Hlavní obsah

Teplý salát s uzenou makrelou a ranými bramborami

Hodnocení:
(8)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Dokonalost spousty jídel spočívá v jejich jednoduchosti a minimu použitých surovin. Přesně takový je i náš dnešní recept na salát s rukolou, novými bramborami a uzenou makrelou. Tyto tři ingredience jsou tak skvělé a výrazné samy o sobě, že prakticky nic dalšího není potřeba.

Ingredience pro:
2 porce
  • 400 g nových brambor
  • sůl
  • 1/2 uzené makrely
  • 2 hrsti čerstvé rukoly
  • 50 ml olivového oleje
  • šťáva z půlky citronu
  • 1 lžíce bylinek
  • čerstvý mletý pepř
Článek

Postup

Krok 1: Brambory už při nákupu vybírejte jen malé. Očistěte je a uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka, mezitím se pusťte do přípravy zbytku salátu. Maso z makrely rozeberte na kousky a důkladně kontrolujte, aby v něm nezůstaly kosti. Rukolu opláchněte a nechte osušit, jinak na ní nebude držet zálivka.

Krok 2: Olivový olej smíchejte s čerstvě vymačkanou citronovou šťávou, do zálivky můžete přidat i jemně nasekané bylinky (hodí se třeba oregano, řeřicha, pažitka, kerblík nebo saturejka).

Krok 3: Na talíře rozdělte rukolu smíchanou s polovinou zálivky, na ni rozdělte makrelu a přepůlené ještě horké nové brambory. Jejich slupka je velmi tenká, takže je vůbec není potřeba loupat. Pokapejte zbytkem zálivky, poprašte čerstvě mletým pepřem a můžete podávat.

Můj tip: Jako alternativní zálivku můžete použít 100 g zakysané smetany smíchané se 2 lžicemi strouhaného křenu a trochou citronové šťávy.

Také milujete uzenou makrelu?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama