Článek
1. Čím lze nahradit jíšku u omáček určených na pečené či smažené kuře?
a) salsa omáčkou z rajčat, oliv a cibule b) strouhaným sýrem (např. výrazná niva) c) ničím
2. Do bramborového salátu se pro větší svěžest a šťavnatější chuť přidává:
a) jablko b) pomeranč c) hruška
3. Které koření se nejvíce hodí do polévek, mas, ryb a těstovin?
a) tymián b) rozmarýna c) šalvěj
4. Saturejka se přidává do:
a) letní zeleniny, luštěnin a mas b) salátů, fazolí a jehněčího masa c) vaječných pokrmů, pomazánek, brambor a pečení
5. Jaký druh čokolády se používá k přípravě čokoládové omáčky?
a) klasická čokoláda na vaření b) mléčná s oříšky c) hořká s obsahem 70 % kakaa
6. Co to jsou špacle (špecle)?
a) noky z hrubé a hladké mouky b) druh těstovin původem z Itálie c) kuličky z mletého masa
7. Z kterého masa se dělá guláš – perkelt?
a) zadní vepřová kýta b) zadní hovězí c) přední hovězí
8. Fazole by měly být nejlépe namočené ve vodě
a) přes noc b) cca 4 hodiny před úpravou c) stačí 2 hodiny před úpravou
9. Čím se v Čechách dochucuje kuskus?
a) jogurtovým dresinkem b) máslem c) worcestrovou omáčkou
10. Do vody na přípravu ztraceného vejce patří
a) cukr b) sůl c) sůl a ocet
11. Jaké množství vody přijde na 100 g těstovin?
a) 0,5 litru b) 1 litr c) 1,5 litru
Hodnocení:
Správné odpovědi: 1b, 2a, 3c, 4b, 5c, 6a, 7c, 8a, 9b, 10c, 11b
Za každou správnou odpověď máte 1 bod, za chybnou 0 bodů.
9–11 bodů
Máte přehled o tom, co se v kuchyni děje. Snad je teorie spojená s praxí a všem vašim hostům chutná!
5–8 bodů
Nic si nedělejte z toho, že máte méně bodů. Třeba jen neznáte nějaký z receptů, protože každý si libujeme v jiné kuchyni. Však vy to všechno doženete!
4 a méně bodů
Je mnoho činností, které vám jdou skvěle, nicméně vaření mezi ně (zatím) nepatří. Na druhou stranu: Učený z nebe nespadl, a v našich rubrikách s recepty je mnoho inspirací k začátkům!