Hlavní obsah

Hitparáda nejlepších milostných scén ve filmech! Při které se tají dech vám?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bojíte se pomalu i nadechnout, cítíte v celém těle chvění a nevíte, jestli máte zavřít oči, protože se tak trochu stydíte, anebo je nechat otevřené, protože na to prostě nelze nekoukat. Ano, tyhle milostné scény jsou opravdu tolik přesvědčivé!

Článek

„Už jsi to někdy dělal ve výtahu?“ ptá se Glenn Close (70) v „Osudové přitažlivosti“ (1984) Michaela Douglase (59). Jen při této větě tuhne krev v žilách – bez ohledu na to, jaké vášně si spolu hlavní aktéři později užijí. Milostné scény najdete snad ve všech filmových žánrech, od thrillerů přes komedie až po romantické filmy. Herci při nich vypadají vždy tak přesvědčivě, že máte pocit, jako kdybyste sledovali skutečnou dvojici, nikoliv fiktivní postavy. Přitom většina aktérů zrovna takové natáčení nemá v lásce.

Herci je nijak nemilují

„Milostné scény jsou opruz. Lidé, kteří si myslí, že by rádi natočili nějakou milostnou scénu, netuší, jak to ve skutečnosti funguje. Řekla bych jim na to: Museli byste se líbat v čas, který vám určím, s někým, koho vám vyberu, a to vše před dvaceti lidmi. A ten, koho vám vyberu, by se s vámi samozřejmě líbat nechtěl, protože to je to, co dělá milostné scény trapné – ani jeden nechce, ale oba musí,“ vysvětluje herečka Marie Doležalová. Ostatně, jak vypadá natáčení postelových scén, můžete vidět v posledním dílu  Kafe a cigárko.

I když spousta herců přistupuje k milostným scénám nepříliš nadšeně, naštěstí to na nich není nikdy vidět. Naopak – dokážou působit skutečně věrohodně, že bychom jim to sežrali i s navijákem. Jaké filmové scény s milostnou tematikou patří k těm nejzdařilejším?

Velmi nebezpečné známosti (1999)

O erotické a smyslné scény ve filmu „Velmi nebezpečné známosti“ rozhodně není nouze. Ale tou, ze které nejvíc běhá mráz po zádech, je milostná scéna mezi Sebastianem (Ryan Phillippe, 43) a Annette (Reese Witherspoon, 41). Sukničkář má, na základě sázky, svést dívku, která prohlásila, že si své panenství chce uchovat až do svatby pro toho pravého. Scéna, při které má konečně po dlouhém obcházení, dvoření a jiskření mezi dvojicí dojít ke styku, je plná emocí a vášní.

Foto: Profimedia.cz

Při natáčení to mezi Reese Witherspoon a Ryanem Phillippem tak zajiskřilo, že spolu pak začali chodit a vzali se. Dokonce spolu mají i děti, dceru Avu a syna DeaconaFoto: Profimedia.cz

9 a ½ týdne (1986)

Film s Kim Basinger (63) a Mickeym Rourkem (65) se před pár lety stal, podle čtenářů magazínu The Sun, nejerotičtějším filmem všech dob. Není se čemu divit, vždyť celý thriller, ve kterém nejde o nic jiného než o neustále gradující vášeň, je prošpikovaný erotikou.

Samotný název hovoří o tom, jak dlouho může žena planout totálně spalující vášní, než začne opět racionálně myslet a uvědomí si, že spadla do nadvlády mužského chtíče. Nicméně i tak – scéna v kuchyni, kde Mickey dává Kim ochutnávat téměř vše, co útroby lednice skrývají, je z celého filmu snad nejzábavnější. Ač je odlehčená, pomalu se mění v milostnou předehru a člověku tuhne úsměv na rtech. Mimochodem, věděli jste, že na postelové scény měla Kim Basinger dvojnici? Rázem už to není takový sexsymbol, že?

Foto: Profimedia.cz

Kim Basinger měla na erotické scény dvojnici Foto: Profimedia.cz

Zkrocená hora (2005)

Není příliš filmů, které by tak explicitě ukazovaly nejen lásku, ale hlavně pohlavní styk mezi dvěma muži, a „Zkrocená hora“ je snad prvním mainstreamovým hollywoodským snímkem, kde je hlavním tématem láska dvou mužů. A oba dva představitelé, Heath Ledger (†28) a Jake Gyllenhaal (36), zahráli své role mužů zmatených ve svých citech vůči sobě tak geniálně, že by jim to člověk i věřil. Ostatně, role byla skutečně těžká – zatímco heterosexuální scény jsou ve filmech už vlastně běžné, ty homosexuální (v případě, kdy jde o dva muže) příliš ne. „Když jsme se líbali, bylo to jako kdybychom se smirkovali. Líbat chlapa je velice fyzicky náročný úkon,“ řekl v rozhovoru pro magazín Life Jake Gyllenhaal.

Foto: Profimedia.cz

Film „Zkrocená hora“ explicitně popisuje milostný vztah mezi dvěma mužiFoto: Profimedia.cz

Černá labuť (2010)

Mila Kunis (34) jako baletka Lily ve filmu „Černá labuť“ obelstí svoji rivalku, baletku Ninu, kterou hraje Natalie Portman (36) – omámí ji drogami. Po večeru v tanečním klubu pak Nina Lily svede. Scéna, u které málokterý chlap zůstane naprosto klidný. I když výsledek působí zcela přirozeně, ani pro herečky to není úplně příjemná situace. „Je těžké hrát sexuální scénu, bez ohledu na to, jestli jde o muže, či ženu. To, co je na tom obtížné, je těch sto lidí kolem, co na vás svítí, a říkají, co máte dělat,“ svěřila se po natáčení Mila Kunis.

Foto: Profimedia.cz

Milu Kunis si k sobě prý vybrala Natalie Portman osobněFoto: Profimedia.cz

Zápisník jedné lásky (2004)

Zatímco všechny předchozí filmy patří spíše k dramatům, „Zápisník jedné lásky“ se řadí do kategorie snímků milostných. A patří k těm nejoblíbenějším tohoto žánru z poslední doby. Je totiž plný scén, u kterých si většina z nás řekne: „To chci zažít taky!“ A to nejen kvůli Ryanu Goslingovi (36) – ten hraje beznadějně zamilovaného muže, který by pro svoji lásku snesl modré z nebe a klidně i zemřel. Nejlepší scéna přichází ve chvíli, kdy se za deště Ryan Gosling a Rachel McAdams (38) v objetí a polibcích probojují do domu, kde ji Ryan přirazí ke zdi a vášnivě se s ní začne milovat.

Foto: Profimedia.cz

Tato scéna patří k nejvášnivějším z celého filmuFoto: Profimedia.cz

Základní instinkt (1992)

Mezi filmy nabízející zásadní eroticky laděné scény rozhodně patří i „Základní instinkt“, který z hlavní představitelky Sharon Stone (59) udělal sexsymbol své doby. Těžko říct, kdy je napětí tak elektrizující, že by se dalo krájet – zda je to postelová scéna, ve které Sharon přivazuje Michaela Douglase (73) k posteli, anebo s ním (i ostatními vyšetřujícími) při výslechu očividně koketuje, přičemž na kratičký okamžik odhalí svůj rozkrok. Role byla předtím nabídnuta mimo jiné i Emmě Thompson (58), Julii Roberts (49) nebo Michelle Pfeiffer (59). Všechny s díky odmítly. Ještě dnes, po pětadvaceti letech, na roli Sharon Stone ráda vzpomíná. V jednom rozhovoru prozradila, že vůbec nečekala, že film bude mít takový úspěch a potáhne se s ní celou kariéru.

Foto: Profimedia.cz

Při této epické scéně na sobě Sharon Stone skutečně neměla kalhotkyFoto: Profimedia.cz

Hříšný tanec (1987)

Scéna prvního milování mezi nevinnou a trochu naivní holčičkou a dospělým mužem, těžce zkoušeným životem, v tomto seznamu prostě nesmí chybět. Svůdná předehra v podobě tance, při němž se milenci začnou navzájem svlékat, rozněžní nejednu divačku, která touží vyměnit se s Jennifer Grey (57) a padnout do náruče Patricku Swayzemu (†57), tomu zlému, špatnému klukovi.

Foto: Profimedia.cz

Při této scéně označení hříšný tanec nabírá úplně nových rozměrůFoto: Profimedia.cz

A z jakého filmu je vaše nejoblíbenější milostná scéna?

Načítám