Hlavní obsah

Termální vody ve spreji: Prozradíme vám, proč bez nich nemůžete být!

Foto: Profimedia

Minerály a další cenné látky z termálních vod prospívají všem typům kůžeFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spousta žen vám řekne, že bez termální vody nedají ani ránu. Proč? Protože je zkrátka skvělá, úžasná a skoro „na všechno“. Co ale vlastně tyto přípravky umí? A v čem je termální voda lepší než ta obyčejná?

Článek

Pokud zatím nemáte s termálními vodami ve spreji žádné zkušenosti, maximálně je používáte na osvěžení v parných dnech, možná trochu nechápete „co s tím všichni mají“. Zaprvé se obvykle nejedná o úplně nejlevnější kosmetický výrobek, zadruhé tahat s sebou všude nějaký sprej se zdá trochu postavené na hlavu.

Je ale skutečně pravdou, že termální vody mají něco do sebe. My v redakci je prostě milujeme. A prozradíme vám proč.

Voda vs. termální voda: V čem je rozdíl?

„Rozdíl je především v obsahu minerálů, o které je termální voda obohacena dlouho předtím, než se k vám na povrch nebo díky některému z vrtů dostane," říká na úvod MUDr. Květa Gazdíková spolupracující se společností Nuspring a kosmetikou z Mrtvého moře Minus 417.

A dále vysvětluje: „Zvýšená teplota vody pod zemí totiž během svého putování rozpouští nejrůznější horniny a váže na sebe různé chemické látky a plyny. Tímto procesem se z normální vody stává voda minerální. Nejčastěji pak obsahuje železo, draslík, selen nebo vápník.“

Co s termální vodou?

„Termální spreje mají svoje využití jednak v běžné denní péči o pleť, ale mohou být i součástí takzvaného dermatokosmetického ošetření. Obsahují stopové prvky a rozpustné minerální látky, jejichž obsah se u různých značek liší,“ uvádí MUDr. Katarína Třísková z Medicom Clinic Praha.

Foto: Profimedia

Dopřejte si pravidelné osvěženíFoto: Profimedia

Obsah minerálů by měl být uveden na obalu nebo příbalovém letáku. Obecně ale platí, že čím více jich termální voda má, tím vyšší hojivé účinky vykazuje. Na druhé straně voda s nižším počtem minerálů je lehčí, a tím pádem se snáze aplikuje přes make-up.

Celkově se ale dá říct, že termální vody běžně dostupné v lékárně – je to hlavně Vichy, Avène a La Roche-Posay – se neliší nějak markantně, a je tedy nízká pravděpodobnost, že šlápnete vedle. „Velkou výhodou termálních vod je pak i to, že při jejich výběru nemusíte řešit svůj typ pleti ani svůj věk. Hodí se pro všechny,“ doplňuje Květa Gazdíková.

A na co je termální voda dobrá?

1. Osvěžení pleti

Zajištění perfektní svěžesti kdykoli si vzpomenete, je asi hlavní důvod, proč mít termální vodu vždy při sobě. Je jedno jestli jste na cestách, věnujete se sportu nebo se zrovna moříte v práci. Stačí ji jen nastříkat na obličej a hned se budete cítit (i vypadat) jako znovuzrozené.

2. Zklidnění pleti při podráždění

Nepěkně rozdělané akné? Alergická reakce? Spálení sluníčkem? Není až tak podstatné, s jakou formou podráždění kůže se právě potýkáte. Termální vody se vyznačují významnými hojivými účinky, tudíž při všech těchto problémech vám uleví. „Díky nim se postižená místa rychleji uklidní, získají svoji původní barvu a přestanou svědit či pálit,“ říká Květa Gazdíková.

Foto: Profimedia

Termální vody seženete téměř v každé lékárněFoto: Profimedia

3. Perfektní hydratace

Tyto přípravky také pomáhají udržovat vodu ve vrstvách pokožky. To využijete zejména v chladnějších měsících, kdy denně vysedáváte ve vytápěných místnostech se suchým vzduchem. Patřičná hydratace pokožky je přitom naprosto zásadní, protože zdravá kůže má obsahovat 80 procent vody.

4. Na dočištění

Velmi často se termální vody aplikují na obličej po odlíčení za účelem kompletního dočištění. „Pokud máte zralejší pleť, osvěžte ji na závěr odlíčení termální vodou a na ještě vlhkou pokožku naneste svůj běžný pleťový krém. Pozitivní účinky krému i minerálů z termální vody se příjemně znásobí,“ doporučuje Květa Gazdíková.

5. Na vlasy

Dopřejte hydratační dávku i svým vlasům. Po aplikaci termální vody se vám budou krásně lesknout!

Používáte termální vody?

Reklama

Související témata:

Načítám