Hlavní obsah

Test šťáv: Nechcete kupovat jen oslazenou vodu? Čtěte!

Foto: Greta Blumajerová

Při výběru sirupů si dejte pozor, abyste nekupovali jen oslazenou a obarvenou voduFoto: Greta Blumajerová

Reklama

S odbornicí na značení potravin Veronikou Křepelkovou jsme se tentokrát podívaly na etikety sirupů „lesní směs“ a výsledky nás překvapily. Víte, že některé z nich jsou jen pro dospělé?!

Článek

Ovocné sirupy, které slouží k ochucení obyčejné vody, jsou ve většině českých domácností velmi oblíbené. Při jejich koupi se ale soustřeďte na to, jaký sirup vybíráte. Ty levnější jsou totiž většinou jen voda s cukrem, barvivem a aromaty. Pokud máte malé děti, zbystřete dvakrát, některé sirupy jsou pro ně kvůli barvivům dokonce naprosto nevhodné.

Předem upozorňujeme, že u testovaných výrobků jsme neprováděly laboratorní zkoušky a při jejich srovnávání plně důvěřujeme výrobcům, že jimi uváděné údaje na etiketách jsou pravdivé.

I bez laboratorních zkoušek si ale můžete vybrat sirup, který vám bude chutnat, a přitom bude kromě cukru obsahovat i přírodní ovocné šťávy. Ostatně, obsah ovocné složky je pro nás ten nejdůležitější ukazatel. Ty s jejím největším podílem najdete na začátku našeho přehledu, ty z konce tabulky v obchodě radši nechejte.

Nákupem levnějšího sirupu totiž ušetříte jen zdánlivě – aby vám nápoj chutnal, musíte sirupu obvykle (nehledě na doporučené ředění) použít větší množství, a na nákup musíte dojít o to dřív…

Relax sirup Lesní směs

Nápojový koncentrát. Ovocný sirup s přídavkem ovocné šťávy z koncentrátů. Podíl ovocné šťávy min. 18 %. Neobsahuje konzervanty a barviva. S ovocnou šťávou. Extra hustý.

Hmotnost: 910 g

Cena: 59,90 Kč

Jednotková cena: 6,58 Kč/100 g

Zakoupeno:Albert, ul. Sokolovská, Praha 8

Doporučené ředění: 1 : 10

Prodejce: Maspex Czech s. r. o., Sokolovská 100/94, 186 00 Praha 8. Vyrobeno v EU.

Složení:glukózo-fruktózový sirup, cukr, voda, šťáva z koncentrátů z aronie, borůvek a maliny, regulátor kyselosti (kyselina citrónová), aroma. Pasterizovaný.

Popis: Nesporným kladem tohoto sirupu je 18% podíl ovocné šťávy, žádná barviva a ani konzervanty. Jediné, co se mu dá vytknout, je věta: „Vyrobeno v EU“. Toto sdělení je k ničemu, v podstatě totiž nic kupujícímu nesděluje. Nás ale zajímalo, kolik je v lahvi mililitrů sirupu, a tak jsme ho provizorně odměřili naší odměrkou. Bylo ho něco málo přes 700 ml a z jedné lahve tak při doporučeném ředění připravíte 7,7 litru nápoje.

Hodnocení redakce: Relax sirup Lesní směs od nás dostává jedničku, obsahuje poměrně velký podíl ovocné šťávy, žádné konzervanty a ani barviva.

YO Ovocný sirup Lesní plody

Podíl ovocné složky min. 15 % hmotnosti

Objem: 700 ml

Cena: 69,90 Kč

Jednotková cena: 9,99 Kč/100 ml

Zakoupeno: Billa, ul. Sokolovská, Praha 8

Doporučené ředění: 1 : 6. Z balení připravíte 4,9 l nápoje.

Výrobce/Distributor: Eckes-Granini Austria GmbH, A-4490 St. Florian, Pummerinfeld 1b.

Složení: cukr, glukózo-fruktózový sirup, voda, ovocná šťáva (18 %) z koncentrátu lesního ovoce: černá jeřabina, černý bez, jahoda, černý rybíz; jablečná šťáva z jablečného koncentrátu, regulátor kyselosti kyselina citronová (E 330), aroma. Pasterizované.

Popis: V hlavním zorném poli se dozvíte pouze to, že se jedná o značku YO, a pokud umíte německy, můžete se také dočíst, že sirup není chemicky konzervován a je bez umělých barviv.

Kdo německy neumí, musí si na informaci počkat až na zadní stranu etikety. Velkou nevýhodou však je špatná čitelnost černého textu na barevném podkladu, který zobrazuje lesní ovoce. Celkový obsah ovocné šťávy je v tomto výrobku uvedeno min. 15 %, avšak ve složení se dozvíte, že ovocné šťávy z koncentrátu lesního ovoce je 18 %. Tudíž celkový minimální obsah ovocné šťávy, který výrobce deklaruje, je menší než podíl ovocné šťávy z koncentrátu lesního ovoce. Nezdá se vám to podivné? Nám tedy rozhodně ano.

Jelikož se sirup YO prodává ve více zemích, najdeme na zadní straně text v několika dalších jazycích. Slovenský text jistě stojí za povšimnutí! Výrobce ve slovenštině deklaruje, že podíl ovocné šťávy je nejméně 45 % a ve složení je uveden podíl ovocné šťávy (18 %) z koncentrátu aronie, černého bezu, jahod, černého rybízu a jablek.

Určitě vás zajímá, kde je těch zbylých 27 % ovocné šťávy. Bohužel ani my to nevíme. V Anglii, stejně jako v Rakousku nebo Itálii se pak mohou dočíst, že pijí sirup obsahující 20 % ovocné šťávy a ve složení je pak upřesněno, že ve výrobku je 18 % šťávy z koncentrátu černé jeřabiny, černého bezu, jahody, černého rybízu. Toto označení se zdá být nejreálnější, 18 % šťávy z lesního ovoce plus jablečná šťáva, dohromady 20 % ovocné šťávy.

Hodnocení redakce: Tento výrobek nám pěkně zamotal hlavu kvůli nejednotnému textu na etiketě. Pokud bychom hodnotili samotné složení, umístil by se na předních příčkách tohoto testu za obsah ovocné šťávy, žádné konzervanty a ani umělá barviva. Za matoucí značení bohužel dostává čtyřku.

Jupí Lesní směs

Ovocný sirup se šťávou. Superhustý. Bez konzervantů, umělých barviv, a sladidel.

Objem: 700 ml

Cena:49,90 Kč

Jednotková cena:7,13 Kč/100 ml

Zakoupeno:Billa, ul. Sokolovská, Praha 8

Doporučené ředění: 1 : 10. Z jednoho balení připravíte 7,7 l nápoje.

Výrobce: Kofola a. s., Černá Silnice 888, 295 01 Mnichovo Hradiště, ČR. Země původu: Česká republika

Složení: cukr, glukózo-fruktózový sirup, voda, více ovocná šťáva z koncentrátu min 10 % (malina, černý rybíz, jahoda, višeň, borůvka), kyselina citronová (E 330), aroma, rostlinné extrakty (černá mrkev, černý rybíz), barvivo: amoniak-sulfitový karamel (E 150d).

Popis:V celkovém hodnocení má tento sirup třetí největší zastoupení ovocné šťávy z námi hodnocených, a to minimálně 10 %. Jediné, u čeho bychom se mohli pozastavit, je, zda by měl sirup Lesní směs obsahovat i višeň. Negativní stránkou tohoto sirupu je použití barviva amoniak-sulfitový karamel. Ten je sice bezpečný, ale proč sirup dobarvovat?!

Hodnocení redakce: Jupí lesní směs od nás dostává dvojku s minus. Podíl ovocného koncentrátu je sice určitě bonus, ale k čemu to barvivo?

TESCO sirup s příchutí lesní směs

Objem:700 ml

Cena:25,90 Kč

Jednotková cena: 3,70 Kč/100 ml

Zakoupeno:Tesco, ul. Radlická, Praha 5

Doporučené ředění: 1 : 8. Z obsahu lahve připravíte 6,3 l nápoje.

Prodejce:Tesco Stores ČR a. s., Vršovická 1527/68B, 100 00 Praha 10

Výrobce:Linea Nivnice, a. s., U Dvora 190, 687 51 Nivnice. Země původu: Česká republika.

Složení:glukózový sirup, pitná voda, regulátor kyselosti (kyselina citronová), ovocné aroma, barvicí ovocné a rostlinné extrakty (koncentrát z karotky a granátového jablka).

Popis:Tenhle sirup je pouze s příchutí lesní směsi a neobsahuje ani trošičku ovocné šťávy. Spotřebitel tedy platí za cukr, vodu a aromata. Pozitivní stránkou tohoto sirupu je, že na rozdíl od sirupu Albert Quality (viz níže) obsahuje pouze přírodní barviva, což také výrobce zdůrazňuje větičkou „bez umělých barviv“. Zůstává nám ale záhadou, jak byl tento sirup konzervován – ve složení není uveden žádný konzervant a výrobce na obalu nedeklaruje ani jiný způsob (například pasterizaci).

Hodnocení redakce: Sirup je jen oslazená a obarvená voda, takže si dobré hodnocení nezaslouží. Vzhledem k tomu, že ale obsahuje aspoň přírodní barviva místo umělých, dostává trojku s minus.

Sirup Albert Quality Lesní plody

Hustý sirup. Výrazná chuť lesních plodů.

Objem: 700 ml

Cena:23,90 Kč

Jednotková cena:3,41 Kč/100 ml

Zakoupeno:Albert, ul. Sokolovská, Praha 8

Doporučené ředění: 1 : 8. Z obsahu lahve připravíte 6,3 l nápoje.

Vyrobeno pro: Neli, a. s., Na Hraničkách 589/34 , 682 01 Vyškov.

Složení:glukózo-fruktózový sirup, pitná voda, kyselina citrónová, aroma (obsahuje barviva: azorubin – E 122 a brilantní modř – E 133; konzervant sorban draselný – E 202). Barvivo azorubin může nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost děti.

Popis: V hlavním zorném poli etikety si nemůžete přečíst, že se jedná o sirup s příchutí lesních plodů a ono sousloví „s příchutí“ by vás mělo předem varovat, že si máte radši vybrat jiný výrobek. Tímto vám výrobce sděluje, že v sirupu nenajdete ovocnou šťávu. Oné slibované výrazné chuti lesních plodů dosahuje jen a pouze aromatem. Výrobce vás navíc upozorňuje na barvivo azorubin, které je nevhodné pro děti.

Hodnocení redakce: Vzhledem ke dvěma syntetickým barvivům (azorubin E 122 a brilantní modř E 133) a konzervantu tento výrobek nemůžeme doporučit. Je prokázáno, že azorubin není dobrý pro děti, na což vás výrobce správně upozorňuje. Od nás sirup dostává čtyřku s minus, vodu s cukrem si umíte namíchat doma, levněji a bez pro děti nevhodných barviv.

Bonny sirup Lesní směs

Sirup s příchutí lesní směsi

Objem: 700 ml

Cena: 29,90 Kč

Jednotková cena: 4,27 Kč/100 ml

Zakoupeno: Interspar, ul. Českomoravská, Praha 9

Doporučené ředění: 1 : 8. Z obsahu lahve připravíte 6,3 l nápoje.

Výrobce/Distributor: Veseta spol. s. r. o., V. Vlčka 202, Kyšice, Česká republika

Složení:cukr, pitná voda, kyselina: kyselina citronová; ochuzující složka (aroma; barviva: barvicí koncentrát z mrkve a černého rybízu, E 131 – patentní modř), konzervanty sorbát draselný (E 202), benzoát sodný (E 211).

Popis:I v tomto sirupu budete marně hledat ovocnou šťávu, za to v něm najdete aroma a barvicí koncentráty. V sirupu jsou mimo jiné i barvivo patentní modř (E 131) a konzervant benzoát sodný, kvůli kterým bychom tento výrobek stěží doporučili.

Hodnocení redakce: Nedá se svítit, ale Bonny sirup Lesní směs je další, který od nás dostane čtyřku. Vážně si tu někdo chce kupovat vodu plnou cukru, konzervantů a aromat?

Ty nejdůležitější informace jsme pro vás shrnuli do přehledné tabulky. Tady jen upozorňujeme, že jsme při počítání ceny za 100 ml hotového nápoje brali v potaz ředění doporučené výrobcem, přičemž cenu vody jsme zanedbali.

Jak vidíte, i za poměrně rozumné peníze se dá koupit dobrý sirup s podílem ovocných složek. Dbejte proto na čtení etiket, které vám mohou mnohé napovědět už na první pohled – jakmile je na ní napsáno (mnohdy už na přední straně) zaklínadlo „s příchutí“, ovocné šťávy se v něm nedočkáte. A kupovat směs cukru, vody, barviv a aromat je zbytečné, no ne?

A co vy? Přemýšlíte nad tím, co kupujete a čtete etikety, nebo se řídíte co nejnižší cenou a hezkou etiketou?

Vizáž: Ilona Rubešová (SURFACE, profesionální škola vizážistů)

Reklama

Související témata:

Načítám