tomhle případě východně nebo jihovýchodně podle vycházejícího slunce. Zvolíte-li barvu ohně, tedy jakékoli odstíny červené, měly by předměty být umístěné přímo na jih. Jinak by energie nemohla proudit správně. Tyhle barvy by měly symbolizovat nadšení a nové příležitosti. Vyhněte se mnohobarevným vzorům. Naopak několik jednobarevných předmětů v jedné místnosti proudění energie, pokud jsou správně rozmístěné, neovlivňuje.

Jak je to s kovem

Kovové předměty např. z mosazi, mědi apod. by měly mít místo na západní, severozápadní a severní oblasti místnosti. Je to z důvodu, aby převedly pomalou zastavující se energii na pozitivní, která může dál proudit. Další zajímavé praktické tipy, jak sjednotit interiérové doplňky podle Feng Shui najdete ve článku Feng-šuej: harmonie v bytě i v duši.

Konkrétní příklady řešení podle Feng Shui

V konkrétních příkladech se budeme snažit, aby se přidáním techniky nenarušila ona rovnováha mezi ní a harmonií. Na to se zaměřil i přední odborník na Feng ShuiPaul Darby, který se řadí ke špičce v tomto oboru. A jak vypadá dokonalé uspořádání technologického zařízení a vybavení domova podle něj konkrétně v Zenovém stylu? Pro obývací pokoj zvolil dvě základní varianty.

Technika vs. relaxace a pohodlí (západní strana)

Pokud chcete v obývacím pokoji relaxovat i používat např. počítač nebo televizor jako prostředky k případné zábavě, místo, které si pro techniku zvolíte, by mělo směřovat na západ. Je to ideální prostor, ve kterém můžete počítač, notebook, televizor i další technické doplňky používat k zábavě, pouštění filmů nebo hraní her apod. Záměrem je oddělit vás energeticky od okolního světa. Veškeré předměty umístěné ve vaší blízkosti by měly mít zemité barvy (hnědá, karamelová apod.). Může to být jak váza, tak dekorativní polštářek nebo police. To vše lze doplnit kovem nebo kovovými odstíny barev. Na škodu nejsou ani skleněné předměty. Proč? Sklo se totiž vyrábí z písku, který opět značí zem. Z takhle zařízeného prostoru vyzařuje klid, přitom však energeticky jde o místo s vyšším prouděním energie.

Foto: sheknows.com

Bílá barva navozuje pocit čistotyFoto: sheknows.com

Jak rozmístit technické doplňky

Pod notebook se nebojte použít speciální podložku, která dokreslí pohodu v celé místnosti. V ideálním případě bude mít stříbrně šedou barvu a oblé hrany. Jakýmikoli zaoblenými hranami totiž můžete ještě více posílit pozitivní energii a té negativní se přirozeným způsobem zbavit. Podobně se proto řídíme i při umisťování televizoru nebo příslušných bedýnek, určených k poslechu filmů či hudby, magnetofonů či radiobudíku.

„Je nutné veškerou energii v místnosti uvést do dokonalé rovnováhy. Cílem je mírný pohyb energie, protože příliš pomalá energie je depresivní," říká Paul Darby. Stále se ovšem bavíme o obývacím pokoji, kde také mimo práce máte v plánu i relaxovat. Jakákoli technika (televizor, radiobudík, počítač ani videorámeček by např. v ložnici neměla co dělat, nebo opravdu co nejdále od postele, protože kolem těchto přístrojů vzniká elektromagnetické pole, které je příčinou bolestí hlavy, ale i nepravidelného srdečního rytmu, poruch spánku a podrážděnosti. Technické doplňky, jako myš k počítači, se nebojte umístit např. na skleněný konferenční stolek. U myši si nezapomeňte dopředu vybrat správný typ, který se zvládne pohybovat po jakémkoli povrchu.

Kontakt s ostatními (jižní strana)

Pokud chcete při práci komunikovat s okolním světem, bude všechno jinak. Předměty i pracovní místo směřujte na jižní stranu, protože je to vstup do vnějšího světa (tradice pochází se starého Japonska a Číny). Doplňky by měly mít barvu žlutou (barva slunce a komunikace) nebo rudou (barva štěstí a života). Kdykoli se spojíte s okolním světem, budete vyzařovat entuziasmus právě díky těmto předmětům, které vás budou obklopovat.

Má-li požadovaná technika jako televizor, notebook apod. hrany ostré, bude potřeba doplnit ji podle odborníka zaoblenými tvary. Tento účel mohou splňovat pohodlně např. reproduktory příslušného tvaru. V prostoru je potřeba také určitého stabilizátoru energií. Může to být nějaký výrazný předmět nebo více předmětů, např. vázy. Doladit místo, kde budete komunikovat s okolním světem, můžete hravě i svíčkami, které mají ohnivé barvy. Aby se energie nezadržovala, můžete jí pomoci v proudění umístěním lampy. Protipólem k ohnivým prvkům je přítomnost růžové barvy, která by měla v tomto prostoru podle Paula Darbyho působit uklidňujícím dojmem.

Vidíte, že i technika může ovlivnit pozitivně proudění energie ve vašem domově, a proto jí nedovolte, aby vám narušovala svým špatným začleněním celkovou harmonii, kterou jste pracně vytvořily.

Reklama

Načítám