Hlavní obsah

Teplé snídaně vám dodají energii a zbaví vás únavy!

Foto: thinkstock

Zkuste si projednou dát k snídani něco teplého a vydatnéhoFoto: thinkstock

Reklama

Co si tak dát k snídani rychlého a vydatného? Navíc, co vás zahřeje, dodá energii a zbaví únavy? Víme a prozradíme vám čtyři neobvyklé recepty, které máte uvařené za 15 minut!

Článek

Teplé kaše, palačinky či dezerty ze zdravých potravin vám po ránu zahřejí celé tělo. „Proto je doporučuji v zimním období jako nejlepší formu snídaně,“ říká poradkyně výživy Ing. Iva Veselá z poradny Food Life a dodává: „Záhřevné účinky umí svým způsobem podporovat rychlý metabolismus." Kolegyně Marta Tovtová, terapeutka čínské medicíny s ní souhlasí: „Organismus pak není zachlazený.“ Navíc vám díky teplu nebude ubývat energie, čímž se vyhnete i únavě. Jdete to tedy zkusit?

Tapiokový dezert

Potřebujete pro 2 osoby:100 g tapiokových kuliček, 200 ml vody, 500 ml rýžového nebo sójového vanilkového mléka, banán, rozinky (dejte jich více, kdo má rád sladké, může přidat hnědý nerafinovaný cukr), vanilku, skořici, loupané mandle, špetku soli

Foto: archiv

Růžové lístky jsou na okrasu, aby jídlo lahodilo nejen žaludku, ale i oku. Vyměnit je můžete za ořechyFoto: archiv

Postup:Tapioku namočte den předem minimálně do dvojnásobného objemu vody. Mléko nalijte do hrnce a dejte vařit na mírném ohni, přidejte rozinky, koření, nakrájený banán. Lehce dosolte. Namočenou tapioku nalijte do vroucího mléka. Za stálého míchání vařte, až směs zhoustne a tapioka zprůhlední, tedy asi 10 minut. Pozor, tapioka se velmi ráda připaluje! Podle potřeby přilijte mléko nebo vodu, výsledná směs by měla být hustá jako pudink. Hotové nalijte do mísy. Ozdobte třeba plátky jakékoli růže nebo oloupanými mandlemi.

Varianty:Místo banánu, rozinek můžete dát datle nebo kokos. Po uvaření přidejte 2–3 kapky citronového nebo pomerančového éterického oleje. Kombinovat můžete švestky + vlašské ořechy.

Jáhlová kaše s hruškou a švestkami

Potřebujete pro jednoho: 80 g jáhel, 1 hrušku, 2 blumy, půlka jablka,6 mandlí, skořici, kurkumu, 1 čajovou lžičku másla

Foto: Greta Blumajerová

Špetka kurkumy do jáhel dokáže nejen okořenit jídlo, ale i vás zahřátFoto: Greta Blumajerová

Postup:Rozehřejte máslo, přidejte kurkumu,skořici, nakrájené ovoce a nechte dusit zhruba 10 minut. Pak přidejte mandle (mohou být nakrájené), uvařené jáhly a nechte smíchané dojít pod pokličkou.

Rýžová kaše na kašel a rýmu

Potřebujete pro 2 osoby: 80–100 g rýže basmati, 1 čajovou lžičku másla, 1 malou cibuli, sůl, med, křen

Foto: Greta Blumajerová

Netradiční recept proti rýmě a kašli: rýže s cibulí, křenem a medemFoto: Greta Blumajerová

Postup: Rýži dejte vařit, přidejte cibuli rozkrojenou na 4 díly, máslo, osolte. Po uvaření nechte trochu vystydnout a vmíchejte nastrouhaný křen a med.

Špaldové palačinky

Potřebujete na 2 palačinky: 2 lžíce špaldové mouky, 1 vejce, 1 lžíci strouhaného kokosu, 1 dcl mléka, špetku soli, skořici, hrušku, blumy, ořechy, jablko, 1 lžičku másla, kardamom, olej

Foto: Greta Blumajerová

Špaldové palačinky s teplou náplní z jablek, hrušek, blum a ořechů. Chutnají božsky!Foto: Greta Blumajerová

Postup:Mouku smíchejte s kokosem, vejcem a mlékem, důkladně rozšlehejte, přisypte skořici, přidejte pár kapek oleje. Těsto nalijte na rozehřátou pánev a z obou stran opečte. Mezitím si v jiném kastrůlku na másle poduste zhruba 20 minut nakrájené ovoce společně s kardamomem a ořechy. Touto teplou směsí naplňte palačinky.

Tipy na vaření podle Marty Tovtové

  • Do uvařené kaše můžete přidat pro vůni kapku bio éterického oleje (pomeranč, citron, mandarinka, levandule, anýz, fenykl).
  • Množství vody – je zhruba vždy 3x vyšší než obiloviny, záleží na tom, jestli máte rádi kaši hustou, nebo řídkou.
  • Když kaši vaříte, tak ji zaklopte, přiveďte prudce k varu, a pak snižte na minimum. Jáhly se nepřipalují, kukuřičná polenta ano, vločky se vaří krátce...
  • Kaše je možné dosladit rýžovým sladem, javorovým, datlovým, agáve sirupem, medem, melasou, amasaké, ječným sladem.
  • Pro zjemnění chutě můžete vařit v ovesném, rýžovém nebo sójovém vanilkovém mléku.

Dobrou chuť!

Reklama

Načítám