Hlavní obsah

Chcete se bát? Po těchto filmech neusnete, a nejen na svátek duchů

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli u nás halloween nezdomácněl, jistě se najdou tací, kteří si dnešní (nebo jakýkoli jiný) podzimní den chtějí zpestřit tou pravou strašidelnou atmosférou. Poradíme vám šest filmů, které vám halloweenskou strašidelnou atmosféru navodí lusknutím prstů.

Článek

Hororů vzniká každoročně obrovské množství, ale jen některé stojí za pozornost. Když odhlédneme od osvědčených klasik, je na co se dívat? Jaké strašidelné kousky byste rozhodně neměli minout, jestli se chcete večer příjemně bát?

To (It), 2017

Horor natočený podle Kingovy hororové klasiky má za sebou už několik filmových zpracování a většina z nich nahání husí kůži. Letošní novinka je ale o několik levelů výš. Partička dětí stojící na okraji kolektivu se musí vypořádat s prastarým zlem. Děsivý klaun Pennywise ve vás vyvolá coulrofobii, i když jí normálně netrpíte. Ještě pár dní budete chodit po domě jako na jehlách, jestli na vás odněkud nevyskočí hrůzný klaun nebo nezačne z umyvadla stříkat krev. Pokud se klaunů bojíte už předem, návštěvu kina možná radši přeskočte.

Foto: Profimedia.cz

Režie nejnovějšího zpracování Kingova románu se ujal Argentinec Andy MuschiettiFoto: Profimedia.cz

V zajetí démonů (The Conjuring), 2013

Skutečný příběh manželů Warrenových, kteří se zabývají odstraňováním nadpřirozených jevů a zlých démonů, vás zavede do klasicky rozehrané partie – dům na samotě, kde se dějí věci, které nikdo neumí vysvětlit a které pomalu dovádějí celou zde žijící rodinu k šílenství. A i dva odborníci, třebaže toho už spoustu prožili, budou tím, co zde najdou, otřeseni. Ani pokračování „V zajetí démonů 2“ se nenechalo zahanbit a jedná se o pořád stejně děsivou vymítačku démonů. Rozhodně ozkoušejte.

Foto: Profimedia.cz

Tajuplný a děsivý příběh je inspirován skutečnými událostmiFoto: Profimedia.cz

Sirotek (Orphan), 2009

Vera Farmiga (44) má očividně štěstí na role v dobrých hororech, protože kromě „V zajetí démonů“ si střihla roli i v „Sirotkovi“ (či „Sirotě“, jak je někdy film uváděn). V tomhle snímku není žádné nadpřirozeno, ale hutné a postupně budované drama, které se navíc pojí s dítětem. A jakmile do domu přijmete malou adoptovanou holčičku a hned nato se začnou dít zlé věci, měli byste vědět, že něco není v pořádku. Škoda že hlavním hrdinům hororů to nikdy nedojde dostatečně brzy…

Foto: Profimedia.cz

Španělský režisér Jaume Collet-Serra dokázal vybudovat skutečně dramatickou atmosféruFoto: Profimedia.cz

Sinister, 2012

A zpátky k nadpřirozenu a démonům všeho druhu. Ten, který má hlavní roli ve snímku „Sinister“, je obzvláště nebezpečný – přivoláte ho totiž tehdy, když na něj budete myslet, když se ho budete bát, když vyslovíte jeho jméno. Autor detektivních románů přestěhuje rodinu do dějiště dávné vraždy, protože potřebuje inspiraci pro svůj další kousek. A – kdo by to byl řekl – když si začne pouštět pásky, jež se vážou k řadě nevysvětlitelných vražd, začnou se dít zvláštní, děsivé a později vyloženě nebezpečné věci... Místy slušná lekačka, po které se vám nebude chtít zamhouřit oko.

Foto: Profimedia.cz

Příběh začíná pozvolna, ale buďte trpěliví – děs postupně narůstá, a jestli se chcete bát, máte možnostFoto: Profimedia.cz

Insidious, 2010

A jestli nechcete zamhouřit oka už nikdy, podívejte se na „Insidious“. Ne že by byl tenhle horor o tolik strašidelnější než ostatní, ale démoni se tu hrdinům dostávají pod kůži ve spánku, kdy je lidská mysl otevřená a bezbranná. Klasická děsivost se strašidelným domem, posedlostí a přízraky okořeněná kapkou ezoteriky v podobě astrálního cestování a podobně. Dobrou noc vám přejeme!

Foto: Profimedia.cz

Snímek natočil známý tvůrce hororů, Australan James Wan, který je podepsán i pod filmem „V zajetí démonů“Foto: Profimedia.cz

Purpurový vrch (Crimson Peak), 2015

Nejsou vyloženě děsivé kousky vaším šálkem čaje a hledáte spíše něco s napínavou náladou? „Purpurový vrch“ je ta pravá volba. Děsivé vyprávění s hvězdným obsazením rozehrává viktoriánský spektákl s klasickým strašidelným sídlem v hlavní roli a spolu s přízraky, tmavými chodbami a temným tajemstvím servíruje také charizmatického Toma Hiddlestona (36). Právě on svede mladou Edith – hraje ji Mia Wasikowska (28) – a jako novomanželku ji odveze do své šlechtické usedlosti, kde žije pouze se sestrou. Jeho úmysly jsou ovšem všelijaké, jen ne čisté…

Foto: Profimedia.cz

Máte rádi příběhy ve stylu gotických románů? Pak „Purpurový vrch“ stojí za zkouškuFoto: Profimedia.cz

Chcete se na halloween spíš trošku strašidelně bavit než děsit? Zkuste nedostižnou „Addamsovu rodinu“ (1991), některý díl hororové parodické série „Scary Movie“, zombie komedii „Zombieland“ (2009) či „Střihorukého Edwarda“ (1990) nebo „Mrtvou nevěstu Tima Burtona“ (2005).

A na jaký horor jakožto nejstrašidelnější přísaháte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám